Hypotheek meenemen

Genieten van de gunstige voorwaarden en lage rente van je huidige hypotheek

Beoordeeld met 9+

Gebaseerd op 190+ reviews

Beste hypotheekadvieskantoor

Beoordeeld door RiFD

25+ jaar ervaring

Sinds 1997 financieel adviseur

Hypotheek meenemen

Ook in je nieuwe woning genieten van de gunstige voorwaarden en lage rente van je hypotheek

Je huidige hypotheek meenemen naar een nieuwe woning

Ben je van plan om een nieuw huis te kopen? Of heb je onlangs een nieuwe woning gekocht? Gefeliciteerd! Nu je bod geaccepteerd is, is het tijd om de financiering te regelen. Je kunt dan een nieuwe hypotheek afsluiten, maar het is in veel gevallen ook mogelijk om je huidige hypotheek mee te nemen.


Je hypotheek meenemen of meeverhuizen betekent dat je de gunstige rente en voorwaarde meeneemt naar een nieuwe hypotheek. Verhuis je naar een andere woning, dan los je de bestaande hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af bij de bank. Dit wordt ook wel de meeneemregeling genoemd. En vaak is dat ook nog eens erg gunstig. Omdat jouw hypotheekrente lager ligt dan de huidige rente in de markt, bijvoorbeeld.


Een onafhankelijk hypotheekadviseur van Excellent Finance helpt je graag bij het meeverhuizen van je hypotheek. We kijken allereerst of dit mogelijk is binnen je huidige hypotheekvoorwaarden en uiteraard berekenen wij of het gunstig is om je hypotheek mee te verhuizen. Benieuwd of het ook voor jou loont om je hypotheek mee te verhuizen? Maak een vrijblijvende afspraak!
Maak nu een afspraak
Volledig vrijblijvend en 100% vertrouwelijk

Hypotheek meenemen: dit zijn de voordelen

Hypotheek meenemen


  • Je profiteert ook in je nieuwe woning van de lage rente waarvoor jij je hypotheek hebt afgesloten. Vergeleken met de huidige hypotheekrente kan dit tot wel honderden euro's per maand schelen.

  • Je kunt je lopende polissen en rekeningen (onder voorwaarden) meenemen bij verhuizing.

  • Je blijft bij je huidige, vertrouwde hypotheekverstrekker.

Hypotheekvormen die je kunt meenemen

In de voorwaarden van je huidige hypotheekcontract staat aangegeven of je huidige hypotheek meeverhuizen mogelijk is. Na het opvragen van het huidige hypotheekcontract neemt onze hypotheekadviseur de voorwaarden door om te kijken of het mogelijk is. En misschien nog wel belangrijker: of het voordelig voor jou is. Wil je je huidige aflossingsvrije, lineaire hypotheek, annuitaire hypotheek of spaarhypotheek meenemen? Dan speelt de rente van jouw huidige hypotheek en de huidige rente in de markt mee. Door middel van een persoonlijke berekening maken wij de balans op en kunnen je zo een goed advies geven over de beste optie in jouw situatie.

Een hogere hypotheek nodig? 

Overwaarde gebruiken als eerste optie

Je gaat niet voor niets verhuizen. Je gaat groter wonen, bijvoorbeeld. In veel gevallen is het geaccepteerde bod hoger dan je openstaande hypotheekschuld. Om de financiering van je nieuwe woning rond te krijgen, is dan een extra vorm van financiering nodig. We kijken altijd eerst naar de mogelijkheid om de overwaarde in te zetten om zo het verschil in je huidige hypotheek en het totale te financieren bedrag te kunnen voldoen. Om je recht op hypotheekrenteaftrek te behouden, moet je de overwaarde van je woning binnen drie jaar in je nieuwe huis investeren. In dit artikel leggen we je daar meer over uit.


Rekenvoorbeeld: Jouw bod van €475.000 is geaccepteerd! Je openstaande hypotheekschuld bedraagt €300.000 en je hebt een overwaarde van €75.000. Dat betekent dat je nog voor €100.000 een nieuwe lening bij de hypotheekverstrekker moet afsluiten. Zonder de overwaarde in te zetten, zou dat bedrag oplopen tot €275.000.

Een aanvullende hypotheek afsluiten

Hypotheek meenemen gunstig?

Wil je je hypotheek meenemen, maar heb je daarnaast nog een aanvullende hypotheek nodig? In veel gevallen moet het aanvullende hypotheekdeel bij dezelfde hypotheekverstrekker afgesloten worden. Het nieuwe leningdeel wordt tegen de dan geldende rente afgesloten. Je hebt dan een hogere hypotheek met twee (of meer) leningdelen die elk tegen een eigen rente zijn afgesloten.


Om na te gaan of je hypotheek meenemen gunstig is, kijken onze hypotheekadviseurs naar de rente van je huidige hypotheek, de rente die momenteel wordt aangeboden door je hypotheekverstrekker en de rente bij andere aanbieders. Aan de hand van de huidige en nieuwe rente maken wij een berekening om na te gaan of je hypotheek meenemen het gewenste voordeel oplevert. Het kan namelijk zo zijn dat je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker gunstiger is, omdat de rente daar een stuk lager ligt. Een nieuwe hypotheek afsluiten kan dan voordeliger zijn dan je lopende hypotheek aanvullen met een nieuwe hypotheek bij je huidige hypotheekverstrekker.

Hypotheek meenemen niet altijd de gunstigste optie

Als je gaat verhuizen en de financiering van je nieuwe woning wil regelen, kan het zijn dat een nieuwe hypotheek afsluiten gunstiger is dan het mee laten verhuizen van de rente en voorwaarden van je huidige hypotheek. In deze gevallen is het gunstiger om een nieuwe hypotheek af te sluiten:

  • Als de huidige hypotheekrente in de markt lager ligt dan de rente waar je jouw hypotheek voor hebt afgesloten;

  • Als een andere geldverstrekker een lagere rente aanbiedt dan de actuele rente die je huidige geldverstrekker biedt voor een nieuw hypotheekdeel;

  • Als je wil overstappen naar een andere hypotheekvorm die beter past bij je huidige inkomen en financiële plannen voor nu en voor later;

  • Als een nieuwe hypotheek betere voorwaarden biedt.

Om te achterhalen wat voor jou de voordeligste optie is, adviseren we je om een adviesgesprek in te plannen met een van onze hypotheekadviseurs. Een hypotheekadviseur kijkt niet alleen of het mogelijk is om je hypotheek mee te verhuizen, maar ook of dit de beste optie voor jou is. Daarbij kijken we naar jouw huidige situatie en inkomen, maar ook naar je toekomstplannen en hoe de maandlasten voor je hypotheek hier een rol in spelen.

Maak nu een afspraak
Volledig vrijblijvend en 100% vertrouwelijk

Vragen over je hypotheek meenemen bij verhuizing

Je hypotheek meenemen, wat houdt dat in?

Bij het meenemen van je hypotheek los je het openstaande bedrag af en neem je de rente en voorwaarde van je oude hypotheek mee naar je nieuwe huis. Dit wordt ook wel de meeneemregeling of verhuisregeling genoemd.

Mijn huidige hypotheek is lager dan het geaccepteerde bod voor het nieuwe huis. Wat nu?

Is je nieuwe huis duurder en heb je daarom een hogere hypotheek nodig? Dan zijn er verschillende opties. We kijken of er overwaarde uit de huidige woning beschikbaar is die we kunnen meenemen als je een nieuwe woning koopt. De overwaarde dient als aanvulling op de oude hypotheek die je meeverhuist. Als de oude hypotheek en overwaarde niet voldoende is om de woning te financieren, kunnen we een aansluitend hypotheekdeel afsluiten bij dezelfde geldverstrekker.

Loont het voor mij om gebruik te maken van de verhuisregeling?

Of je hypotheek meenemen bij verhuizing voordelig is, is afhankelijk van jouw situatie. Allereerst kijken we naar de rentevaste periode en de rente die je nu betaalt voor de openstaande hypotheekschuld. Daarnaast kijken we naar de rente die wordt aangeboden door je hypotheekverstrekker. Dit is belangrijk als er een aanvullende hypotheek afgesloten dient te worden. Als de rente bij andere hypotheekverstrekkers (veel) lager dan je huidige rente of de rente die je huidige hypotheekverstrekker biedt voor een aanvullend hypotheekdeel? Dan kan het gunstiger zijn om je hypotheek over te sluiten. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs maken graag een persoonlijke berekening voor je om alle mogelijkheden te bekijken en zo de voordeligste optie voor nu en in de toekomst te bepalen.

Kan ik elke hypotheekvorm meeverhuizen?

In principe kun je elke hypotheekvorm meeverhuizen, mits dit kan volgens de voorwaarden die verbonden zijn aan je hypotheekcontract. Het maakt dus niet direct of je een (bank)spaarhypotheek, lineaire, annuïtaire of aflossingsvrije hypotheek hebt. Na het opvragen van de voorwaarden, neemt onze hypotheekadviseur je contract door om te kijken of er gebruik gemaakt kan worden van de verhuisregeling.

Kan ik mijn huidige hypotheek tegen dezelfde rente verhogen om mijn volgende koopwoning te financieren?

Het verhogen van de hypotheek van je oude woning is niet mogelijk tegen de rente waarvoor je de hypotheek af hebt gesloten. Door middel van overwaarde en/of het afsluiten van een aanvullend hypotheekdeel bij dezelfde geldverstrekker kun je de financiering van je nieuwe woning realiseren.