Hypotheekrente stijging: wat is de verwachting voor 2023?
02 december 2022 
3 min. leestijd

Hypotheekrente stijging: wat is de verwachting voor 2023?

De hypotheekrente stijgt verder. De kans is groot dat ook in 2023 de rente verder oploopt. Dit nieuws bezorgt heel wat huizeneigenaren klamme handen. Kun je nog iets besparen als je opnieuw je hypotheekrente moet vastzetten? Wat kun je als starter doen om het nadeel van de hoge rente te beperken?

Waarschijnlijk komt er pas wat verlichting als de inflatie beter onder controle is. En de kans dat dit snel gaat gebeuren is klein. Toch is het goed om deze rentestijging in perspectief te zien. Natuurlijk gaat de hypotheekrente in rap tempo omhoog, maar we komen dan ook uit een periode met een historisch lage rente. Daardoor is de rente nog altijd relatief laag en gaat we in feite toe naar een normalisatie.

Als eigenaar van een huis wil je het liefst zekerheid. Je zit niet te wachten op financiële problemen door een stijgende rente. Neem daarom weloverwogen beslissingen en laat je goed adviseren.

Hypotheekrente stijging, hoe komt dat?

Waarom gaat de hypotheekrente eigenlijk omhoog? Sinds de coronacrisis verdienen banken minder aan andere financiële producten, waardoor de marktrente stijgt. Met de gestegen rente kunnen ze meer rendement halen uit leningen. Daarnaast lenen overheden wereldwijd veel geld op de kapitaalmarkt, wat ook zorgt voor een stijging van de marktrente.

De historisch lage hypotheekrente, waar we het afgelopen jaar mee te maken hadden, liet het aantal hypotheekaanvragen snel stijgen. Zoveel mogelijk huizenbezitters en -zoekers wilden profiteren van de lage rente. De hoge aanvraag gaf extra druk op de rente, waardoor deze verder stijgt.

Door de stijging in de hypotheekrente zagen we een recordaantal mensen een hypotheek afsluiten de afgelopen maanden, voor de verwachte stijging van de hypotheekrente echt door zou zetten.


Hypotheekrente stijging

Hypotheekrente stijgen of dalen

Voorlopig wordt er een hypotheekrente stijging verwacht. De hypotheekrente met een lange rentevastperiode volgt de kapitaalmarktrente. Hier komt een opslag bij die ook wel de marge wordt genoemd. In deze marge verrekenen geldverstrekkers het risico dat ze lopen wanneer ze geld uitlenen.

Met de huidige inflatie wordt het voor steeds meer huishoudens moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Slechtere economische omstandigheden vormen een risico op betalingsproblemen bij huizenbezitters. Dit kan leiden tot een hogere risico-opslag in de hypotheekrente.

Aan de andere kant worden deze marges nog enigszins beperkt door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Er zijn de laatste jaren meer geldverstrekkers bij gekomen, maar door de krapte op de woningmarkt hebben ze minder te verdelen.

Gevolgen stijging hypotheekrente

De stijging hypotheekrente zet nog wel even door. Volgend jaar kunnen we rekenen op een hoog inflatie niveau, terwijl ook de kapitaalmarktrente naar verwachting hoog blijft. Samen met een verdere verhoging van de ECB-rente en geldverstrekkers die zich indekken met een hogere risico-opslag, kunnen we verwachten dat de hypotheekrente in 2023 minimaal gelijk blijft, maar waarschijnlijk verder oploopt.

Wat heeft dit voor gevolgen voor jou als woningeigenaar? Hoeveel jij gaat merken van de stijgende hypotheekrente is natuurlijk van allerlei factoren afhankelijk. Denk je erover om je overwaarde op te nemen? Wacht hier dan niet te lang mee. Hoe hoger de rente wordt, hoe duurder het opnemen van de overwaarde wordt. Ook daalt het maximale bedrag dat je op mag nemen.

Wil je gaan verhuizen? Je kunt de vastgelegde rente meeverhuizen. Dat kan aanzienlijk schelen. Als starter is het een goed moment om te kopen. Het aanbod wordt ruimer en de concurrentie minder. Daarnaast kun je als starter profiteren van allerlei special regelingen.

Wil je de gevolgen van de stijgende hypotheekrente compenseren? Kijk dan eens naar energiebesparende maatregelen. Verduurzaam je woning of verhuis naar een duurzame woning. Daarmee verlaag je direct je energielasten, wat voor financiële ruimte zorgt.

Einde stijging hypotheekrente

Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken. Wanneer er precies een einde komt aan de stijgende hypotheekrente is dan ook moeilijk te zeggen. De gestegen rentes en energiecrisis drukken de vraag naar koophuizen. Waar de huizenprijzen eerst explosief stegen, zien we nu een beperkte stijging en verwachten we in de loop van 2023 zelfs een beperkte daling.

Loopt je rentevastperiode af, dan loont het nu zeker de moeite om eens rond te kijken. Is er een andere hypotheekaanbieder die je een beter rente-aanbod kan doen? Heb je spaargeld staan waar je niets mee doet? Extra aflossen op je hypotheek betekent direct lagere maandlasten. Wellicht kan meteen je hypotheekrente omlaag, doordat je na aflossing in een lagere risico-opslag terechtkomt.

Er zijn allerlei manieren om de stijgende hypotheekrente op te vangen en zelfs te besparen op je maandlasten. De hypotheekadviseurs van Excellent Finance denken graag met je mee.

Met ons onafhankelijk hypotheekadvies geven we jou financiële rust. Maak vandaag nog vrijblijvend kennis met onze hypotheekadviseurs. 

Reactie plaatsen