Wanneer je een huis koopt, sluit je meestal een hypotheek af. De maximale hypotheek wordt berekent aan de hand van je inkomen. Maar wat gebeurt er als dit inkomen opeens wegvalt en je de maandlasten van je hypotheek niet langer kunt betalen?
We zitten nu midden in de coronacrisis en die brengt helaas ook de nodige financiële problemen met zich mee. Veel meer mensen dan normaal verliezen in deze tijd hun baan. Ook huwelijken komen onder druk te staan door de maatregelen, wat zorgt voor één derde meer scheidingen dan anders. Beide veelvoorkomende redenen waardoor het betalen van de hypotheek moeilijker wordt.
Gelukkig zijn er in deze tijd financiële regelingen opgezet en laten geldverstrekkers je niet in de kou staan. Steeds meer banken bieden aan om de maandelijkse hypotheeklasten tijdelijk stop te zetten, maar is dit verstandig?
Geen geld om je hypotheeklasten te betalen?
Kun je de maandelijkse kosten van je hypotheek niet meer betalen? Dan zal de bank na het uitblijven van betaling je een betalingsherinnering sturen. Daarna volgt een aanmaning. Blijft een betaling nog steeds uit, dan kun je een aanmaning met incassokosten verwachten. Pas wanneer de hypotheekverstrekker ook telefonisch geen contact krijgt en betalingen uitblijven loop je de kans om je huis kwijt te raken door bijvoorbeeld een executieverkoop.
Natuurlijk is het beter om het niet zover te laten komen. Zeker nu, tijdens de coronacrisis, zijn banken extra soepel en doen er alles aan om een passende oplossing te vinden. Bijna alle banken hebben al toegezegd dat ze hun klanten niet laten vallen. Bij veel banken is het bijvoorbeeld mogelijk om de betaling van de hypotheeklasten tijdelijk uit te stellen.
Geen inkomsten door de coronacrisis
Steeds meer mensen komen zonder inkomsten te zitten door de coronacrisis. Ondernemers die noodgedwongen hun deuren hebben moeten sluiten en werknemers die op straat komen te staan. Ondertussen hebben al ruim 35.000+ woningbezitters uitstel van betaling aangevraagd bij hun hypotheekverstrekker.
Dit kan een tijdelijke oplossing zijn, maar je zult het bedrag nog steeds moeten betalen. Heb je bijvoorbeeld de betaling van je hypotheeklasten voor drie maanden op pauze gezet, dan zul je daarna moeten beginnen met terugbetalen. Je maandlasten gaan dan dus omhoog.
Loop je vier maanden achter met het betalen van je hypotheekschuld? Dan zal de bank dit doorgeven aan het BKR. Ook na het terugbetalen van de achterstand blijft deze vermelding nog vijf jaar staan. Dit kan problemen opleveren als je binnen vijf jaar een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, je hypotheek wilt oversluiten of een lening wilt aanvragen.
Hypotheek oversluiten om betalingsachterstand te voorkomen?
Misschien is het voor jou niet nodig om de betaling van je hypotheek helemaal stop te zetten en ben je al geholpen als de maandlasten lager zouden worden. Wanneer heb je voor het laatst je hypotheek goed na laten kijken? Als dat langer dan twee jaar geleden is, dan is de kans groot dat je goedkoper uit bent als je de lopende hypotheek laat oversluiten.
De hypotheekrente staat nu historisch laag, een goed moment om hier gebruik van te maken. Lagere maandlasten helpen je direct om een betalingsachterstand te voorkomen. Kijk daarnaast natuurlijk ook of je op andere vlakken kunt besparen, zoals de energiekosten, abonnementen en verzekeringen.
Coronaregeling voor je hypotheek
Ervaar je problemen met het betalen van je hypotheek? Ga vooral met je bank in gesprek of neem contact op met je hypotheekadviseur. Er zijn al diverse speciale coronaregelingen in het leven geroepen om je door deze tijd heen te helpen.
Bij de meeste banken is het mogelijk om een betaalpauze in te lassen van drie maanden of langer. Ook zijn er banken die je helpen door tijdelijk het maandbedrag te verlagen. Na deze periode begin je met terugbetalen. De bank zal hier geen extra kosten of rente voor rekenen.
Gevolgen van de coronaregeling
Het is fijn om even wat lucht te krijgen, door de betaling van je hypotheek een aantal maanden uit te stellen. Houd wel rekening met de gevolgen en ga na of het voor jou wel zo gunstig is. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, zul je verplicht moeten aflossen. Dit geldt voor hypotheken die na 2012 zijn afgesloten.
Betaal je geen rente, dan mag je deze ook niet aftrekken. Je blijft wel belasting betalen over het eigenwoningforfait. Je fiscale voordeel over dit jaar valt daardoor veel lager uit, als je gebruikmaakt van de betaalpauze. Let ook op de voorlopige teruggave en pas die eventueel aan om een hoge eindafrekening te voorkomen.
Hypotheeklasten achterstand en NHG
Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie biedt je nog meer ruimte. Je mag een achterstand tot wel 9% van het hypotheekbedrag opbouwen. Dit kun je doen door een woonlastenfaciliteit aan te vragen bij de NHG. De regels van deze bestaande regeling zijn in verband met corona tijdelijk versoepeld.
Hulp bij het betalen van je hypotheek
Het liefst bouw je natuurlijk geen achterstand op bij het betalen van je hypotheek. Je zult het toch terug moeten betalen. Daarnaast heeft schulden opbouwen een negatie effect op je gezondheid en brengt het onnodig veel stress met zich mee.
Het is beter om het probleem aan te pakken voor het echt uit de hand loopt. Als je weet waar je aan toe bent en hoe je het probleem aan kunt pakken, geeft dit rust en een zeker gevoel. En dat is precies waar de adviseurs van Excellent Finance voor zijn.
Wij helpen je weer grip te krijgen op je financiële situatie en gaan samen met jou op zoek naar de beste oplossing. Dit kan zijn door je algemene maandlasten te verlagen, je hypotheek over te sluiten, zodat je maandlasten dalen of in gesprek te gaan met je hypotheekverstrekker om de beste oplossing te vinden.
Hoe dan ook streven wij altijd naar financiële rust en vrijheid. Maak daarom vandaag nog een afspraak met onze hypotheekadviseurs en voorkom dat je hypotheekschuld opstapelt.