Hypotheek meenemen als je gaat verhuizen? Zo werkt dat
13 september 2021 
3 min. leestijd

Hypotheek meenemen als je gaat verhuizen? Zo werkt dat

Je hypotheek meenemen als je gaat verhuizen, heb je daar weleens aan gedacht? Je sluit een hypotheek af voor langere tijd, maar als je gaat verhuizen zul je opnieuw een financiering moeten regelen voor het nieuwe huis. Zonde als je net een hele mooie deal hebt gemaakt voor je huidige hypotheek. Die zou je het liefst willen houden, maar dan op je nieuwe woning.

Wist je dat er een mogelijkheid is om je huidige hypotheek mee te nemen? Dat kan je heel wat voordeel opleveren. Hoe dit werkt en of je hypotheek meenemen altijd de beste oplossing is? Dat lees je in deze blog.

“Excellent Hypotheekadvies geeft je financiële rust en vrijheid.”

Je hypotheek meeverhuizen met de verhuisregeling

Verhuis je naar een andere koopwoning, dan heeft dit gevolgen voor je hypotheek. Je kunt je huidige hypotheek niet zomaar meenemen naar je nieuwe woning, deze is gekoppeld aan het huis. Wil je verhuizen, dan zul je een nieuwe hypotheekaanvraag moeten doen. De hypotheekverstrekker zal opnieuw berekenen hoeveel je kunt lenen voor deze woning.

Heb je op dit moment een lage hypotheekrente of een hypotheekvorm die helemaal bij je past, dan zou je deze het liefst willen behouden. En dat kan, met de verhuisregeling of meeneemregeling. Veel hypotheekverstrekkers bieden deze mogelijkheid. Natuurlijk wordt er nog steeds gekeken of je voldoende kunt lenen. Als dat lukt, dan mag je de gunstige voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen.

Hypotheek meenemen? Hoe werkt dat?

Er wordt soms gesproken over het meeverhuizen van de hypotheek, maar in de praktijk is dit natuurlijk niet mogelijk. Wanneer je gaat verhuizen wordt je huidige hypotheek stopgezet en sluit je voor je nieuwe woning een nieuwe hypotheek af. Krijg je de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen? Dan mag je de rentevast periode afmaken in je nieuwe hypotheek.

Het kan natuurlijk zijn dat je gaat verhuizen naar een duurdere woning. Je kunt dan niet de hele koopsom financieren met de hypotheek die je al had. Voor het deel dat boven dit bedrag uitkomt, wordt een nieuwe rente en rentevast periode vastgesteld. Dit moet je wel doen bij dezelfde hypotheekverstrekker.

Door gebruik te maken van de verhuisregeling kun je blijven profiteren van je lage rente, ook als de rente in de toekomst gaat stijgen. Dat is mooi meegenomen, zeker als je huidige hypotheek voor langere tijd vaststaat tegen dit lage tarief.

Wanneer je de hypotheek meeneemt, wordt je hypotheekaanvraag nog steeds behandeld als een nieuwe aanvraag. Het enige wat de hypotheekverstrekker doet, is de nieuwe hypotheek afsluiten onder de voorwaarden van je huidige hypotheek. Voordat deze nieuwe hypotheek wordt afgesloten zal je inkomen worden getoetst op basis van de huidige regels, waarbij ook gekeken wordt naar andere leningen en de marktwaarde van je nieuwe woning. Is de aanvraag goedgekeurd, dan kun je profiteren van een nieuwe hypotheek onder de oude voorwaarden.

hypotheek meeverhuizen

Waarom je hypotheek meenemen?

Op dit moment staat de hypotheekrente historisch laag. Waarom zou je dan overwegen om je hypotheek mee te nemen? Als je een nieuwe hypotheek afsluit, is de rente vaak alleen aftrekbaar als je een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek kiest. Heb je jouw huidige hypotheek al voor 2013 afgesloten, dan kun je onder bepaalde voorwaarden je aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek meenemen met behoud van hypotheekrenteaftrek.

Naast het meeverhuizen van de hypotheek is het vaak ook mogelijk om lopende polissen, verzekeringen en rekeningen mee te nemen. Mocht je erachter komen dat je toch een betere hypotheek kunt krijgen, dan kun je de bestaande hypotheek over het algemeen boetevrij aflossen. Het meenemen van je hypotheek is geen verplichting, eerder een leuke mogelijkheid.

Is je hypotheek meenemen altijd voordeliger?

Ga er niet vanuit dat je hypotheek meenemen altijd de voordeligste optie is. Blijf goed vergelijken en vraag hypotheekadvies om de beste beslissing te nemen. Koop je een duurdere woning, dan heb je extra hypotheek nodig. Er kan veel verschil zitten in het meeverhuizen en verhogen van je hypotheek en het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Je wilt natuurlijk de beste voorwaarden en de laagste maandlasten.

De hypotheekrente is bijvoorbeeld afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van je woning en het hypotheekbedrag. Heb je nu een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan betaal je vaak de laagste rente. Is je volgende woning duurder dan € 265.000,- dan vervalt de NHG en krijg je te maken met andere rentetarieven.

Je hypotheek meeverhuizen of niet?

Je bent niet verplicht om je hypotheek mee te verhuizen, die keus maak je altijd zelf. De professionele hypotheekadviseur van Excellent Finance kan je precies vertellen of het meeverhuizen van je hypotheek in jouw situatie voordelig is, of dat een andere optie beter geschikt is.

Bij ons mag je het beste hypotheekadvies verwachten. We zijn niet voor niets door het RiFD uitgeroepen tot beste Hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland.

Kies altijd voor de beste hypotheek: ‘Hypotheekadvies met financiële rust garantie’ 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen