Huizenmarkt verwachtingen voor 2023
09 december 2022 
3 min. leestijd

Huizenmarkt verwachtingen voor 2023

Het afgelopen jaar leek de huizenmarkt op een snelkookpan, maar door de gestegen hypotheekrente koelt de Nederlandse huizenmarkt nu in snel tempo af. Sluit je op dit moment een hypotheek af, dan betaal je zo’n 3 tot 3,5% meer rente dan begin van dit jaar. Hierdoor kun je als koper minder lenen en krijg je aanzienlijk hogere maandlasten. 

Dit beïnvloed de vraag naar koopwoningen. De verwachting voor 2023 is dan ook dat de huizenprijzen met 3,1% gaan dalen. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van hoe de rentes zich gaan ontwikkelen de komende tijd. Bij hoog blijvende rentes zullen de prijzen meer dalen.   

Aan de ene kant is dit goed nieuws. Wil je een huis kopen, dan heb je meer kans. Er is een einde gekomen aan de heftige concurrentiestrijd op de woningmarkt. Aan de andere kant zijn de maandlasten hoger geworden en dat is natuurlijk minder aangenaam. 

Huizenmarkt zeepbel

Hebben we op de huizenmarkt te maken met een zeepbel? Dat is helaas pas achteraf met zekerheid te zeggen. Een zeepbel ontstaat als de waarde van iets heel ver vooruitgelopen is op de werkelijke waarde. De prijs van een huis is afhankelijk van allerlei factoren zoals de locatie, de staat, eventueel achterstallig onderhoud en hoe goed het met de economie gaat. 

Sinds de financiële crisis in 2008 zijn de huizenprijzen uit een diep dal opgeklommen. De crisis zorgde voor een gebrek aan vertrouwen bij de consument. De onzekerheid liet de huizenmarkt abrupt stilvallen. De verkopen namen 30 tot wel 45% af, met een grote prijsdaling tot gevolg. De huizen die wel verkocht werden, gingen met grote kortingen weg. Pas in 2015 keerde het vertrouwen echt terug en begonnen de prijzen van woningen fors te stijgen. 

Er zullen altijd prijsschommelingen op de huizenmarkt zijn. Bij een zeepbel daalt de prijs in korte tijd fors. Daarom lijkt er op dit moment geen zeepbel te zijn. Dit komt vooral door het grote tekort aan woningen. De vraag is groter dan het aanbod en dit zal niet op korte termijn worden opgelost. 

Helaas geeft dit geen zekerheden voor de lange termijn. Een voorspelling over de verwachting voor de huizenmarkt blijft onzeker. Een grote economische crisis kan, net als eerder, een hele andere uitkomst geven. 

huizenmarkt verwachtingen

Verwachting prijzen huizenmarkt

Wat mag je verwachten van de huidige woningmarkt? Er komen meer huizen te koop, maar door de gestegen rente en hoge huizenprijzen zijn ze nog moeilijk bereikbaar voor potentiële kopers. De huizenprijzen zijn nog steeds 13.7% hoger dan in 2021.

Naar verwachting zullen de prijzen in 2023 gaan dalen met zo’n 3,1% en in 2024 met nog eens 2%. Aan het eind van 2024 zouden de prijzen ongeveer op het niveau uitkomen van het laatste kwartaal van 2021 volgens de voorspellingen. 

Verwachting huizenprijzen oorlog

De oorlog in Oekraïne heeft invloed op de huizenmarkt in Nederland. We hebben te maken met hogere bouwkosten, minder nieuwbouw en stijgende hypotheekrentes, naast de tienduizenden vluchtelingen die hier onderdak zoeken.

Er was al een tekort aan woningen, maar door de oorlog komt de productie op lange termijn onder druk te staan. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke leveranciers voor stoffen en producten in de bouwsector zoals metaal en hout. De prijzen lopen op en het is lastig om aan bouwmateriaal te komen. Daardoor wordt bouwen moeilijker en duurder.  

Verwachtingen huizenmarkt 2023

Wat is de verwachting voor de huizenmarkt? Verschillende economen hebben er hun mening over. Sommige verwachten een stijging van de huizenprijzen terwijl anderen juist een daling in de huizenprijzen verwachten.

Er zijn helaas geen heldere voorspellingen te doen voor de verwachtingen op de huizenmarkt in 2023. Er is te veel onduidelijk en onzeker. Wat we wel zien is dat de gestegen hypotheekrente de Nederlandse woningmarkt snel laat afkoelen. Er komen meer woningen te koop, maar deze zijn moeilijker bereikbaar voor kopers, door de gestegen rente en nog steeds hoge huizenprijzen. 

Er worden minder woningen verkocht, waarschijnlijk een daling van zo’n 17% dit jaar met 188.000 transacties. Volgend jaar wordt verwacht dat er rond de 179.000 bestaande woningen verkocht gaan worden. In 2024 wordt een stijging verwacht naar 184.000 verkopen.   

Is het voor jou een goed moment om een woning te kopen of je hypotheek over te sluiten? Kijk samen met onze onafhankelijke hypotheekadviseurs naar je persoonlijke situatie. Dan krijg je passend advies dat helemaal aansluit bij jouw leven, doelen en wensen. 

Maak vrijblijvend kennis met onze hypotheekadviseurs.

Reactie plaatsen