Startershypotheek berekenen

Startershypotheek

Hét startpunt voor jouw wooncarrière

Startershypotheek berekenen

Startershypotheek

Wil je als starter op de huizenmarkt je eerste huis kopen? Dan wil je natuurlijk graag weten hoeveel je kunt lenen. Of je nu al een huis op het oog hebt of je zoektocht op Funda pas net is begonnen: de startershypotheek is hét startpunt voor jouw wooncarrière. 
Wil je als starter op de huizenmarkt je eerste huis kopen? Dan wil je natuurlijk graag weten hoeveel je kunt lenen. Of je nu al een huis op het oog hebt of je zoektocht op Funda pas net is begonnen: de startershypotheek is hét startpunt voor jouw wooncarrière. 

Herken jij dit ook? Wij helpen je graag!

  • Alles is nieuw voor je, je hebt géén idee waar je moet beginnen bij het kopen van je eerste woning
  • Je spaart je suf, maar je eigen woning raakt steeds verder buiten handbereik door de hoge rente
  • Je weet niet of je inkomen toereikend genoeg is om je eerste stap op de huizenmarkt te zetten
  • Je wordt niet serieus genomen tijdens bezichtigingen
  • Je hebt nog geen vast contract en bent bang dat je daarom geen woning kunt kopen
  • Je hebt een studieschuld, maar weet niet wat voor effect dit heeft op je leenbedrag

We begrijpen dat het nieuw voor je is. Een hypotheek is niet niks. En met alle regels eromheen wordt het vaak onnodig moeilijk gemaakt. De hypotheekadviseurs van Excellent Finance maken de moeilijke materie begrijpelijk en geven je inzicht in wat wél kan. Ook voor jou als starter.

 Je eerste hypotheek: wat kan je maximaal lenen?

Om je eerste hypotheek af te kunnen sluiten, wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Op onze website kun je eenvoudig zelf berekenen hoeveel je kunt lenen met de tool "maximale hypotheek berekenen". Toch is het raadzaam om hypotheekadvies voor je startershypotheek in te winnen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur van Excellent Finance kijkt niet alleen naar je inkomen op dit moment, maar bijvoorbeeld ook naar je inkomen in de komende jaren. En naast je inkomen zijn er nog veel meer factoren die bepalen hoeveel hypotheek je kan krijgen. Er is vaak meer mogelijk dan je vooraf denkt. Met een gratis tool kom je hier niet achter. Met een hypotheekadvies gesprek wel. 

Plan een oriëntatiegesprek in met 1 van onze hypotheekadviseurs 

De verschillende hypotheekvormen die voor jou als starter beschikbaar zijn, bieden namelijk veel mogelijkheden. Ga je voor een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek, een aflossingsvrije hypotheek of misschien wel een combinatie van die drie? Onze hypotheekadviseur rekent voor jou uit wat de beste samenstelling is die aansluit op je huidige leven en de plannen en dromen die je hebt voor de toekomst.
Oriëntatiegesprek aanvragen
Volledig vrijblijvend en 100% vertrouwelijk

Je eerste woning kopen?

Hoe ga je te werk? Waar begin je mee? Als starter komt er een hoop op je af als je je eerste huis wil kopen. Daarom hebben wij een stappenplan voor je opgesteld, zodat je precies weet wat je in elk deel van het proces moet doen.

Dit is jouw stappenplan voor een startershypotheek

Stap 1: het eerste gesprek met jouw adviseur

Om te weten wat de maximale hoogte van jouw startershypotheek is, kun je zelf je startershypotheek berekenen. Deze berekening geeft je een basis. Je weet ongeveer hoeveel je kunt lenen en dus ook naar welke woningen je kunt kijken op Funda. Als je serieus gaat rondkijken voor je eerste woning, is een gesprek met een (onafhankelijk) hypotheekadviseur een must. Zij rekenen exact voor je uit wat je kunt lenen en kijken welke hypotheekvorm het beste past bij jouw wensen. Een eerste hypotheekadvies gesprek is voor jou geheel kosteloos, wel zo fijn. Door goed inzichtelijk te hebben wat je mogelijkheden zijn, kun je door naar stap 2


Voor klanten van Excellent Finance stellen wij de handige, online tool Mijnhuiszaken beschikbaar om snel je droomwoning te vinden en andere kopers te slim af te zijn. Zo mis je nooit je droomwoning. De voordelen van Mijnhuiszaken zetten we graag voor je op een rijtje: 

  • Je ontvangt realtime het nieuwste woningaanbod
  • Tot 48 uur voor publicatie op Funda en andere bekende huizensites

  • Afgestemd op jouw zoekprofiel

  • Direct inzicht in het energielabel

Stap 2: bezichtigen en bieden met een aankoopmakelaar

Als je exact weet wat je kunt lenen, kun je gericht zoeken naar woningen in de prijsklasse die jij verantwoord kunt betalen. Het kan voorkomen dat jij niet de enige bent die interesse heeft in de woning, waardoor je een bod moet uitbrengen. Als je een bod gaat uitbrengen, is het belangrijk om na te denken over een aantal zaken. 


Het is raadzaam om een vrijblijvend gesprek met een aankoopmakelaar in te plannen. Jij koopt voor het eerst een woning, alles is dus nog nieuw. Voor een aankoopmakelaar is dit dagelijkse kost. Hij of zij weet als geen ander hoe de waarde van een woning tot stand komt en of de vraagprijs matcht met de daadwerkelijke waarde van de woning. Een aankoopmakelaar van Excellent Finance onderhandelt voor jou alsof het zijn eigen geld is. We weten immers hoe hard je hiervoor gewerkt hebt. 


Allereerst is de taxatiewaarde van de woning erg belangrijk. Is het bod dat jij uitbrengt groter dan de taxatiewaarde? Dan moet je het verschil zelf bijleggen met eigen geld. Daarnaast wil je wellicht graag het een en ander aanpassen om de woning naar jouw smaak in te richten. Denk aan de vloer, keuken, badkamer.. Hier kun je een bouwdepot voor openen. De hypotheek én bouwdepot kunnen samen niet groter zijn dan 100% van de taxatiewaarde van de woning. 


Een positieve uitzondering geldt wanneer je de woning wil verduurzamen met behulp van energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan isoleren (spouwmuur isolatie, isolatieglas, dakisolatie en vloerisolatie) of het plaatsen van zonnepanelen. Voor een bouwdepot waarmee je wil verduurzamen, kun je tot 106% van de taxatiewaarde lenen. 

Stap 3: onder voorbehoud van...

Wil je een bod uitbrengen? Dan doe je dit vaak onder voorbehoud van financiering. Mocht je de financiering uiteindelijk toch niet meer rond krijgen, dan kun je afzien van de koop. Doe je dit niet en krijg je de financiering niet rond? Dan moet je een fikse boete betalen. Deze bedraagt 10% van de afgesproken koopsom. 


Je kunt je bod ook uitbrengen onder voorbehoud van bouwtechnische keuring. Bij deze keuring wordt gekeken naar onder meer de fundering en de gehele bouwkundige staat van de woning. Mochten hier onverwachte kosten uitkomen die je niet kunt of wil betalen? Ook dan kun je afzien van de koop. Een bouwtechnische keuring voorkomt dat jij een kat in de zak koopt. 

Scheiding en hypotheek

Stap 4: bod geaccepteerd? Tijd om je startershypotheek aan te vragen

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! De meeste verkoopmakelaars hanteren een looptijd van 5 tot 6 weken waarin je jouw hypotheek rond moet hebben. Let op: jij als koper bepaald uiteindelijk. Het is belangrijk om dus snel contact op te nemen met je adviseur, zodat hij of zij met de hypotheekverstrekker kan schakelen. Bij een startershypotheek is de looptijd gemiddeld 4 tot 8 weken.


Naast het aanvragen van de hypotheek bespreekt je adviseur ook nog andere zaken met je. Denk aan de hypotheekrente, de gewenste looptijd van je hypotheek en de voorwaarden die de geldverstrekker heeft vastgesteld, maar ook verzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering of de woonhuisverzekering (die door de hypotheekverstrekker verplicht wordt gesteld). Je adviseur legt alles graag aan je uit. En vergeet niet: er bestaan geen domme vragen. Een hypotheek afsluiten gaat relatief snel, maar je zit er wel de gehele looptijd aan vast. Je wil dus precies weten wat je afsluit.


Heb je stap 1 goed ingezet en heb je de belangrijkste informatie over financieringsmogelijkheden al inzichtelijk? Dan is stap 4 een eenvoudige, relaxte stap. Heb je dit nog niet geregeld? Dan kan stap 4 voor uitdagingen zorgen. Ook hier geldt maar weer: Een goed begin is het halve werk! 

Stap 5: Gefeliciteerd met je eigen woning! Alleen nog naar de notaris

Weken, misschien wel maanden heb je op dit moment gewacht: de overdracht van de woning. Vanaf dat moment ben jij officieel huiseigenaar en start jouw woon carrière. Tijdens de overdracht loop je met de verkoopmakelaar een rondje door het huis om te kijken of alles goed is achtergelaten door de vorige bewoners.                       


Heb je een aankoopmakelaar in de hand genomen om je woning aan te kopen? Nadat je de sleutels hebt gekregen, laat je de hypotheekakte nog officieel passeren bij de notaris. De notaris loopt kort met je door de hypotheekakte heen. En nadat je deze getekend hebt, staat het huis ook officieel op jouw naam. Gefeliciteerd, starter op de woningmarkt! Als je alles via de hypotheekadviseurs van Excellent Finance hebt geregeld, dan zorgen we er ook voor dat de door de hypotheekverstrekker verplicht gestelde woonverzekering geregeld wordt. 
Google Reviews

Wij werden bij de aankoop van een nieuwe woning en het afsluiten van de hypotheek bijgestaan door Excellent Finance en zijn zeer te spreken over de aankoopmakelaar (Raymond), financieel expert (Wouter) en de rest van het team en ondersteuning. Zeer goede adviezen en klantvriendelijk. De dienstverlening kenmerkt zich verder als:

  • Kundig
  • Goed bereikbaar
  • Snelle reacties
  • Nooit te beroerd om weer iets in lekentaal uit te moeten leggen
  • Persoonlijk

Een aanrader dus!

Thomas Ramler

Startershypotheek voordelen: waar jij als starter recht op hebt

Een huis kopen is nog al wat, zeker als starter. Om het starters iets makkelijker te maken, zijn er verschillende voordelen opgesteld om als starter een mooie "start" te maken op de huizenmarkt.

  • Ben je ouder dan 18 en jonger dan 35? Dan heb je recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting. Normaliter betaal je 2% over de totale koopsom. Bij een woning van €300.000 betaal je normaliter €6.000 aan overdrachtsbelasting. Starters hoeven deze overdrachtsbelasting niet te betalen. Fijn!
  • Als starter kun je een zogeheten starterslening afsluiten om je startershypotheek mee aan te vullen. Het grootste voordeel van een starterslening is dat je deze in de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt over deze extra lening. De starterslening vraag je aan in jouw gemeente. Niet alle gemeentes bieden een starterslening aan, dus informeer bij je gemeente of bij je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn. Scroll verder, want we leggen je op deze pagina nog meer uit over startersleningen. 

  • Voor starters (mensen die nog geen koophuis hebben) is hypotheekadvies goedkoper. Wij weten dat alle kleine beetjes optellen, dus ook dit is weer mooi meegenomen als je als starter een huis wil kopen. 

  • Heb je al eens gehoord van de Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG genoemd? Met deze garantie wordt je geholpen als je je hypotheek niet meer kunt betalen, omdat je relatie onverhoopt is beëindigd of omdat je je baan bent verloren. Het gaat hierbij dus om een factor buiten je eigen schuld om. Onder bepaalde voorwaarden kan de NHG je restschuld kwijtschelden. Je kunt NHG afsluiten bij een hypotheek tot €405.000 (2023). Je betaalt hier wel weer 0,6% borgtochtprovisie over. Daarnaast geven hypotheekverstrekkers je in ruil voor de NHG een veel lagere hypotheekrente die gemiddeld 0,5% lager is dan een hypotheek zonder NHG. Voorbeeld: Heb je een hypotheek van €300.000 en zet je de rente hiervan voor 20 jaar vast? Dan bespaar je met de Nationale Hypotheek Garantie ruim €20.000 aan rente!

  • Nog geen vast contract? Geen zorgen, ook dan is een hypotheek voor starters gewoon mogelijk. Werk je in loondienst én ben je door je proeftijd heen? Dan heb je alleen een intentieverklaring nodig. Werk je als ondernemer? Dan kun je al na één jaar ondernemen een hypotheek aanvragen. Ben je starter en startend ondernemer? Dan is het juist raadzaam om vooraf je mogelijkheden met een van onze adviseurs te onderzoeken en bespreken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. 

  • Als starter heb je niet altijd voldoende inkomen om een woning te financieren. Bij een startershypotheek mogen familieleden bijspringen en kun je op deze manier tot maximaal 20% van de maximale hypotheek extra lenen.

Alle ins- en outs die je moet weten over de starterslening

Wil je graag een huis kopen, maar zijn je inkomen en andere bepalende factoren niet toereikend genoeg om een woning te kopen? Dan kun je bij veel gemeentes in Nederland een zogeheten starterslening aanvragen. Deze starterslening biedt je de mogelijkheid om jouw maximale hypotheek te vergroten en zo in aanmerking te komen voor meer huizen. Deze lening bestaat uit twee delen: het annuïtaire deel en de combinatielening. Het fijne aan deze starterslening is dat je in de eerste drie jaar niets hoeft af te lossen. Na deze drie jaar begin je met het betalen van rente en aflossing op beide leningsdelen. De rente staat voor 15 jaar vast en de looptijd is 30 jaar. 


Om in aanmerking te komen voor deze startersleningen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast zit er een minimum én een maximum aan: je mag niet meer dan 20% van de totale koopsom financieren met de starterslening. Ook heeft elke gemeente die deze lening aanbiedt, andere voorwaarden. Bij de ene gemeente kun je meer lenen dan bij de andere gemeente. Daarnaast mag de totale koopsom bij de ene gemeente hoger zijn dan bij de andere gemeente. In veel (helaas niet alle) gemeenten in Nederland is deze starterslening aan te vragen. De gemeente, maar ook je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over vertellen.

Eigen geld bij het kopen van je eerste huis

Voor het kopen van je eerste woning heb je eigen geld nodig. Hoeveel eigen geld je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. De inboedel die je wil kopen, bijvoorbeeld. En eventuele energiebesparende maatregelen die je met eigen geld wil financieren. Met dit lijstje kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. 

  • Kosten voor hypotheekadvies;

  • Notariskosten;

  • Taxatiekosten;

  • Eventuele kosten voor de aankoopmakelaar;

  • Eventuele kosten voor het afsluiten van NHG (0,6% van de totale koopsom);

  • Eventuele kosten voor de bouwtechnische keuring. 

Gelukkig zijn deze kosten deels of zelfs geheel fiscaal aftrekbaar. Je krijgt dus aardig wat geld terug bij de jaarlijkse belastingaangifte. Fijn dat de Belastingdienst meebetaalt aan jouw nieuwe woning!


Rekenvoorbeeld: eigen geld voor je eerste woning

Je bod van €300.000 is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Laten we berekenen wat je aan eigen geld in moet leggen om de woning te kopen. 


Kosten koper: € 1000,- (bij vrijstelling van de overdrachtsbelasting)

Overige kosten*: 

  • Makelaarscourtage: v.a. € 1997,-

  • Taxatiekosten: € 725,-

  • Bouwkundige keuring: € 395,-

  • Kosten voor NHG: € 1800,-

  • kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling: gemiddeld € 3050,-

Totaal: €8967,-*
*Bovengenoemde kosten zijn fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting je krijgt 36,93% (2023) terug van de belastingdienst!


Uitzondering eigen geld bij nieuwbouwwoning

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan koop je vrij op naam (VON). Doordat de woning nog geen eerdere eigenaar heeft gehad, hoef je geen kosten koper te betalen. Wel betaal je zogeheten bouwrente. Dit is een vergoeding die je aan de aannemer van je nieuwbouwwoning betaalt voor zijn gemaakte kosten. Deze vergoeding hangt af van de aannemer. 

Veelgestelde vragen over de startershypotheek

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheek voor starters op de woningmarkt. Aan deze hypotheek zijn verschillende voordelen verbonden, waaronder vrijstelling op de overdrachtsbelasting, lagere hypotheekrente, hogere hypotheek en lagere maandlasten.

Wat is het voordeel van een startershypotheek?

Een startershypotheek kent veel voordelen. Zo kun je ook zonder vast contract een hypotheek aanvragen, heb je recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting en kun je tot 20% van de maximale hypotheek extra lenen bij familieleden. Alle voordelen van de hypotheek voor starters vind je op onze pagina over de startershypotheek.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een lening die starters op de woningmarkt aan kunnen vragen bij de gemeente waarin zij willen wonen. Dit is anders dan een startershypotheek. De starterslening biedt mensen de mogelijkheid om hun maximale hypotheek aan te vullen om zo een woning te kopen. De eerste drie jaar hoef je niet af te lossen op deze lening. Hierdoor blijven je woonlasten de eerste drie jaar laag. Niet elke gemeente verleent een starterslening. Vraag na wat de mogelijkheden zijn bij de gemeente waar je graag wil wonen.

https://excellentfinance.nl/financieel-vrij-opnemen-overwaarde/
Team Excellent Finance 25 jaar

Wij zijn Excellent Finance

Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur, Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat we geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbeterd. Dit doen we op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financieel advies, financiële planning en financial life style planning voor particulieren, ondernemers en bedrijven.  Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen hiermee behoort zij tot de 685  snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Maak nu een afspraak
Volledig vrijblijvend en 100% vertrouwelijk