spaarrente

Wat gaat de spaarrente doen in 2018?

De spaarrentes blijven zakken. Daar moet toch een keer een einde aan komen. Gaat dat in 2018 gebeuren, of is de bodem nog niet bereikt?

De gemiddelde bedraagt op dit moment 0,25 procent. De hoogste spaarrente ligt rond de 0,5 procent. De grote Nederlandse banken zoals de ING, Rabobank en ABN Amro komen zelfs niet verder dan 0,05 procent. Er zijn zelfs al een aantal banken die het geld graag voor je apart houden, maar spaarrente krijg je er niet meer over.

Waar komen de zeer lage spaarrentes door?

Er zijn meerdere factoren die meespelen, maar als je met een beschuldigende vinger wilt wijzen, moet je bij de Europese Centrale Bank (ECB) zijn. Ze pompen namelijk maandelijks miljarden euro’s in het rond om de Europese economie te stimuleren. Banken moeten tegenwoordig al betalen om geld onder te brengen bij de ECB. Dit zorgt voor lage hypotheekrentes, maar de keerzijde is het wegvallen van de rentevergoeding over spaargeld.

Wat zijn de verwachtingen voor 2018?

Het gaat goed met de economie. Dus kan de ECB de geldkraan een beetje dichtdraaien, zou je zeggen. Dat gebeurt ook, maar in kleine stapjes. Maandelijks stuwen ze nu 60 miljard in de economie. In 2018 gaat het nog om de helft. Dit zal niet zorgen voor een stijging van de spaarrente naar weer een redelijke 2 of 3 procent. Het blijft waarschijnlijk ook in 2018 voor de banken nog steeds geld kosten om geld te stallen bij de ECB. Pas in september 2018 is er weer een evaluatiemoment. Kortom, in 2018 hoef je nog geen stijgende spaarrentes te verwachten.

Gaan we betalen om te mogen sparen?

De banken houden de spaarrentes boven nul. Het kost geld, maar ze zijn huiverig om als eerste bank de stap te zetten naar een negatieve spaarrente. Zolang banken op nul of hoger blijven zal de stap naar een negatieve rente groot zijn. Ook is er angst voor de gevolgen. Gaan consumenten massaal geld opnemen als ze ervoor moeten betalen? Betalen over spaargeld druist namelijk volledig in tegen het redelijke denken. Banken kijken wel uit!

Gaan voor de alternatieven van het sparen

Spaargeld uitgeven omdat je er toch geen rente meer over krijgt is niet de oplossing. Het geld opmaken omdat de spaarrente (bijna) nul is, zorgt alleen maar voor nieuwe problemen. Spaargeld kun je namelijk gewoon niet zonder. Je kunt wel kijken naar de mogelijkheid om een deel van jouw kapitaal te beleggen, maar daar kleven natuurlijk wel risico’s aan. Je hebt kans op een goed rendement, maar een negatief rendement is ook niet uit te sluiten.

Bij beleggen denk je aan aandelen, maar er zijn ook manieren van beleggen waarbij het risico maar beperkt blijft. Het is zeker het overwegen waard, maar niet met geld dat je achter de hand moet hebben om het huishouden draaiende te houden. Uiteindelijk gaat de rente weer stijgen, maar je moet dus wel geduld hebben.

Vrijblijvend contact met een vermogensadviseur

Reactie plaatsen