Coronacrisis: Hoe kom je hier als ondernemer doorheen?
01 april 2020 
4 min. leestijd

Coronacrisis: Hoe kom je hier als ondernemer doorheen?

De coronacrisis is voor veel ondernemers een enorme klap. Het sociale leven wordt stilgelegd en steeds meer bedrijven moeten hun deuren sluiten. Hoe lang het nog gaat duren voordat deze bijzonder situatie voorbij is, is onbekend. Zelfs als het coronavirus onder controle is, zijn we er nog lang niet. De economie krijgt het zwaar te verduren. De gevolgen van het coronavirus zijn op korte termijn nog niet te overzien.

De angst en onzekerheid heeft een verlammend effect op sommige ondernemers, terwijl anderen er juist nu helemaal voor gaan. Waar mogelijk verschuiven ondernemers hun werkzaamheden naar een online omgeving. Dit is helaas niet voor alle ondernemers mogelijk. Gelukkig heeft de overheid een compleet noodpakket klaarstaan om ondernemers te helpen die getroffen worden, als gevolg van de coronacrisis. Er worden miljarden uitgetrokken om bedrijven en zelfstandigen overeind te houden.

Financiële rust en zekerheid vormen de basis onder een gezond en gelukkig leven. Geldproblemen zorgen voor stress en dat verslechtert je immuunsysteem. Dat kun je niet gebruiken, zeker niet nu.
Daarom geven we je in deze blog tips hoe je als ondernemer de coronacrisis door komt.

Noodvoorziening ondernemers tijdens coronacrisis

Door de coronamaatregelen hebben veel bedrijven hun deuren moeten sluiten. Deze ondernemers worden al vanaf het eerste moment hard getroffen. Heb jij ook je omzet zien verdampen door de maatregelen? De overheid stelt voor deze ondernemers een noodvoorziening van € 4000,- beschikbaar, als je aan de voorwaarden voldoet.

Het gaat hier vooral om de ondernemers uit de horeca, cultuur, evenementen en reisbranche. Daar zijn nu ook de bedrijven bijgekomen die door de 1,5 meter eis hun werk niet meer kunnen doen, zoals kappers en schoonheidssalons.

Val je onder deze ondernemers? Maak dan gebruik van de compensatie. De eenmalige gift is een mooie tegemoetkoming en kan je helpen de lopende bedrijfskosten te betalen. Dat geeft je voor nu wat financiële rust.

Ondernemers gesloten door coronacrisis

Werknemers doorbetalen tijdens coronacrisis

Ben je een ondernemer met personeel, maar zitten je werknemers thuis door corona? Je ziet je omzet dalen. Zo kun je het niet lang volhouden. Het ontslaan van werknemers lijkt onvermijdelijk. Speciaal voor deze ondernemers heeft de overheid de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud.

Heb jij je omzet met minimaal 20% zien dalen door corona? Vraag dan werktijdverkorting aan bij het UWV. De overheid betaalt tot 90% van het salaris van je werknemers. De rest betaal je zelf door. Het is de bedoeling dat je op deze manier geen mensen hoeft te ontslaan. Deze regeling geldt ook voor werknemers met een flexibel contract en oproepkrachten.

Als zzp’er de coronacrisis overleven

Waar minister Wiebes de zzp’ers in eerste instantie in de kou liet staan, is er nu ook voor deze groep ondernemers financiële hulp in de coronacrisis. Werk je als zzp’er bijvoorbeeld in de evenementenbranche, dan zul je nu zonder inkomen zitten. Andere ondernemers hebben hun inkomsten sterk terug zien lopen en een kleine groep heeft nog steeds voldoende werk.

Zit je als zelfstandige zonder personeel zonder inkomsten? Dan kun je voor drie maanden een uitkering aanvragen bij de gemeente waar je woont. Je krijgt dan een inkomen van minimaal het bijstandsniveau. Voor deze gift wordt niet gekeken naar je financiële situatie, waardoor de hele procedure soepeler verloopt dan normaal. Hierdoor kun je sneller op geld rekenen, om je te ondersteunen in je levensonderhoud.

Je kunt de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) tot 1 juni 2020 aanvragen bij je woongemeente. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

thuiswerken coronacrisis

Uitstel van belasting geeft ondernemers ruimte

Het zijn dure maanden voor ondernemers. De kwartaalaangifte komt eraan en ook de aangifte inkomstenbelasting over 2019 valt in deze tijd. Zit je als ondernemer in de problemen door het coronavirus? Dan kun je uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Dit uitstel geldt voor inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen.

Normaal betaal je invorderingsrente als de betalingstermijn verstreken is, deze gaat naar bijna 0%. Net als bij alle belastingschulden. Dit kan jou, als ondernemer, precies genoeg ruimte geven om je financiën weer op orde te krijgen.

Geld lenen wordt makkelijker tijdens de coronacrisis

Een lening kan je onderneming helpen in deze tijd. Daarom trekt de overheid meer geld uit voor leningen waar de Staat garant voor staat. Deze leningen zijn in eerst instantie bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf en de grotere ondernemingen. De overheid staat garant voor 50% van deze leningen, zodat banken eerder het krediet aan bedrijven zullen verstrekken.

Kleine en startende ondernemers kunnen moeilijker aan financiering komen. Voor hen komen er gunstige leningsvoorwaarden voor microkredieten. Kleine ondernemers mogen later aflossen en krijgen rentekorting. Door de coronacrisis krijgen ondernemers de komende zes maanden uitstel van aflossing en de rente wordt automatisch verlaagd naar 2%.

Ondernemer helpen tijdens coronacrisis

We helpen ondernemers door de coronacrisis heen

Als ondernemer kun je in deze tijd wel wat hulp gebruiken. Zeker de ondernemers die door de gezondheidsmaatregelen direct getroffen zijn. Gelukkig is de overheid nog druk bezig met het opstellen van allerlei noodplannen voor ondernemers. Deze tegemoetkomingen helpen je de eerste tijd, om je vaste lasten te blijven betalen.

Maar ook als corona ons land weer verlaten heeft, zal de coronacrisis niet meteen verdwijnen. De impact op onze economie zal nog jaren voelbaar blijven. Als ondernemer is een goed financieel advies in deze tijd onmisbaar. Een plan geeft je houvast en zekerheid in deze onzekere tijden.

Financiële rust en vrijheid is waarschijnlijk een van de redenen dat je ondernemer bent geworden. Bij Excellent Finance begrijpen we dat. Daarom willen we ondernemers van het beste financiële advies voorzien, voor een financieel succesvolle toekomst. Maak vandaag nog een virtuele afspraak met een van onze adviseurs.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen