Hypotheek meenemen naar een nieuwe woning? Dit is er mogelijk
23 december 2022 
3 min. leestijd

Hypotheek meenemen naar een nieuwe woning? Dit is er mogelijk

Je gaat verhuizen, leuk! Maar voor je nieuwe woning heb je ook een hypotheek nodig. Je bent juist zo blij met je huidige hypotheek. Je hebt een lage rente of een hele aantrekkelijke hypotheekvorm met goede voorwaarden. Het liefst zou je de hypotheek meeverhuizen. 

Dat kan! Een nieuwe hypotheek is niet altijd nodig. Soms is het voordelig om je huidige hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Veel geldverstrekkers maken het mogelijk om je huidige hypotheek mee te nemen. Dit wordt de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd.  

Wil je zeker weten dat het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe woning echt voordelig is? Vraag het de onafhankelijke hypotheekadviseurs van Excellent Finance. 

Hypotheek meenemen nieuwe woning

Een hypotheek is gekoppeld aan een huis. De woning dient als onderpand voor de lening. Je kunt dus niet zomaar je lopende hypotheek meenemen als je gaat verhuizen. Normaal ziet de hypotheekverstrekker een verhuizing als een nieuwe aanvraag. Er wordt dus opnieuw gekeken hoeveel je kunt lenen op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning. 

Is de hypotheekverstrekker overtuigd dat je het geleende bedrag zonder problemen kunt betalen, dan is het vaak mogelijk om de gunstige voorwaarden van je huidige hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning.

De kans is klein dat je nieuwe woning hetzelfde kost als je huidige woning. Je gaat natuurlijk niet voor niets verhuizen. Wat extra ruimte, een grotere tuin of betere locatie. Heb je geen eigen geld om dit verschil bij te leggen, dan heb je een extra hypotheekbedrag nodig om je nieuwe huis te kopen. Maak je gebruik van de verhuisregeling, dan sluit je deze extra hypotheek over het algemeen af bij je huidige hypotheekverstrekker. 

Het is natuurlijk ook mogelijk om je huidige hypotheek mee te nemen naar een goedkopere woning.  

Hypotheek meenemen

Nieuwe hypotheek afsluiten

Een nieuwe hypotheek afsluiten is soms beter dan je huidige hypotheek meenemen. Zet daarom vooral de verschillende mogelijkheden naast elkaar voor je de keuze maakt. Koop je een duurder huis, waarbij je een extra hypotheek nodig hebt? Vergelijk dan eens wat het je kost om je hypotheek mee te verhuizen en te verhogen ten opzichte van het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Je wilt natuurlijk zo laag mogelijke maandlasten. 

Verhuisregeling hypotheek

Bij een verhuizing los je normaal gesproken je huidige hypotheek af met de opbrengst van de verkoop van je woning. Brengt je huis meer op dan je lopende hypotheek, dan heb je overwaarde. Is je hypotheek hoger dan de opbrengst, dan zit je met een restschuld.  

Er zijn hypotheekverstrekkers die je de mogelijkheid bieden de voorwaarden van je huidige hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Dit noemen we de verhuisregeling. Heb je voor langere tijd een gunstige rentevast periode? Dan kan je bij een stijgende rente toch profiteren van je oorspronkelijke lagere rente. 

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je huidige hypotheek nog goed aansluit bij je situatie en de nieuwe woning. Met de verhuisregeling sluit je wel een nieuwe hypotheek af, maar je neemt je huidige rente en andere voorwaarden mee. Het is wel de bedoeling dat je de nieuwe hypotheek financiert bij dezelfde hypotheekverstrekker.  

Meeverhuizen hypotheek

Rente meenemen naar nieuwe woning

Heb je nog voor een bepaalde periode een lage rente vaststaan in je huidige hypotheek? Dan is het aantrekkelijk om deze mee te nemen naar je nieuwe woning. Je verhuist de hypotheek zelf niet mee, maar wel de rente en het restant van de rentevast periode. Je maakt deze periode af binnen je nieuwe hypotheek. 

Is je nieuwe hypotheek hoger dan je huidige hypotheek? Dan kies je voor het extra deel een nieuwe rente en rentevast periode. Je blijft bij een hogere hypotheek dus niet dezelfde rente betalen, maar een gemiddelde. De hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag. 

Heb je nu een woning met Nationale Hypotheek Garantie? Vaak betaal je hier al de laagste rente. Koop je een huis dat boven de maximale koopsom van de NHG valt? Dan vervalt je voordeel van extra lage rente binnen de NHG.  

Hoe lang aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Een aflossingsvrije hypotheek wordt door veel hypotheekverstrekkers verlengt. Je kunt deze hypotheek ongewijzigd door laten lopen. Maar hoeveel aflossingsvrije hypotheek mag je meenemen? 

Als je gaat verhuizen mag je een aflossingsvrije hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Voorwaarde is wel dat de aflossingsvrije schuld niet hoger is dan 50% van de waarde van je nieuwe huis. De rest van het bedrag moet je aflossen. Dit doe je met een annuïteiten- of lineaire hypotheek

Hypotheek meenemen? Vraag het de hypotheekadviseur

Wil je gaan verhuizen en vraag je jezelf af of het meeverhuizen van je hypotheek verstandig is? De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Excellent Finance geven je persoonlijk en eerlijk advies. 

Wil je precies nagaan wat is jouw situatie het voordeligste is? Maak dan een afspraak met de hypotheekadviseurs van Excellent Finance. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.