Je maandlasten verlagen? Kijk eens goed naar je hypotheek
19 april 2022 
3 min. leestijd

Je maandlasten verlagen? Kijk eens goed naar je hypotheek

In een tijd waarin alles steeds duurder wordt, klinken lagere maandlasten wel heel aantrekkelijk. Je betaalt iedere maand voor je hypotheek. Vaak gaat hier een groot deel van je salaris naartoe. Dit geld kun je goed gebruiken voor andere dingen. Hoe fijn zou het zijn om je hypotheeklasten te verlagen?

We hebben goed nieuws voor je. Ondanks de oplopende rentes zijn er nog voldoende mogelijkheden om je maandlasten te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Hypotheek oversluiten
  2. Rentemiddelen
  3. Extra aflossen
  4. Van hypotheekvorm veranderen
  5. Voordelige hypotheekconstructie bedenken

Loopt je hypotheek al een tijdje, dan is de kans groot dat je flink kunt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Volgens onderzoek van de SNS kunnen de Nederlandse huizenbezitters gemiddeld zo’n € 224,- per maand besparen. Dat is een leuk bedrag en zeker de moeite om eens goed naar je hypotheek te kijken. De adviseurs van Excellent Finance helpen je graag de beste keus te maken.

“Verlaag je maandlasten, wij gunnen jou die financiële vrijheid.”

Maandlasten verlagen door oversluiten

De hypotheekrentes zijn tijden historisch laag geweest. Ondertussen beginnen de rentes langzaam te stijgen, maar het is nog steeds een goed moment om je hypotheek over te sluiten. Zeker als de rente die je nu betaalt een stuk hoger is dan de actuele hypotheekrente.

Bij het oversluiten van je hypotheek los je eigenlijk je huidige hypotheek af met de nieuwe hypotheek die je afsluit. De lagere rente die bij je nieuwe hypotheek hoort, zorgt voor lagere vaste maandlasten. Het oversluiten van je hypotheek is niet kosteloos. Laat je daarom goed adviseren of oversluiten voor jou de beste keus is.

Maandlasten verlagen door rentemiddelen

Rentemiddelen kan om verschillende redenen interessant zijn. Je verlaagt er je maandlasten mee. Je hebt meer mogelijkheden om je maandlasten te verlagen als je de oversluitboete niet in één keer kunt of wilt betalen, of niet genoeg inkomen hebt om je hypotheek over te sluiten. Ook als je huis onder water staat of je huidige hypotheekrente hoger is dan 4% en je rentevast periode nog lang niet afgelopen is, biedt rentemiddelen vaak de oplossing.

Bij rentemiddelen zet je de hypotheekrente opnieuw vast. Daarbij kies je een nieuwe rentevast periode. De boete die je zou betalen bij het oversluiten van je hypotheek wordt met rentemiddeling verdeeld over de nieuwe rentevast periode. Hierdoor komt het nieuwe rentetarief uit op een gemiddelde van wat je nu betaalt en de nieuwe rente.

Maandlasten verlagen hypotheek

Maandlasten verlagen door extra aflossen

Extra aflossen is natuurlijk de manier om je maandlasten te verlagen. Door een deel van je hypotheek af te lossen, verlaag je direct de hypotheekschuld. Je lost daardoor minder af en het bedrag waarover je rente betaalt wordt lager.

Maar dat is niet het enige voordeel. Een lagere hypotheekschuld zorgt er vaak voor dat je in een andere tariefklasse terechtkomt. Elke tariefklasse heeft een eigen risico-opslag. Dit bedrag betaal je bovenop je hypotheekrente. De tariefklasse van je hypotheek hangt af van de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Aflossen verlaagt je hypotheek, waardoor je mogelijk een lagere risico-opslag krijgt en daardoor de rente daalt.

Ook het stijgen van de woningwaarde kan ervoor zorgen dat je in een lagere risico-opslag terechtkomt. Het is dus zeker de moeite waarde om de meest recente WOZ-beschikking of een recent taxatierapport bij je hypotheekverstrekker voor te leggen. Is de waarde van je huis gestegen, dan kan de hypotheekrente worden aangepast.

Maandlasten verlagen door hypotheekvorm veranderen

Of de maandlasten echt lager worden na het oversluiten van de hypotheek is van allerlei factoren afhankelijk. Hoe is je hypotheek nu ingericht, welke hypotheekvorm heb je, wat is de looptijd en welke hypotheekrente betaal je? Bij het oversluiten van je hypotheek kunt je kiezen voor een andere aflosvorm, die voor jou nu gunstiger uitkomt.

Het is natuurlijk de bedoeling dat het wijzigen van je hypotheek ervoor zorgt dat de maandlasten lager worden. Dit kan worden gerealiseerd door het veranderen van de hypotheekvorm, maar dit is in elke situatie anders. Wil je zeker zijn van lagere maandlasten? Vraag dan altijd persoonlijk advies.

Maandlasten verlagen door voordelige hypotheekconstructie

Wil jij ook graag je maandlasten verlagen? Grote kans dat ook voor jou een voordelige hypotheekconstructie te bedenken is. Wat voor jou de meest gunstige manier is om je hypotheeklasten te verlagen, hangt af van je persoonlijke situatie, wensen en doelen.

Laat een van onze hypotheekexperts meekijken en ontdek hoeveel jij kunt besparen op je maandlasten. We geven je graag persoonlijk advies, passend bij jouw situatie. Wij vinden het belangrijk dat je hypotheek niet alleen nu goed bij je past, maar ook in de toekomst jou zoveel mogelijk financiële rust en ruimte biedt.

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Vrijblijvende afspraak maken

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen