Goede voornemens, heb jij ze? Veel Nederlanders hebben zich voorgenomen financieel gezonder te worden. De crisis en torenhoge energieprijzen maken jou misschien ook wel voorzichtiger. Meer sparen en minder geld uitgeven is dan ook een van de meest gehoorde goede financiële voornemens.
Financieel gezonder worden is een mooi voornemen, maar hoe denk je dat te gaan doen? Goede voornemens zijn vaak een verzameling van dromen en wensen. Ze komen pas uit als je er een tastbaar doel tegenover zet.
Wat jouw goede financiële voornemens ook zijn, onze financieel adviseurs helpen je graag je doelen te behalen.
“Wat je wensen in dit leven ook zijn, een goed financieel plan is de beste investering in jezelf.”
Goede voornemens voorbeelden
Financieel gezonder worden… Wat bedoel je daar precies mee? Laten we de 10 meest populaire goede financiële voornemens eens op een rijtje zetten:
- Minder geld uitgeven
- Sparen voor een buffer
- Rekeningen altijd op tijd betalen
- Niet meer rood staan
- Geld opzij zetten voor je pensioen
- Hypotheek (deels) aflossen
- Rendement maken op je geld
- Beter overzicht op je inkomsten en uitgaven
- Leningen afbetalen
- Kijken of verzekeringen nog passend zijn
Komen één of meerdere van deze voornemens je bekend voor?
Wil jij sparen voor een buffer, goed idee! Maar als je niet weet wat je inkomsten en uitgaven zijn is het lastig bepalen hoeveel je per maand kunt sparen. Onnodig veel geld uitgeven aan overbodige verzekeringen, rood staan en leningen die je ook had kunnen aflossen zijn natuurlijk zonde. Je laat hier geld weglopen. Dat had je ook opzij kunnen zetten voor je pensioen.
Je ziet het: je geldzaken hebben allemaal met elkaar te maken. Daarom vraagt financieel gezond worden een goed financieel plan.
Heb je een financieel doel?
Het begint allemaal met een financieel doel. Wat wil jij bereiken in je leven? Geld op zich is geen doel. Wat je ermee kunt doen wel.
Geld opzij zetten voor je pensioen is een belangrijk financieel doel. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. De pensioenleeftijd stijgt, maar misschien wil jij helemaal niet zolang doorwerken. Eerder stoppen met werken wordt een stuk makkelijker als je voldoende geld opzij hebt gezet.
Hoe lager je maandelijkse kosten, hoe meer je kunt sparen. Betaal daarom altijd zo snel mogelijk je creditcard- en leningenschulden af. Die hoge rente kun je beter in je eigen zak steken. Je hypotheek (deels) aflossen is ook een goede manier om je maandlasten lager te maken.
Rendement op geld is een goede manier om sneller je spaardoelen te bereiken. Laat je geld voor je werken. Beleg bijvoorbeeld in aandelen of vastgoed.
Spaardoelen, heb jij die?
Geld opzij zetten wordt een stuk makkelijker en leuker als er een bepaald doel aan hangt. Wil je die geweldige vakantie boeken, een nieuwe auto of genoeg eigen geld om eindelijk je droomhuis te kopen? Dit zijn spaardoelen waar je graag aan werkt.
Met een helder spaarplan worden je dromen doelen die je werkelijkheid laat worden.
Daarnaast is sparen voor een buffer altijd verstandig om te doen. Onverwachte uitgaven kunnen behoorlijk wat financiële stress veroorzaken. Zonder buffer staat je financiële plan op losse schroeven. Er hoeft maar iets te gebeuren of je hele plan valt om. Dat werkt niet motiverend. Een financiële buffer geeft rust en zekerheid.
Financieel plan voor het nieuwe jaar
Zonder goed plan wordt het lastig om je financiële voornemens vol te houden. Ben je het overzicht kwijt en doe je maar wat? Dan is het makkelijk om terug te vallen in oude gewoontes. Zonde, want een goed financieel plan biedt veel voordelen.
Wat je goede financiële voornemens ook zijn, ze moeten wel haalbaar zijn. Nadenken over je geldzaken helpt je slimme keuzes te maken. Wat is ervoor nodig om aan het einde van je salaris geen stukje maand meer over te houden?
In 4 stappen je financiële voornemens behalen
Stap 1: Het klinkt zo logisch, maar heb jij een volledig overzicht van je inkomsten en uitgaven? Grote kans dat je dit niet helemaal helder hebt. Dat is zonde, want een goed overzicht laat je meteen zien waar het eventueel mis gaat.
Je weet wanneer je salaris binnenkomt, maar wat gaat eruit? Een goed overzicht geeft financiële rust.
Stap 2: Besparen is de volgende stap. Nu je een goed overzicht hebt van je uitgaven, zie je misschien al waar het geld wegloopt. Ongebruikte abonnementen, overbodige verzekeringen en dan hebben we het nog niet eens gehad over al die impulsaankopen.
Zeg niet gebruikte abonnementen op, schrap verzekeringen die je niet nodig hebt en doe gericht boodschappen. Daar zit je eerste winst.
Stap 3: Laat je geld voor je werken. Sparen is verstandig om een buffer te hebben. Maar vergeet niet om je geld te laten groeien. “Wie geld heeft, kan geld maken” is een uitspraak die zeker klopt. Op een spaarrekening krijg je nauwelijks rente. Dat schiet niet op. Ga daarom actief aan de slag om je geld te laten groeien.
Stap 4: Maak een financieel plan. ‘Later’ klinkt ver weg, maar voor je het weet is het zover. Door nu te beginnen met je financiële doelen in kaart te brengen, wordt het makkelijker om je doelen ook daadwerkelijk te halen.
Wil jij je financiële voornemens helder en haalbaar in beeld?
Financiële planning geeft je rust en perspectief.
Maak volledig vrijblijvend en 100% vertrouwelijk kennis met onze financiële planners.