Voel je financieel vrij, de 3 beste bespaartips voor ondernemers
26 april 2021 
4 min. leestijd

Voel je financieel vrij, de 3 beste bespaartips voor ondernemers

Als ondernemer voel jij je graag financieel vrij. Zorgen over geld en openstaande rekeningen komen je productiviteit niet ten goede. In het slechtste geval krijg je er zelfs slapeloze nachten van. Daar ben je natuurlijk geen ondernemer voor geworden.

Hoe minder eruit gaat, hoe minder jij hoeft te verdienen en hoe meer er overblijft voor jou. Zo simpel is het. Daarom delen we graag de beste bespaartips voor ondernemers met jou.
Want geld verdienen en geld besparen kan op verschillende manieren, maar wat werkt er nu echt? Je krijgt waarschijnlijk van alle kanten gevraagd en ongevraagd tips voor je voeten gegooid, maar aan wie kun je beter financieel advies vragen dan aan de expert?

Zelfs met hele kleine aanpassingen kun je al flink besparen. Sommige uitgaven zijn er met de tijd ingeslopen en lopen automatisch door, jaren lang. Een goed inzicht in je administratie levert je daarom waardevolle informatie op. En nee, dit inzicht krijg je niet door elke maand netjes al je papieren op het bureau van je boekhouder te parkeren. Je zult er zelf iets voor moeten doen, maar het inzicht wat je hieruit haalt is dan ook super waardevol.

“Word financieel vrij en ga ondernemen met het Excellent gevoel”

Bespaartip 1: Wat ben jij kwijt aan je bank?

Laten we makkelijk beginnen. Elke ondernemer heeft een zakelijke bankrekening. Waarschijnlijk heb je na je inschrijving bij de KvK allerlei interessante aanbiedingen gehad. Waarschijnlijk ben je met “De eerste maanden geen kosten” of een “gratis verzekering tijdens je eerste jaar ondernemen” binnengehaald bij je huidige bank.

Maar na die eerste gratis maanden gaan de bankkosten lopen en die kunnen enorm verschillen per bank. Vaak betaal je zelfs kosten voor services die je helemaal niet gebruikt. Naast de vaste kosten per jaar, zijn er ook banken die transactiekosten vragen. Om even een kleine vergelijking te maken: de bankkosten lopen uiteen tussen de € 60,- en € 238,- per jaar. Dat is nogal een verschil!

Betalen voor iets wat je niet gebruikt is natuurlijk zonde. Dus kijk eens goed naar wat jij van je bank verwacht en wat je nu aan bankkosten kwijt bent. Al bespaar je maar € 15,- per maand, dat komt toch uit op € 180,- per jaar. Een bedrag waar je verder niets voor hoeft te doen.

Tip: Ga je van bank wisselen? Geeft dit dan op tijd aan bij je klanten. Vaak hebben ze jouw gegevens in hun systeem staan en geautomatiseerd. Geef je nieuwe bankrekeningnummer daarom duidelijk en opvallend aan op je factuur.

Besparen op verzekeringen

Bespaartip 2: Ben jij overal voor verzekerd?

Kijk eens kritisch naar je verzekeringen. Heb je deze echt allemaal nodig? Als beginnend ondernemer wordt je bedolven onder de aanbiedingen van verzekeraars, die je wijs maken dat je overal voor verzekerd moet zijn. Natuurlijk zijn sommige verzekeringen handig of zelfs verplicht, maar lang niet alle risico’s moeten worden ingedekt met een verzekering.

Welke risico’s kun je zelf opvangen? Vind je het spannend, dan kun je altijd het premiebedrag apart houden, voor het geval dat. Zo heb je alvast een potje klaar staan. Grote kans dat je het nooit nodig zult hebben. Dan is het een leuk zakcentje voor als je met pensioen gaat. Heb je allerlei verzekeringen lopen bij verschillende maatschappijen? Kijk eens hoeveel het je oplevert als je alles bij één maatschappij onderbrengt. Vaak krijg je extra korting op de premie als je meerdere verzekeringen bij één maatschappij afsluit.

Bespaartip 3: Krijg inzicht in je administratie

Zoals je bij tip 1 en 2 hebt gezien zitten de besparingen vaak in kleine dingen, maar alles bij elkaar scheelt het je zo honderden euro’s per jaar. Denk bijvoorbeeld aan lopende incasso’s waar je elke maand ongemerkt geld aan kwijt bent. Misschien heb je meerdere van dit soort kostenposten lopen.

Zo kun je een geweldige omzet draaien, maar ben je teleurgesteld over wat er onder de streep overblijft, omdat je kosten zo hoog zijn. Hoogste tijd om inzicht te krijgen in je administratie!

Ondernemer Geld op bankrekening, rust in kop

Je administratie doe je niet alleen voor de belastingdienst. Het is een bron van data en gegevens waar jij je bedrijf succesvol op kunt sturen. Maar dan moet je de data wel kennen en dat gebeurt niet als je jouw volledige administratie uitbesteed aan een boekhouder. Natuurlijk is het makkelijk en bespaart je veel tijd, maar je ontneemt jezelf belangrijke inzichten die je nodig hebt om je bedrijf goed te runnen.

Natuurlijk is het veel werk om op de traditionele manier je zakelijke lunches en bonnetjes in de administratie te verwerken. Gelukkig is de tijd van schoenendozen vol bonnetjes verleden tijd. Je kunt nog steeds je administratie uitbesteden, zonder zelf de controle te verliezen. Bij Excellent Finance maken we gebruik van een super innovatief boekhoudplatform. Hierin worden al jouw administratieve taken op een slimme manier opgepakt, zodat jij er zo min mogelijk tijd aan kwijt bent, maar wel 24/7 een actueel overzicht hebt van al je belangrijke cijfers.

“Ondernemen met het Excellent gevoel: Dat scheelt je veel tijd, geld en frustraties!”

Zet die stap naar financiële vrijheid

Juist voor ondernemers is financiële vrijheid belangrijk. Je krijgt al genoeg op je bord, financiële problemen horen daar niet bij. Als ondernemer heb je te maken met allerlei onzekerheden. Jij bent verantwoordelijk voor belangrijke beslissingen in je bedrijf, hoe wil je die nemen als je geen inzicht hebt in je financiële situatie? Dit is ook precies de reden waarom sommige ondernemers domme en onnodig dure keuzes maken.

Voorkom dat jij overbodig veel geld uitgeeft aan nutteloze dingen. Ben je benieuwd hoeveel het uitbesteden van je financiële administratie je kan opleveren? Ontdek hoe slim administratie uitbesteden werkt. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen