Nederland introduceert de verplichte financiële APK
16 mei 2019 
3 min. leestijd

Nederland introduceert de verplichte financiële APK

Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Belasting betalen moeten we ook allemaal. En heb je een auto? Dan zal je deze elk jaar APK moeten laten keuren.
Medio 2019 komt daar de verplichte financiële APK bij, voor iedereen die 16 jaar of ouder is.

Gaat dit echt gebeuren? Of is dit fake news?

Nee, dit gaat (nog) niet gebeuren. De verplichte financiële APK bestaat namelijk niet. Toch zijn er meerdere organisaties groot voorstander van. Neem bijvoorbeeld AFM (Autoriteit Financiële Markten), MijnGeldzaken en Pensioen 123, zij zijn hard bezig om deze financiële APK op de kaart te krijgen.

Stel je eens voor dat het geen fake news zou zijn. Wat zou het voor jou betekenen als de financiële APK wettelijk verplicht zou worden?

Goede redenen om de financiële APK in te voeren

Armoede en schulden zijn een groeiend probleem in Nederland. In 2017 klopte een record aantal van 94.000 mensen aan voor schuldhulpverlening. 1 op de 5 huishoudens heeft risicovolle schulden. Er zijn zeker 850.000 mensen in Nederland die niet genoeg geld hebben om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien. Met een verplichte financiële APK kan dit voorkomen worden, of in ieder geval tijdig gesignaleerd, zodat passende hulp eerder kan worden gegeven. Voordat mensen echt diep in de problemen raken.

Een goede financiële APK zou schuldhulpverlening overbodig moeten maken. Slechte pensioenen en financiële chaos preventief voorkomen. Daar hebben we allemaal baat bij. Het gaat hier namelijk om collectieve financiële veiligheid. Want als we dit samen goed regelen zal de belastingdruk dalen. De collectieve ellende waar we nu mee te maken hebben, betalen we met zijn allen.

We vinden het allemaal niet meer dan logisch dat onze auto’s elk jaar tijdens de APK worden nagekeken. Voor onze eigen veiligheid, en die van onze medeweggebruikers. Het resultaat van de APK is veilige, goed onderhouden auto’s op de weg.
Zou een financiële APK niet hetzelfde effect hebben? Meer financieel gezonde mensen in Nederland, minder schulden, en minder schuldhulpverlening.

Financiële APK check

Waarom een financiële APK vanaf 16 jaar?

Jong geleerd is oud gedaan, is hier heel toepasselijk. Kinderen al jong leren met geld om te gaan is heel belangrijk. Want kinderen die al van jongs af aan hebben geleerd wat de waarde van geld is zullen het later financieel beter doen.

Kinderen vanaf 15 jaar en ouder mogen starten met een bijbaantje. En dat is heel mooi want het studentenleven is duur. De eerste verdiende centen zullen niet lang in hun zak blijven zitten. Het is een feest om deze uit te geven. Maar verantwoordelijk met geld leren omgaan start hier.

Vroeger hadden we meer contant geld. Het besef dat het geld op is komt dan veel beter binnen. Nu geld steeds meer digitaal wordt verdwijnt dit besef langzaamaan. De geldstroom lijkt eindeloos, maar dan opeens is het op. Of nog erger, staan we rood. De balans houden tussen geld verdienen en geld uitgeven is een belangrijke les die kinderen al vroeg moeten leren.
Een verplichte financiële APK helpt ook jongeren om grip te krijgen op hun financiële toekomst.

geld laten groeien met financiële apk

Financiële APK maakt het kopen van een huis eenvoudiger

Hoe vaak gebeurt het wel niet. Er wordt een huis gekocht, dat eigenlijk te duur is. Na een paar jaar beginnen de financiële problemen. Elke maand is er weer een tekort, de schulden stapelen zich razendsnel op.

Kleine veranderingen in je leven kunnen een grote impact hebben op je financiële situatie. Als je hier niet van te voren over nagedacht hebt kan dit voor grote problemen zorgen. Hoe fijn is dan een financiële APK, die je op elk moment in je leven het juiste financiële totaaloverzicht geeft?

Een woning kopen is waarschijnlijk de grootste financiële uitgaven die je ooit zult doen. De financiering rond krijgen doe je niet zomaar even. Daar moet je goed over nadenken. Want een hypotheek die nu ideaal klinkt, kan je over een aantal jaar flink in de problemen laten komen. Dat wil je niet. Hypotheekadvies helpt je de juiste beslissingen te nemen. Onze hypotheekadviseurs weten precies waar je op moet letten en stellen jou de juiste vragen, zodat de hypotheek optimaal bij jouw levensstijl past. Nu en in de toekomst.

Nu al een financiële APK doen? Dat kan!

Lijkt zo’n financiële APK je wel iets? Je hoeft niet te wachten tot het verplicht wordt. Je kunt nu al profiteren van de vele voordelen die een heldere kijk op je financiën geeft.

Onze financiële planning geeft je rust en zekerheid. Dan weet je dat het geld, waarvoor je hard gewerkt hebt, je ook echt gaat helpen je dromen en doelen te bereiken. 

Blijf niet langer achter de feiten aanlopen en maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs.

Over de schrijver
Reactie plaatsen