hypotheek voor ondernemers

Hypotheek voor ondernemers

Een hypotheek voor ondernemers blijkt in de praktijk vaak lastig te zijn. Veel banken stellen strengere eisen aan de hypotheek voor ondernemers dan particulieren. Ben je net begonnen met je onderneming en nog geen 3 jaar bezig, dan krijg je bij veel geldverstrekkers meteen al een ‘nee’ te horen.

Gelukkig kan het ook anders. Excellent Finance biedt een speciale ondernemershypotheek aan, waar elke ZZP’er, DGA en vennoot op een makkelijke manier zijn of haar hypotheek aan kan vragen. Want je hebt als ondernemer wel wat anders aan je hoofd dan allerlei papieren bij elkaar zoeken en eindeloze berekeningen maken.

Maak daarom gebruik van de hypotheek voor ondernemers, want er is meer mogelijk dan je denkt.

Wat is de ondernemershypotheek?

De ondernemershypotheek is er speciaal voor ondernemers. Veel banken mijden ondernemers als het gaat om hypotheken. Het was dan ook een tijd flink lastig om als ondernemer een hypotheek af te sluiten. Banken vragen een inkomenszekerheid, ook aan zelfstandigen. Vaak zijn hier de papieren van jaren aan ondernemerschap voor nodig. Maar wat als je nog maar pas met je bedrijf bent begonnen?

Als pas gestarte ondernemer kun je niet de jaarcijfers van 3 jaar of langer laten zien. Voor veel banken is dit een reden om geen hypotheek af te sluiten.

Gelukkig zijn er steeds meer banken die ondernemers wel de mogelijkheid geven geld te lenen voor de aankoop van een woning, de zogenaamde ondernemershypotheek.

hypotheek voor ondernemers

Wat kun je maximaal lenen als ondernemer?

Bij het berekenen van de maximale hypotheek kijkt de geldverstrekker naar het inkomen. Je zult de maandelijkse lasten moeten kunnen dragen. Iemand in loondienst kan elke maand hetzelfde loon op zijn of haar rekening verwachten. Voor ondernemers is dat anders. Ze hebben vaak te maken met variabele inkomsten.

Bij de ondernemershypotheek wordt er gekeken naar de inkomsten van de laatste 3 jaar. Hiervan wordt het gemiddelde genomen. Uiteraard wordt er ook gekeken naar een prognose voor de komende jaren. Zo kan er een redelijke indicatie gegeven worden van het gemiddelde inkomen, wat gebruikt wordt om de maximale hypotheek te berekenen.

En als je nog geen 3 jaar ondernemer bent? Veel ondernemers denken dan (nog) geen hypotheek af te kunnen sluiten. Maar bij Excellent Finance kun je al vanaf 1 jaar ondernemen een ondernemershypotheek afsluiten. Je toets inkomen wordt berekend met de beschikbare cijfers.

Het toets inkomen wordt vastgelegd in de inkomensverklaring voor ondernemers. Deze verklaring wordt opgesteld door een gespecialiseerd bureau. Hier stellen rekenexperts, aan de hand van jouw specifieke gegevens, de inkomensverklaring op.

Hypotheek met NHG voor ondernemers

Als ondernemer kunt je zelfs een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijgen. Ben je 12 maanden actief met je bedrijf en heb je een ‘inkomensverklaring ondernemers’ dan kun je toegang krijgen tot een hypotheek met NHG.

Op deze manier wordt de betaalbaarheid van een hypotheek ook voor ondernemers beter. Het afsluiten van een lening voor je huis wordt makkelijker en de geldverstrekker heeft meer duidelijkheid over het inkomen.

Vanaf januari 2019 is de inkomensverklaring verplicht voor alle NHG aanvragen en is opgenomen in de voorwaarden.

Niet alle banken werken met de inkomensverklaring. Sommige berekenen dit uitsluitend zelf. Wil je weten welke geldverstrekkers wel werken met de inkomensverklaring? Vraag je hypotheekadviseur om advies.

Wat heb je nodig voor de hypotheekaanvraag

Wanneer je een hypotheek aanvraagt zullen banken willen weten of je de maandelijkse kosten kunt dragen. Geldverstrekkers kijken naar drie punten:

 • Het inkomen
 • Solvabiliteit, eigen vermogen en schulden
 • Liquiditeit, spaargeld

Papieren voor hypotheek ondernemers

Als deze driehoek in balans is zullen geldverstrekkers zonder problemen een hypotheek met je af willen sluiten. Het probleem bij zelfstandigen is vaak dat ze genoeg verdienen, maar (nog) weinig spaargeld hebben.

Veel geldverstrekkers willen je inkomen weten van de laatste 3 jaar. 90% van dit gemiddelde bedrag wordt gebruikt bij de berekening. Als je naast je inkomen voldoende spaargeld hebt waarmee je de kosten koper en een deel van de woningwaarde kunt betalen, waarna je nog spaargeld overhoudt, dan durven een aantal geldverstrekkers het wel aan.

Vaak kijken banken ook of je iets geregeld hebt voor arbeidsongeschiktheid en je pensioen.

Neem de volgende stukken mee naar je hypotheekgesprek. Zorg dat je zoveel mogelijk digitaal aan kunt leveren:

 • IB aangiftes van de laatste 3 jaar, of zoveel als je er hebt
 • Belastingaanslagen
 • Jaarcijfers van de laatste 3 jaar, of zoveel als je er hebt
 • Uittreksel van de Kamer van Koophandel, met waarmerk
 • Je legitimatiebewijs
 • Afschriften van je bank, waar het spaargeld op staat
 • De omzetstaat van het afgelopen jaar

Vergroot je kans op een hypotheek als ondernemer

Als ondernemer een hypotheek afsluiten kan lastig zijn. Met de volgende tips maak je het jezelf een stuk makkelijker.

 • Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je goed advies geven over wat er voor jou mogelijk is. Kies hierbij voor een adviseur die werkt met alle banken en die gespecialiseerd is in hypotheken voor ondernemers. Hier krijg je de breedste keus en is de kans groot dat er een passende oplossing gevonden wordt.
 • Zorg dat je ook eigen vermogen hebt om een deel van je woning mee te betalen. Voldoende spaargeld zorgt ervoor dat geldverstrekkers eerder een hypotheek met je af willen sluiten.
 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk je mogelijkheden goed met je hypotheekadviseur en zorg dat je alle financiële stukken die nodig zijn op orde hebt.

Met goed hypotheekadvies vergroot je de kans op het vinden van een passende hypotheek. Kies vooral een adviseur die ervaring heeft met ondernemershypotheken. Hier gelden andere regels en voorwaarden dan voor gewone hypotheken.

Onze hypotheekadviseurs kunnen je precies vertellen wat er mogelijk is.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak, voor meer informatie over de hypotheek voor ondernemers. 

Vrijblijvende afspraak maken