hypotheekrente

Kan jouw hypotheek echt niet goedkoper?

Bij het afsluiten van een hypotheek zet je de hypotheekrente een aantal jaren vast. Toch kan tussentijds oversluiten vaak uit. Waarom zou je dat doen?

Je spreekt bijvoorbeeld met de bank een rentevast periode af van 10 jaren. In de loop der jaren blijft de hypotheekrente maar zakken, en eigenlijk ben je ook niet meer zo blij met de aflossingsvrije hypotheek. Nu kun je ervoor kiezen om de resterende periode van de rentevast periode uit te zitten. Tussentijds de hypotheek oversluiten is vaak de beste optie, maar zeker niet altijd. Laat je hierover goed adviseren.

rentevast periode

Wat houdt een rentevast periode in?

De hypotheekrente staat nu historisch laag, maar je weet niet wat de toekomst biedt. Over een paar jaren kan de rente alweer veel hoger zijn. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je de hypotheekrente voor een bepaalde periode vastzetten. Dit heeft als voordeel dat je niet wordt geconfronteerd met sterke stijgingen van de maandlasten. Zeker met de huidige lage rentes is het belangrijk om op lange termijn te denken.

Kun je van jouw huidige rentevast periode af?

Dat kan, maar in de meeste gevallen ben je wel een boeterente verschuldigd. Er is een afspraak gemaakt over de hoogte van de hypotheekrente. Daar wil de bank niet zomaar vanaf zien. De misgelopen inkomsten brengt de bank bij jou in rekening in de vorm van een boeterente. Laat je niet direct afschrikken. Door een lagere hypotheekrente na het oversluiten profiteer je van lagere hypotheeklasten. De truc is om er gerekend over een langere periode van te profiteren.

Afscheid nemen van de aflossingsvrije hypotheek

Veel huiseigenaren zitten met een aflossingsvrije hypotheek in hun maag. Deze hypotheekvorm is goedkoop, maar er kleven nadelen aan. De schuld blijft maximaal en bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt deze schuld niet (deels) afgelost. Je kunt deze hypotheek inruilen voor een kwalitatief betere hypotheekvorm, maar houd er wel rekening mee dat andere hypotheekvormen duurder zijn. Een aflossing in de hypotheek inbouwen is natuurlijk duurder dan de aflossingsvrije hypotheek waarvoor je alleen maar hypotheekrente verschuldigd bent.

Wat is het voordeel van het oversluiten van een hypotheek?

De hypotheekrentes zijn in de afgelopen jaren sterk gezakt. Door het oversluiten kun je optimaal profiteren van de lagere rente van dit moment. Hier staat wel een boeterente tegenover, maar toch kan het aantrekkelijk zijn. Ook kun je de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten. Nu weer voor 15 of 20 jaar vastzetten geeft voor een lange periode recht op een lage hypotheekrente.

Onder de streep moet het wel uit kunnen

Je hypotheek oversluiten is niet altijd verstandig, maar het is in ieder geval verstandig om de opties te verkennen. Dat hoef je niet zelf te doen. Daar kunnen wij hulp bij bieden. Wij weten waar je op moet letten en wat voor jou de voor- en nadelen zijn. Maak vrijblijvend een afspraak met onze hypotheekadviseur om de opties serieus te onderzoeken.