pensioengeld

Het pensioengeld zelf beheren - Slim of toch niet?

Tijdens de crisisjaren hebben pensioenfondsen grote bedragen aan pensioengeld verloren. Is het een optie dat je zelf het beheer krijgt over jouw pensioengeld?

Deelnemers aan een pensioenregeling kunnen niet vrij over het geld beschikken. De pensioenfondsen of de verzekeraars trekken aan de touwtjes. Het huidige pensioenstelsel staat al jaren ter discussie. Is het een idee om zelf het pensioen te beheren? Je kunt het bedrag op een bepaalde manier investeren voor een goed rendement. Je kunt er bijvoorbeeld een huis voor kopen als investering.

Beheer van de pensioenpot bij de consument

Werknemers die aan het begin van hun carrière staan, kunnen iedere cent gebruiken. Een huis kopen is lastig en met een beetje pech ligt er ook nog een studieschuld van tienduizenden euro’s. Al bij de eerste stappen in de werkzame periode wordt er pensioen opgebouwd. Zou het niet wenselijk zijn om de opbouw te gebruiken voor bijvoorbeeld het sneller aflossen van de hypotheek? Zodra de hypotheek op nul staat, kan men werken aan het pensioen. Het klinkt als een serieuze optie, maar de uitvoering is lastig. En werkt het wel op deze manier?

Britten verzuipen en vergokken hun pensioen

Het Britse pensioenstelsel is al omgegooid. Ze hebben nu zelf de beschikking over grote bedragen die bestemd zijn voor na de pensionering. Volgens de Financial Times kunnen de Britten deze vrijheid niet aan. Velen gaan het vrijgekomen geld verkeerd besteden. Ze zien het als een financiële meevaller en nemen het ervan. Het beschikbare geld gaat bijvoorbeeld op aan alcoholconsumptie. Iemand verloor zijn of haar baan en heeft gelijk het opgebouwde pensioenkapitaal van 140.000 euro opgenomen. Binnen een half jaar was het op. Deze persoon moet nu na pensionering aankloppen bij de gemeente voor een inkomen.

Het kan ook een goede keuze zijn

Starters op de huizenmarkt kunnen met het pensioenkapitaal gelijk al overwaarde creëren in de eigen woning. Zodra de hypotheek afbetaald is, kan er vermogen voor de pensionering opgebouwd worden. In het artikel in de Financial Times werd ook een voorbeeld gegeven waaruit blijkt dat het ook een verstandige keuze kan zijn om het pensioenkapitaal vrij te geven. Een bijna gepensioneerde Engelsman heeft met 54.000 euro aan pensioengeld een huisje gekocht. Het huisje wordt nu verhuurd voor bijna 7.000 euro per jaar.

Teveel vrijheid is vaak niet de oplossing

Iedereen het pensioengeld uitkeren is niet slim. Voor veel mensen is de neiging te groot om het geld al eerder te gebruiken. Het is begrijpelijk, want bij geldnood doe je natuurlijk een greep in de pensioenpot als het mogelijk is. Daarnaast heeft niet iedereen de kennis over het slim investeren van geld. Tijdens de crisisjaren zijn pensioenen minder waard geworden door riskante beleggingen, maar in betere tijden verdient men juist fors aan het beleggen.

Vrijblijvend contact met een pensioenadviseur