Hypotheek ophogen

Je hypotheek verhogen

Financiële ruimte creëren om je droom te realiseren

Hypotheek ophogen

Je hypotheek verhogen

Financiële ruimte creëren om je droom te realiseren

Heb je altijd al gedroomd van een keuken met kookeiland? Wil je graag investeren in het verduurzamen van je woning? Of heb je een ander doel voor ogen waar je de overwaarde van je woning voor wil gebruiken? Het verhogen van je hypotheek kan veel mogelijkheden bieden. Als onafhankelijk hypotheekadviseur en financieel adviseur helpen we jou graag bij het behalen van je doelen en het vergroten van je financiële ruimte.
Plan nu een afspraak
Volledig vrijblijvend en 100% vertrouwelijk

Waar kan je een hypotheek voor verhogen?

Het verhogen van je hypotheek geeft jou extra financiële ruimte. Het maakt vaak niet uit waar je de overwaarde van je woning voor wil gebruiken. Hier zetten we een aantal opties voor je op een rijtje: 

 • Verbouwen of plaatsen van een nieuwe badkamer

 • Verbouwen of plaatsen van een nieuwe keuken

 • Energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen

 • Nieuwe HR+++ ramen en/of kozijnen

 • Het aanschaffen van een nieuwe auto

 • Het maken van een mooie reis

 • Het aanvullen van je pensioen

 • Het financieren van studiekosten

Een voordelige optie is om de overwaarde terug in de woning te steken, door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te nemen of om een verbouwing in een of meerdere ruimtes in huis te realiseren. Denk aan een nieuwe badkamer of een nieuwe keuken. In dit geval heb je namelijk recht op hypotheekrenteaftrek over de overwaarde die je opneemt en opnieuw moet financieren. Wil je de overwaarde gebruiken voor zaken die niet met het onderpand van de hypotheek te maken hebben? Houdt er dan rekening mee dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek over dit deel.

Je hypotheek verhogen: welke mogelijkheden zijn er?

Het verhogen van je hypotheek houdt in dat je de overwaarde opneemt. Overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van je woning en de hypotheek die je hebt afgesloten om de woning te financieren. Stel, je hebt een woning die nu €400.000 waard is. Je huidige hypotheek bedraagt €320.000. De overwaarde is dan €80.000. En daar kun je hele leuke dingen mee doen. Om die overwaarde te kunnen gebruiken, moet je je hypotheek verhogen. Dat kan op twee manieren. We gaan graag wat dieper in op die mogelijkheden, zodat je weet waar je aan toe bent.

Manier 1: Tweede hypotheek afsluiten

Om de overwaarde op te kunnen nemen, moet je een extra hypotheek afsluiten. Je leent immers geld van de geldverstrekker om de overwaarde uit te laten betalen. Om een tweede hypotheek te kunnen afsluiten, heb je een taxatierapport nodig. De nieuwe woningwaarde is bepalend voor de totale overwaarde en dus ook voor de hoogte van je tweede hypotheek.


Afhankelijk van je huidige inkomen, de hypotheekrente en de hoogte van de overwaarde maakt je hypotheekadviseur een plan met verschillende hypotheekverstrekkers. Je tweede hypotheek hoef je namelijk niet bij je huidige hypotheekverstrekker af te sluiten. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs helpen je bij het maken van de juiste keuze. Het heeft namelijk niet alleen invloed op je huidige financiële ruimte, maar ook de nieuwe maandlasten van je totale hypotheek en economische ontwikkelingen in de toekomst. Plan een oriënterend gesprek in met een van onze adviseurs. Het eerste gesprek is voor jou geheel kosteloos. Wel zo fijn.


Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, wordt het aanbod verder verwerkt. De notaris stelt een nieuwe hypotheekakte op waarin de voorwaarden van de extra hypotheek in opgenomen zijn. Na het tekenen is de hypotheekakte gepasseerd en duurt het slechts twee werkdagen voordat de overwaarde voor jou beschikbaar wordt.

onderhands verhogen hypotheek

Manier 2: Hypotheek onderhands verhogen

De tweede mogelijkheid om je hypotheek te verhogen, is het onderhands verhogen van je hypotheek. Als je hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven staat dan het bedrag wat je nu leent, dan kun je je hypotheek verhogen naar het bedrag dat staat ingeschreven. Het voordeel van een onderhandse verhoging is dat je niet opnieuw naar de notaris hoeft. Dat scheelt je al snel tot €1.000 aan kosten. Ook hier kan je hypotheekadviseur je bij ondersteunen.


Voorbeeld: het ingeschreven bedrag van je hypotheek bij het Kadaster bedraagt €475.000. Het bedrag dat je hebt geleend voor de aankoop van je woning bedraagt €400.000. Omdat je hypotheek is ingeschreven voor €475.000, kun je €75.000 onderhands opnemen als je inkomen en je woningwaarde het toelaat. Hier hoef je niet voor naar de notaris.

Stappenplan als je je hypotheek wilt verhogen

Stap 1: Je mogelijkheden bespreken met je hypotheekadviseur

Je levert de benodigde documenten, zoals je laatste loonstrook, aan. Op basis hiervan stelt je hypotheekadviseur een plan op om de mogelijkheden voor jou in kaart te brengen. Hierin staan onder meer je nieuwe maandlasten, hoeveel rente je betaalt en de hoogte van je nieuwe hypotheek of ophoging van je huidige hypotheek. Dit plan wordt met jou besproken. Als dit plan overeenkomt met jouw wensen, vraagt je hypotheekadviseur de hypotheek aan. 


Stap 2: Je woning laten taxeren

Om te weten wat de exacte woning overwaarde is, moet je je woning opnieuw laten taxeren. Het taxatierapport is voor de hypotheekverstrekker een belangrijk document. Zonder taxatie is ophogen of verhogen van je hypotheek vaak niet mogelijk. Doe dit pas na het gesprek met je hypotheekadviseur. Als je al kosten voor een taxatie maakt, terwijl je nog niet weet of je de hogere hypotheek wel kunt lenen op basis van je inkomen, is het zonde van de gemaakte kosten. Laat dus eerst je inkomen opnieuw toetsen voordat je je woning laat taxeren. 


Wij werken samen met een geselecteerde groep goede taxateurs waardoor wij je volledig kunnen ontzorgen met de juiste taxatie voor jouw huis. Niet alleen voor hypotheekadvies, maar ook voor een taxatierapport kun je dus bij Excellent Finance terecht. 


Stap 3: Akkoord met de hypotheekofferte? Dan volgt de definitieve offerte

Ben je akkoord met de voorwaarden van het concept hypotheekofferte? Dan volgt de definitieve hypotheekofferte. De getekende versie sturen we terug naar de hypotheekverstrekker. Heb je gekozen voor een onderhandse verhoging? Dan is dit de laatste stap om je hypotheek te verhogen.


Stap 4: Hypotheekakte tekenen bij de notaris

Heb je gekozen voor een tweede hypotheek? Dan moet je de definitieve hypotheekofferte en hypotheekakte ondertekenen bij de notaris om deze te laten passeren.


Stap 5: Gefeliciteerd, je overwaarde is beschikbaar!

Na de ondertekening is alles rond en is het enkel nog wachten tot je hogere hypotheek ook is verwerkt bij de notaris. De geldverstrekker heeft de opgenomen overwaarde al op een derdenrekening van de notaris gestort, zodat jij je financiële droom kunt gaan realiseren. Als je een bouwdepot hebt aangevraagd, zal de hypotheekverstrekker dit depot beheren. 

Belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen om je hypotheek te verhogen

 • Je hebt overwaarde op je woning: je waarde van je bestaande hypotheek is lager dan de marktwaarde van je woning.

 • Je kunt overwaarde realiseren met een verbouwing: als je duidelijk kunt aantonen dat een verbouwing voor een waardevermeerdering van je woning zorgt, mag je je hypotheek verhogen om de verbouwing te financieren.

 • Je toetsinkomen is toereikend om een hogere hypotheek te kunnen dragen: je huidige inkomen wordt opnieuw getoetst om te achterhalen of je de nieuwe hypotheek (bij ophoging of het afsluiten van een tweede hypotheek) kunt betalen.

 • Je gaat niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen: je hypotheekschuld mag niet meer dan 100% van de waarde van je woning bedragen als je je hypotheek verhoogt.

Twijfel je of jij aan alle voorwaarden voldoet? De hypotheekadviseurs van Excellent Finance helpen je dit inzichtelijk te maken en je kansen en mogelijkheden duidelijk te maken. 

Neem contact met ons op
Volledig vrijblijvend en 100% vertrouwelijk

De voordelen en nadelen van hypotheek verhogen

Voordelen:

 • Het verhogen van je hypotheek vergroot je financiële ruimte om financiële doelen en dromen te realiseren

 • De rente die je betaalt voor het opnemen van je overwaarde is vaak gunstiger dan de rente over een persoonlijke lening/consumptief krediet

 • Gebruik je de woning overwaarde om je woning te verbouwen of verduurzamen? Dan is de rente fiscaal aftrekbaar

 • Bij de aanschaf van energiebesparende maatregelen verlaag je je maandelijkse energielasten

 • Het vergroten van je woongenot als je je overwaarde investeert in je woning

 • Je kunt je overwaarde gebruiken om je pensioen te vergroten


Nadelen:

 • Je maandlasten stijgen, doordat het totale hypotheekbedrag groter wordt

 • Je betaalt in bijkomende kosten als je je hypotheek verhoogt of een tweede hypotheek afsluit

 • Als je je hypotheek verhoogt of je huidige hypotheek aanvult met een tweede hypotheek, kan je in een hogere risicoklasse vallen. Vaak betaal je dan ook een hogere hypotheekrente over je hypotheek. Dit is enkel van toepassing op hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

 • Je nieuwe hypotheekbedrag past mogelijk niet meer bij je als je in de toekomst minder gaat werken. Een goede hypotheekadviseur maakt voor jou een plan om te achterhalen of de totale hypotheek zowel nu als in de toekomst betaalbaar blijft.

De kosten om je hypotheek te verhogen

Met het verhogen van je hypotheek krijg je toegang tot je overwaarde. Om dit mogelijk te maken, moet je voorafgaand wel kosten maken. Allereerst om de woning te laten taxeren. Als de woningwaarde bekend is, kun je kiezen voor een tweede hypotheek of het onderhands verhogen van je hypotheek. Kies je voor een onderhandse verhoging? Dan hoef je niet langs de notaris en maak je dus ook geen notariskosten.


Kies je voor een tweede hypotheek? Dan moet je wel een nieuwe hypotheekakte laten opstellen en moet je dus rekening houden met notariskosten. Wil je een tweede hypotheek afsluiten waar Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op rust? Dan betaal je hier afsluitkosten voor. De afsluitkosten bedragen 0,6% van de totale hypotheeksom die je nieuw wil afsluiten. Houdt er rekening mee dat de totale hypotheek niet meer mag bedragen als de maximale NHG-grens. Als laatste dien je rekening te houden met hypotheekadvies kosten. De totale kosten voor het ophogen van je hypotheek verschilt per situatie. Onze adviseurs rekenen dit voor je uit, zodat jij kunt bepalen of je hypotheek verhogen de juiste stap is om jouw financiële doelen te bereiken.

Gegarandeerd overwaarde door een verbouwing? 

Ook dan is hypotheek ophogen mogelijk

Heb je momenteel geen overwaarde op je woning, omdat je huidige hypotheek gelijk is (of groter is dan) de marktwaarde? Ook dan zijn er nog mogelijkheden om een bestaande hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Ga je je huis verbouwen en kun je aantonen dat je woning hierdoor meer waard wordt?


Veelgestelde vragen over hypotheek verhogen

Waar kan ik mijn hypotheek voor ophogen?

Je kunt je hypotheek verhogen voor verschillende zaken. Denk aan een verbouwing van je huis of tuin of het aanschaffen van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Je kunt ook hele andere zaken financieren met je overwaarde. Denk aan een nieuwe auto, een boot, vakantiewoning, reis, studie of als aanvulling op je pensioen. Let er wel op dat het deel dat je niet in je huis investeert ook niet fiscaal aftrekbaar is.

Waarom wordt mijn inkomen opnieuw getoetst als ik mijn hypotheek wil verhogen?

Om je overwaarde op te nemen, heb je een aanvullende financiering nodig. Net als bij een eerste hypotheek wordt je inkomen getoetst om na te gaan of je daadkrachtig bent. Op basis van je inkomen wordt je nieuwe maximale hypotheek berekend en wordt duidelijk of en hoeveel overwaarde je op kunt nemen.

Is mijn hypotheek verhogen gunstig voor mij?

Om na te gaan of het gunstig is om je hypotheek op te hogen, is het raadzaam om een gesprek met je hypotheekadviseur in te plannen. Je adviseur neemt verschillende factoren mee in jouw plan. Denk aan je belastbaar inkomen op dit moment, je beschikbare overwaarde, maar ook je plannen voor de toekomst. Wil je graag minder werken? Ga je bijna met pensioen? Een onafhankelijk hypotheekadviseur van Excellent Finance kijkt naar je situatie nu én in de toekomst. Alleen dan kun je, samen met je adviseur, antwoord geven op de vraag of het gunstig is om je overwaarde op te nemen.