Pensioen voor ondernemers: Bijt jij straks op een houtje?
11 december 2020 
4 min. leestijd

Pensioen voor ondernemers: Bijt jij straks op een houtje?

Leestijd: 4 minuten

Het pensioen van je personeel is goed geregeld, maar wie zorgt er straks voor jou? Als zelfstandig ondernemer is jouw werk een feestje, je denkt er niet aan om te stoppen. Dat ligt nog zo ver in de toekomst. Ergens hoop je dat je een klapper maakt, waardoor je in één keer een mooi pensioenbedrag op je bankrekening hebt staan. Of dat je jouw bedrijf goed kunt verkopen, waardoor je oude dag er rooskleurig uitziet. Helaas overkomt dit maar weinig ondernemers. Je zult dus echt zelf doelgericht moeten zorgen voor een goed pensioen.

Het laatste wat je wilt is na jaren hard werken op een houtje bijten. Dat zou zonde zijn!

Als ondernemer sta je niet helemaal met lege handen, want ook jij hebt recht op AOW. Althans, als je aan de voorwaarden voldoet. Heb je jaren in het buitenland gewoond of gewerkt, dan heb je over deze jaren geen AOW opgebouwd. Hoe dan ook is de AOW geen vetpot. Doe daarom zoals een rasechte ondernemer en zorg voor jezelf.

“Wij helpen je graag domme en onnodig dure keuzes voorkomen. Zodat jij straks in financiële rust en vrijheid van je oude dag kunt genieten.”

Echte ondernemers gaan niet met pensioen

Soms hoor je van ondernemers die tot op hoge leeftijd doorwerken. Uit onderzoek onder zo’n 500 zzp’ers blijkt dat slechts 5% van de ondernemers erover denkt om voor hun 60e al met pensioen te gaan. Bijna vier op de tien ondernemers verwacht ook na hun 68e nog te werken.

Is dit omdat ze hun werk zo leuk vinden, of omdat ze niet de financiële middelen hebben om (eerder) te stoppen?

Zeker de helft van de ondernemers denkt te kunnen leven van hun opgebouwde pensioen, al dan niet aangevuld met AOW. Zo’n 45% heeft spaargeld als belangrijkste financieringsmiddel voor hun pensioen. 33% hoopt dat de verkoop van hun bedrijf voldoende geld op gaat brengen voor een comfortabele oude dag. Er zijn zelfs ondernemers die het inkomen van hun partner als belangrijkste financieringsmiddel zien.

Stel je voor dat het tegenvalt, wat blijft er dan over voor je pensioen?
Heb je daar al goed over nagedacht?

Pensioen voor ondernemers

Pensioen voor ondernemers

Als ondernemer heb je niet de luxe dat je pensioen geregeld wordt door je baas. Je zult het zelf moeten doen. Neem dan ook deze verantwoordelijkheid, want hoe langer je wacht hoe lastiger het wordt om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen.

Wie weet vind je jouw bedrijf over een jaar of 20 niet meer zo leuk als nu en wil je eerder stoppen met werken. Balen als je dan om financiële redenen ‘vast’ zit aan je bedrijf en niet kunt stoppen. En wat doe je als je mooi bedachte plan helemaal in het water valt door onvoorziene omstandigheden?

Het leven loopt niet altijd zoals jij dat wilt. Je kunt je toekomst nog zo mooi uitstippelen, soms gaat gewoonweg anders. Dan zit je met je handen in het haar. Wat nu?

De financieel adviseurs van Excellent Finance weten hier wel raad mee. Wij gaan niet alleen uit van het perfecte plaatje. We kijken ook naar de omstandigheden waar je liever niet aan denkt, zoals een scheiding, ziekte of overlijden. Zo ben je op alles voorbereid en weet je precies wat je moet doen en waar je op kunt rekenen.

Als ondernemer kun je op allerlei manieren je pensioen bij elkaar sparen:

Ondernemerspensioen 1: Oudedagsreserve

Als ondernemer voor de belastingdienst kan de Fiscale Oudedagsreserve, of kortweg FOR, aantrekkelijk voor je zijn. Je moet dan wel winst maken. Het idee van de FOR is namelijk dat je elk jaar een deel van je winst reserveert voor na je pensioen. Over dit deel hoef je nog geen belasting te betalen, dat doe je later. Op korte termijn betekent dit dus een belastingvoordeel. Hou er wel rekening mee dat je na je pensioen alsnog belasting moet betalen over dit bedrag.

Of de FOR voor jou een interessante regeling is, hangt af van allerlei factoren. Laat je daarom goed adviseren door een financieel adviseur.

Ondernemerspensioen 2: Sparen, sparen, sparen

Het blijft een van de meest populaire manieren om het pensioen aan te vullen onder ondernemers. Zelfs nu de spaarrentes dramatisch zijn, blijven veel ondernemers sparen voor hun pensioen. Om de droevige spaarrente goed te maken is beleggen ook een optie. Dit is niet voor iedereen weggelegd.

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. Je kunt zomaar een deel van je inleg verliezen.
Verdiep je hier goed in en laat je adviseren. Er zijn namelijk ook relatief veilige manieren van beleggen, zoals beleggen met ETF’s.

Pensioen voor ondernemers beleggen

Ondernemerspensioen 3: Lijfrenteverzekering

De lijfrenteverzekering is ook een vorm van sparen. Deze verzekering sluit je af bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Grote verschil is dat je met een lijfrenteverzekering op een belastingvriendelijke manier kunt sparen voor je pensioen. Je gaat pas belasting betalen als je met pensioen gaat en gebruik gaat maken van dit geld.

Je hebt wel minder vrijheden met deze vorm van pensioenopbouw. De overheid bepaalt hoeveel pensioen je op mag bouwen per jaar. Heb je in een jaar minder ingelegd, dan mag je dit het volgende jaar extra storten. Je mag het geld uit de lijfrenteverzekering alleen gebruiken als aanvulling voor je pensioen. Je kunt pas over dit geld beschikken als je besluit met pensioen te gaan.

Ondernemerspensioen 4: Waarde halen uit je bedrijf

Het is de droom van veel ondernemers. Een bedrijf opzetten dat zo succesvol wordt, dat je het goed kunt verkopen. Heb jij zoveel vertrouwen in je bedrijf dat je deze, niet alleen nu, maar ook in de toekomst met vette winst kunt verkopen? Zet hier dan op in.

Het is zeker mogelijk om je bedrijf zo succesvol te maken, dat je hier je pensioen uit kunt halen. Door slim te investeren kun je de waarde van je bedrijf aanzienlijk toe laten nemen. Doe dit niet op goed geluk, maar profiteer van de ervaring van onze financieel adviseurs.

Riant leven na je pensioen

Het laatste wat je wilt is in de financiële problemen komen als je met pensioen gaat. Verminder je risico door je vermogen te spreiden en verschillende inkomstenbronnen aan te boren. Zolang je een goede buffer achter de hand hebt, kun jij straks genieten van een heerlijk leven als je met pensioen gaat.

Voorkom domme en dure keuzes. Laat onze financieel adviseurs je helpen met een haalbaar én betaalbaar pensioen voor ondernemers.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen