De Amsterdamse woningmarkt: Het is toch niet normaal meer…
08 juli 2021 
3 min. leestijd

De Amsterdamse woningmarkt: Het is toch niet normaal meer…

De Amsterdamse woningmarkt is met recht oververhit te noemen. Misschien is oververhit nog wat te zachtjes uitgedrukt. De huizenmarkt in Amsterdam voelt als een snelkookpan die onder hoge druk doorstoomt. Het is het onderwerp van gesprek, ellenlange zoektochten naar een iets groter huis. Of had je graag een huis gehad met iets van buitenruimte? Succes!

Torenhoge prijzen, erfpacht en beleggers die de huizen voor je neus wegkapen. Het lijkt bijna onmogelijk om een nog enigszins betaalbare woning te vinden in Amsterdam. In gesprekken over de woningmarkt in Amsterdam voeren ergernis en verontwaardiging de boventoon. Het is toch ook niet meer normaal te noemen hoe deze markt zich ontwikkeld heeft?

Zelden hoor je een vrolijk bericht van huizenkopers die precies het huis van hun dromen gevonden hebben en nog voor een redelijke prijs hebben kunnen bemachtigen. De krapte op de Amsterdamse woningmarkt is dan ook enorm. De vraag is het aanbod inmiddels grof overschreden. Vergelijken we de huizenprijs met 2008, dan is deze met zo’n 55% gestegen! Eén op de acht Amsterdamse huizen heeft een overwaarde van meer dan twee ton!!

“Wil je een huis bemachtigen op de Amsterdamse woningmarkt? Met de aankoopmakelaar van Excellent Finance maak je wél een kans.”

Een woning kopen in Amsterdam

Een woning kopen in Amsterdam is topsport. Al jaren is de woningmarkt flink overspannen. De Nederlandse hoofdstad staat ondertussen zelfs in de top 5 van de internationale lijst met hoge huizenprijzen in steden. Zijn deze prijzen wel realistisch of moeten we wachten tot de bubbel barst? Volgens diverse onderzoekers zijn de huizenprijzen in Amsterdam logisch te verklaren door de woningschaarste en de historisch lage rente.

Ook de prijs van huurwoningen is flink gestegen. Deze prijzen worden gebaseerd op vraag en aanbod. Er zijn veel meer nieuwe banen bijgekomen dan huizen de afgelopen jaren. Daardoor is er voor veel mensen geen huis beschikbaar. De Amsterdamse woningmarkt is daarmee, in Nederland, buitensporig te noemen. De prijzen voor koopwoningen en huurwoningen zijn hier hoger dan waar dan ook. En vaak krijg je er een woning voor die in de rest van Nederland net groot genoeg is om voor een schuur door te gaan.
Toch lijkt het tij iets te keren. In de rest van Nederland stijgen de prijzen op dit moment harder dan in Amsterdam. Ook de huren dalen sinds kort.

Amsterdamse woningmarkt

Wie kan nog in Amsterdam wonen?

De woningmarkt in Amsterdam bepaalt wie er nog kan wonen. Vroeger trokken jonge mensen naar de stad, op zoek naar werk. Ze bouwden er hun leven op, kregen kinderen en trokken er weer weg.

De astronomisch hoge huizenprijzen maakt het voor jongeren en starters op de woningmarkt zo goed als onmogelijk om nog een woning in Amsterdam te bemachtigen. Het zijn nu vooral de mensen met geld die hier comfortabel kunnen wonen. Heb je geen dikke bankrekening, dan moet je genoegen nemen met minder of je geluk ergens anders zoeken.

Hierdoor zien we een verschuiving. De inwoners van Amsterdam worden steeds welvarender en internationaler. Vooral hoogopgeleiden met een goede baan vinden er nog een plekje. De middenklasse begint langzaam te verdwijnen. Voor deze groep is een woning in Amsterdam niet meer te betalen.

Koopwoningen in Amsterdam

Het lijkt bijna onmogelijk om nog een koopwoning te bemachtigen in Amsterdam. De woningen zijn schaars en duur. Als je al iets betaalbaars kunt vinden zul je moeten concurreren met speculanten en wordt er tienduizenden euro’s boven de vraagprijs geboden. Er is altijd wel iemand die het kan betalen en weg is de woning weer. Om moedeloos van te worden. Je standaard aanpassen helpt niet, echt goedkopere woningen zijn er bijna niet.

Hoe kom je dan toch aan een koopwoning in Amsterdam? Daarvoor zal je de juiste kennis en connecties in huis moeten hebben. Iemand die op de hoogte is van het reilen en zeilen op de Amsterdamse woningmarkt. Iemand met ervaring, die je inzicht kan geven in de dynamiek van de Amsterdamse huizenmarkt. Laten de aankoopmakelaars van Excellent Finance nu ruim 20 jaar ervaring hebben op de Amsterdamse woningmarkt. Doe er je voordeel mee!

Door een aankoopmakelaar van Excellent Finance in de arm te nemen vergroot je de kans van slagen op deze krappe woningmarkt enorm. Zijn ervaring en expertise helpt jou je hoofd koel te houden tijdens de oververhitte onderhandelingen. Zo komt je droomhuis in Amsterdam dan toch in zicht. De investering in een aankoopmakelaar van Excellent Finance zal zich altijd terugverdienen.

Koop slim en neem contact op met de aankoopmakelaar Amsterdam. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen