Een hypotheek krijgen als zzp’er moeilijk? Dat hoeft niet!
27 januari 2020 
4 min. leestijd

Een hypotheek krijgen als zzp’er moeilijk? Dat hoeft niet!

Een hypotheek krijgen als zzp’er is niet meer zo moeilijk als vroeger. Toen leek het alsof banken alleen werknemers in loondienst een hypotheek wilden geven. Gelukkig worden banken steeds soepeler. Niet meer dan logisch zou je zeggen. Jij, als zzp’er, bent minstens zo gemotiveerd als iemand in loondienst. Je bouwt elke dag enthousiast aan je groeiende business en let goed op je gezondheid. De ideale kandidaat voor een hypotheek, toch?

Als zzp’er zul je aan andere regels moeten voldoen dan iemand in loondienst. Veel banken stellen strengere en ingewikkeldere regels aan een hypotheek als je ondernemer bent. Bij Excellent Finance vinden we dit vreemd. Wij kijken liever naar de mogelijkheden. En die zijn er zeker!

“Want ook voor zzp’ers is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten, die je financiële rust en vrijheid geeft in de toekomst.”

Als zzp’er drie jaar winst maken voor een hypotheek?

Je bent pas begonnen als zelfstandige en wilt graag een huis kopen. Onmogelijk, zul je misschien denken. Ik moet toch drie jaar inkomen hebben uit mijn bedrijf, voor ik naar de bank toe kan?
Gelukkig is dat niet (meer) nodig. Ook als je nog niet beschikt over drie jaarcijfers kun je een mooi hypotheekbedrag krijgen.

Veel banken kijken naar de gemiddelde winst over de afgelopen drie jaar. Heb je niet al die jaren winst gemaakt, of ben je nog niet zolang bezig, dan haalt dit het gemiddelde flink naar beneden. Dat is van grote invloed op wat je maximaal kunt lenen voor je huis. Grote kans dat je daardoor niet het huis van je dromen kunt kopen.

Gelukkig kan het ook anders. Want jouw bedrijf is groeiende en je gelooft in een mooie toekomst. Wij vertrouwen op je inzet en helpen je daarom graag een hypotheek te krijgen, ook al ben je pas één jaar succesvol bezig. We berekenen je toetsinkomen om het maximale hypotheekbedrag vast te stellen. Hierdoor heb je goede opties om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten.

hypotheek zzp'er winst onderneming

Voor een ondernemershypotheek gelden andere regels

De bank neemt een risico als ze een hypotheek afsluiten. Het kan altijd gebeuren dat de hypotheek niet kan worden ingelost. Ondernemers worden vaak gezien als een groep die een hoger risico met zich meebrengt. Sinds 2018 mag niet meer dan 100% van de woningwaarde geleend worden. Als zelfstandige mag je soms nog minder lenen, omdat anders het risico te groot zou zijn.

Zorg ervoor dat je administratie goed op orde is. Als je een hypotheek aanvraagt moet je hiervoor veel documenten aanleveren. Ben je zzp’er, dan vraagt de bank nóg meer gegevens. Zorg dat al deze documenten en cijfers beschikbaar zijn. Dat scheelt je veel tijd en geld.

Er zijn banken waar je als ondernemer niet hoeft aan te kloppen, zeker niet als je nog geen drie jaar winst hebt gemaakt. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg banken die soepeler omgaan met je aanvraag, al wordt het aanvragen van een hypotheek voor ondernemers wel ingewikkelder gemaakt dan voor mensen in loondienst.

“Gelukkig kennen we bij Excellent Finance de regels van het hypotheekspel. Er is meer mogelijk dan je nu denkt.”

Welke bank kies je als zzp’er voor je hypotheek?

Ook als zzp’er heb je keus uit verschillende banken om je hypotheek af te sluiten. Je bent niet gebonden aan je eigen bank. Voor een scherpe deal en goede voorwaarden is het slim om meerdere banken te vergelijken. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen of aan vervelende voorwaarden vastzitten.

Er zijn een flink aantal banken waar je als zelfstandige prima terecht kunt voor een goede hypotheek. Ook als je nog maar één jaar aan de slag bent als zzp’er. Ze gebruiken het toetsinkomen, vragen een prognose van een deskundige en kijken naar je arbeidsverleden. Met deze gegevens wordt je maximale hypotheekbedrag bepaald.

Vaak kun je een hoger bedrag lenen als je langer werkzaam bent als zelfstandige. Bij andere banken kun je al vanaf één jaar 100% van de woningwaarde lenen met NHG. Sommige banken rekenen de eerste periode een renteopslag, als je nog maar kort met je eigen zaak bezig bent en een hypotheek zonder NHG wilt afsluiten.

hypotheek zzp'er papieren

Enkele banken die soepel zijn voor zzp’ers:

 • ABN AMRO
 • Aegon
 • Argenta
 • BLG
 • Florius
 • ING
 • Nationale Nederlanden
 • NIBC Direct
 • Obvion
 • Rabobank
 • Woonfonds

Excellent Finance werkt met alle bovengenoemde hypotheekverstrekkers samen. We kunnen daardoor een ruime keus aan hypotheken voor zzp’ers bieden.

Let op de kleine lettertjes als zzp’er

Als zzp’er moet je veel dingen zelf regelen, zoals je pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ben je ouder dan 57, dan zal de bank ook kijken naar hoe jij je pensioen geregeld hebt. Dit weegt mee in het berekenen van je maximale hypotheekbedrag. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt door hypotheekverstrekkers niet verplicht gesteld, maar stel je voor dat je (tijdelijk) niet meer kunt werken. Je hypotheeklasten zullen je financiën zwaar onder druk zetten. Je huis verandert opeens in een blok aan je been.

Kijk als zzp’er ook goed naar hoeveel je boetevrij in kunt lossen. Anders dan werknemers in loondienst kun je opeens een piek in je inkomen genereren. Dit geld kun je mooi gebruiken om je hypotheek in te lossen en je vaste lasten te laten dalen. Want hoe lager je vaste lasten, hoe meer financiële rust en vrijheid je ervoor terug zult krijgen.

Geld laten groeien voor hypotheek zzp'er

Goed hypotheekadvies is goud waard, zeker voor de zzp’er

Als zzp’er regel je alles binnen je bedrijf. Daar heb je je handen vol mee. Het laatste waar je zin in hebt, zijn extra zorgen over je hypotheek. Door een hypotheek te kiezen die bij je past, zul je financiële rust ervaren. Het biedt je op termijn de financiële vrijheid waarnaar je als ondernemer op zoek bent.

Bij Excellent Finance snappen we precies waar je naartoe wilt. Daarom zijn onze hypotheekadviseurs specialisten op het gebied van ondernemershypotheken. Wij kennen de regels van het spel en helpen je stap voor stap de beste hypotheek te kiezen.

We nemen je al het werk uit handen, zodat jij je bezig kunt houden met datgene waar je goed in bent.

Reactie plaatsen