Financiële mindset van de ondernemer, hoe belangrijk is die?
21 augustus 2020 
4 min. leestijd

Financiële mindset van de ondernemer, hoe belangrijk is die?

Je financiële mindset bepaald of je succesvol wordt als ondernemer, of niet. Als je eenmaal die leuke en spannende keus hebt gemaakt om voor jezelf te beginnen, wil je natuurlijk ook dat het een succes wordt. Dat is nog niet altijd even makkelijk.

We worden van jongs af aan opgeleid om goede werknemers te zijn, maar we leren weinig tot niets over de financiële mindset die je als ondernemer nodig hebt. En juist dat is belangrijk om als ondernemer aan de slag te gaan. Je zult niet langer als een werknemer moeten denken, maar als ondernemer. Een ondernemers mindset is daarbij onmisbaar. Nog belangrijker, je zult de financiële mindset van een ondernemer moeten krijgen om van je bedrijf een succes te maken.

Daarvoor moet je bijna ‘on-Nederlandse’ gedachten hebben…

Heb jij de financiële mindset van een ondernemer?

Als kind wordt je op school geleerd dat je hard moet werken en aanwijzingen op moet volgen. Op zich niets mis mee, maar dit wordt op latere leeftijd niet bijgesteld. Als volwassenen zijn we nog steeds hard aan het werken en aanwijzingen aan het opvolgen.
Vrij denken, eens een andere afslag nemen of iets totaal anders doen dan de rest zit er vaak niet meer in.

Als werknemer is dit een prima instelling, eentje waar je werkgever heel blij van wordt. Maar als je op een bepaald moment besluit dat je als zelfstandige aan de slag gaat, zal deze mindset je tegenwerken. Als werknemer werk je voor een loon waar je hopelijk elke maand van rond kunt komen. Een loonsverhoging is leuk, maar er zelf om vragen is voor de meeste werknemers een flinke drempel.

Als ondernemer heb je geen liefdadigheidsinstelling. Er moet geld verdiend worden, hoe meer hoe beter. En daar gaat het bij veel ondernemers al mis. Ze zijn hun bedrijf gestart vanuit een passie. Prachtig natuurlijk, en zeker de beste manier om je klanten te helpen. Maar als je vanuit je passie uren gratis weg gaat geven, kom je aan het einde van de maand niet uit. Je werkt je een slag in de rondte, maar houdt er zelf weinig tot niets aan over. Daar ben je geen ondernemer voor geworden, toch?

“Als ondernemer ben je op zoek naar vrijheid, het liefst financiële rust en vrijheid. Bij Excellent Finance begrijpen we dat helemaal, want wij geloven dat financiële rust en vrijheid positief is voor je gezondheid, relaties en prestaties.”

Hoe krijg je de juiste financiële mindset als ondernemer?

Als ondernemer wil je jouw klanten het beste helpen. Daarbij vergeet je misschien hier en daar nog weleens een uurtje te rekenen, maar een blije klant maakt alles goed. Veel ondernemers werken in opdracht van hun klanten en volgen daarbij eigenlijk de aanwijzingen die ze van hun klant krijgen, net als bij een werkgever. Natuurlijk is het prima om met je klant samen te werken, zo wordt het beste resultaat bereikt, maar vergeet niet dat jij een zelfstandige professional bent. Niemand hoeft je te vertellen wat je moet doen, dat bepaal je zelf.

Toch zijn er heel veel startende ondernemers die niet de juiste financiële mindset vinden om succesvol te worden en er al snel weer mee stoppen. Of ze werken heel hard, maar hun mindset werkt ze tegen, waardoor ze blijven hangen in middelmatige resultaten.

Als jij wel een succesvol ondernemer wilt worden, zul je moeten accepteren dat daar een nieuwe mindset bij hoort. Zodra je begrijpt dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je financiële succes zal dat een wereld van verschil maken.

Financiële mindset van de ondernemer

De ondernemers mindset

Als ondernemer zul je op een andere manier moeten gaan denken. Je krijgt niet meer elke maand automatisch je loon op je bankrekening gestort, dat is even wennen. Doen je klanten lang over het betalen van facturen? Dat kan behoorlijk veel stress geven. Zorg daarom altijd voor een financiële buffer en geef niet al je geld direct uit. Je wordt nu niet langer betaald voor de tijd die je op kantoor of werkplek doorbrengt, maar voor de werkelijke bijdrage die je levert.

Dit vraagt om een andere instelling. Als je voor je klant een grote verbetering teweeg hebt gebracht, is dit voor je klant zeker de investering waard. Durf daarom geld te vragen voor je inspanningen. Jij maakt de regels. Wacht niet op kansen, maar ga erop uit. Investeer in je bedrijf en investeer in jezelf. Blijf groeien en gebruik deze nieuwe kennis om je werk nog beter te doen. Zo wordt je bedrijf elke dag meer waard.

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar oplossingen. Zelfs door een stevige crisis laat jij je niet afschrikken. Je ziet juist de mogelijkheden. Er zijn meer problemen om op te lossen en minder concurrentie, dat is toch alleen maar goed?

Als ondernemer met de juiste financiële mindset blijf je altijd in beweging. Je kennis en ervaring zet je om in waardevolle producten en diensten, die je vol vertrouwen aanbiedt aan je doelgroep. Want jij kunt deze mensen helpen met je product of dienst, ze zullen blij zijn als je mogen betalen voor jouw hulp bij hun problemen.

Meer geld verdienen als ondernemer

Meer is beter…

We begonnen er al mee, als ondernemer zou je eigenlijk bijna on-Nederlandse gedachten moeten hebben. In Nederland lijk je genoegen te moeten nemen met een gemiddeld loon. Verdien je meer dan gemiddeld, dan praat je daar niet over. Alsof je jezelf daarvoor moet schamen?

Als ondernemer zul je hier anders in moeten staan. Je zult waarschijnlijk op weerstand stuiten in je omgeving, want we zijn dit vaak niet gewend. Als ondernemer mag je geld verdienen, meer is beter. Want hoe meer geld je verdient, hoe meer impact jij met je bedrijf kunt maken, hoe meer mensen je kunt helpen met je geweldige producten en diensten. Dat is toch alleen maar goed?

Om je bedrijf goed te leiden, is financieel inzicht noodzakelijk. Alleen met een helder overzicht van je financiële situatie kun je weloverwogen keuzes maken. Zo voorkom je dure beslissingen, die je achteraf liever terug zou draaien. Veel ondernemers laten geld liggen, doodzonde natuurlijk. Wil je als ondernemer financieel advies? Maak dan kennis met de financieel adviseurs van Excellent Finance. Wij bieden financieel advies voor ondernemers, op maat.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen