Hypotheek verhogen? Dit zijn je mogelijkheden
16 februari 2022 
5 min. leestijd

Hypotheek verhogen? Dit zijn je mogelijkheden

Hoe werkt het verhogen van je hypotheek eigenlijk en kun je zomaar een hogere hypotheek krijgen? In deze blog leggen we je uit waar je rekening mee moet houden en wat je mogelijkheden zijn.

Je hypotheek verhogen biedt direct meer financiële ruimte als je jouw woning wilt verbouwen of consumptieve opnames wilt doen. Het is een goede manier om geld te lenen, tegen een lagere rente dan bij een persoonlijke lening. Heb je geld nodig voor een nieuwe keuken, dakkapel of aanbouw? Of wil je graag je huis verduurzamen? Het verhogen van je hypotheek biedt deze mogelijkheid zonder je spaargeld aan te spreken.

“Hypotheekadvies van Excellent Finance is advies met financiële rust garantie.”

Zo werkt het verhogen van je hypotheek:

  1. Bespreek met je hypotheekadviseur of verhogen van je hypotheek de beste keus is.
  2. Voldoe je aan de voorwaarden, dan vraagt je hypotheekadviseur de hypotheekofferte aan. Hierin zie je precies hoeveel je extra mag lenen en wat het nieuwe rentebedrag en de maandlasten worden.
  3. Ben je het hiermee eens? Dan teken je de definitieve hypotheekofferte. Bij een onderhandse verhoging ben je nu klaar. Sluit je een tweede hypotheek af, dan zal deze ondertekend moeten worden bij de notaris.
  4. Na ondertekening wordt het hogere hypotheekbedrag in een depot bij de bank gestort, als je jouw woning wilt verbouwen. Wil je dit bedrag gebruiken voor consumptieve opname, dan wordt het geld naar je uitgekeerd. Vraag je geld consumptief aan voor een verbouwing? Dan wordt het uitgekeerd, anders zal het altijd in een depot gestort worden.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

De hypotheek verhogen voor een dakkapel of andere verbouwing komt veel voor. Een dakkapel geeft je flink wat extra leefruimte en je woning wordt meer waard. Een goede investering. Door het verhogen van je hypotheek hoef je de verbouwing niet volledig met eigen geld betalen. Een lening afsluiten is ook een idee, maar dan betaal je vaak hoge rente en heb je een relatief korte tijd om het bedrag weer terug te betalen. Hierdoor stijgen je maandlasten aanzienlijk.

De ophoging van je hypotheek voor verbouwing wordt vaak in een bouwdepot gestort. Uit deze ‘spaarpot’ kun je de kosten betalen. Bij de meeste geldverstrekkers heb je ongeveer 9 maanden om dit geld te besteden. Dus wil je een nieuwe badkamer, keuken of een schitterende aanbouw? Dit is de manier om je verbouwing op een fiscaal aantrekkelijke manier te financieren.

Hypotheek verhogen verduurzaming

Hypotheek verhogen voor verduurzaming

Verduurzaming van woningen is populairder dan ooit. Het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp, verbeterde woningisolatie of een groen dak? Hypotheekverstrekkers werken graag mee aan een hogere hypotheek voor duurzaamheid.

Energiebesparende maatregelen laten niet alleen de woningwaarde stijgen, maar verlagen ook de energierekening. Dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid, dat het extra geleende bedrag terugbetaald kan worden. Daardoor zijn hypotheekverstrekkers extra coulant als het gaat om de hypotheek verhogen voor verduurzaming. Je mag tot 106% van de woningwaarde lenen om de energiebesparende maatregelen te financieren.

Wil je jouw hypotheek verhogen voor zonnepanelen? Excellent Finance heeft uitstekende partnerpartijen die je hierin verder kunnen helpen, we brengen je graag in contact met de juiste partij voor passend advies.

Hypotheek verhogen voor auto

Hoewel je huis onderpand is bij een hypotheek, ben je niet verplicht het extra geleende bedrag aan je woning te besteden. Je kunt er ook een auto voor kopen. Een nieuwe auto kan een flinke investering zijn, zeker als je een auto wil kopen die aan al je wensen voldoet. Het verhogen van je hypotheek geeft je deze financiële ruimte, zonder een dure lening af te sluiten.

Er is wel een belangrijk verschil. Wanneer je de verhoging van je hypotheek gebruikt voor de aankoop, het onderhoud of een verbouwing van je woning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Dit geldt niet wanneer het geld wordt uitgegeven aan een andere aankoop buiten de woning. Natuurlijk profiteer je nog altijd van de lagere rente, vergeleken met een persoonlijke lening.

Natuurlijk kun je in plaats van een auto dit geld ook besteden aan een caravan, camper, een studie, vermogensopbouw voor je pensioen, eerder stoppen met werken of die wereldreis die je altijd al wilde maken.

Hypotheek verhogen met overwaarde

Het verhogen van je hypotheek gaat niet zomaar. Je moet het natuurlijk wel kunnen betalen. Heb je niet de maximale hypotheek afgesloten of heb je overwaarde, bijvoorbeeld doordat je al een flink bedrag hebt afgelost? Dan kun je de hypotheek verhogen of oversluiten.

De hypotheekverstrekker zal altijd kijken of je inkomen voldoende is om deze hogere hypotheek te kunnen dragen.


Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen?

Kun je jouw hypotheek verhogen? Dat is een goede vraag. Je hypotheek verhogen zonder advies zouden wij daarom niet aanraden. Er komt heel wat bij kijken. Je bestaande hypotheek verhogen is leuk, maar je wil er geen financiële problemen door krijgen. Je zult ook rekening moeten houden met de bijkomende kosten. Hierdoor is het verhogen van de hypotheek niet altijd de beste keus.

Je kunt je hypotheek verhogen zonder naar de notaris te gaan. Dit heet een onderhandse verhoging. Heb je bijvoorbeeld de afgelopen jaren afgelost, dan kun je opnieuw lenen tot het bedrag dat je oorspronkelijk had. Hiervoor hoef je niet opnieuw langs de notaris. De looptijd blijft hetzelfde, waardoor je maandlasten hoger worden. De hypotheekadviseur kan je precies voorrekenen wat deze verhoging doet met je maandlasten.

Je kunt ook je hypotheek verhogen. Dit doe je door naast je eerste hypotheek een tweede hypotheek af te sluiten. Dit doe je bij dezelfde geldverstrekker als waar je de eerste hypotheek hebt afgesloten. Om de tweede hypotheek te regelen zul je wel even langs de notaris moeten.

Wat kost het verhogen van de hypotheek?

Kun je jouw hypotheek verhogen met een onderhandse verhoging? Dan hoef je niet langs de notaris, maar je hebt wel een taxatie nodig. Voor het onderhand verhogen van je hypotheek heb je in ieder geval kosten voor een taxatierapport en hypotheekadvies.

Sluit je een tweede hypotheek af, dan komt daar meer bij kijken. Je krijgt kosten voor de taxatie van je woning, notariskosten en kosten voor hypotheekadvies over je tweede hypotheek. Gebruik je de tweede hypotheek voor een verbouwing, dan zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar van je inkomen in box 1. Dit gaat niet op als je de verhoging consumptief gebruikt.

Een verhoogde hypotheek brengt ook hogere maandlasten met zich mee. Afhankelijk van de manier waarop je hypotheek verhoogd wordt, zul je binnen de afgesproken tijd het geleende bedrag terug moeten betalen. Wat het verhogen van de hypotheek doet met je maandlasten? Dat kan je hypotheekadviseur precies voor je berekenen.

Is het verhogen van je hypotheek voor jou de beste keus? Bespreek je mogelijkheden met de hypotheekadviseur van Excellent Finance.

Esther Holten
Door

Esther Holten

op 20 Oct 2022

Goed om te weten wanneer je je hypotheek kan verhogen. Wij zouden graag willen verbouwen en hebben hiervoor een extra lening nodig. Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden.

Reactie plaatsen