Een advertentie met deze titel zal je waarschijnlijk snel overslaan. Je weet dat je veiligheidsgordels in een auto nodig hebt en dat hij zonder gordels niet door de APK komt.
Als je een woning gaat kopen is het niet altijd even makkelijk te zien of je met gebreken te maken hebt. Er zijn veel mensen die een woning kopen waar ‘een beetje werk aan is’. Noem het een kluswoning, opknaphuis of is het ronduit een bouwval waar je teveel geld voor neerlegt?
Een goede woning hoort een goede fundering te hebben en verder geen grote bouwkundige gebreken te vertonen zoals, betonrot, een dak dat doorhangt, vochtdoorslag in muren en ga zo maar door. Een huis kan veel gebreken vertonen die niet zomaar op te lossen zijn. Bovendien kost het je veel geld. Dan heb je al snel teveel betaalt voor een huis.
Sommige makelaars zijn net ordinaire autoverkopers. Zorg daarom dat je zelf voldoende kennis hebt, of neem iemand met ervaring mee bij het kopen van een woning.
Wil je voorkomen dat je droomhuis in een nachtmerrie verandert? Kies dan de financiële rust en zekerheid van een aankoopmakelaar.
Veilig een nieuwe woning kopen
Een nieuwe woning kopen is leuk en spannend. Kies je voor een kluswoning dan kun je die helemaal naar eigen smaak opknappen en inrichten. Zo’n woning koop je voor een leuk prijsje, zodat je inclusief de renovatiekosten ongeveer uitkomt op de prijs die een kant-en-klare woning je gekost zou hebben. Alleen nu is alles helemaal naar jouw zin en smaak gebouwd.
Van tevoren probeer je in te schatten hoeveel je kwijt gaat zijn aan de verbouwing. Een woning kan er goed uitzien, maar wat zit er achter die voorzetwandjes? En hoe is de staat van de draagbalken?
De verkopers hebben de verplichting om gebreken te melden. En jij, als koper, hebt een onderzoeksplicht. Er kunnen altijd gebreken zijn waar de verkopers niet van op de hoogte zijn.
Zelfs met een bouwkundige keuring kunnen er gebreken over het hoofd worden gezien, maar je hebt dan in ieder geval aan je onderzoeksplicht voldaan.
Wil je meer zekerheid over de staat van het huis? Neem dan een aankoopmakelaar mee. Met zijn ervaring merkt hij eerder dingen op en zal altijd kritisch blijven kijken. De aankoopmakelaar neemt de woorden van de verkopende makelaar niet klakkeloos aan, maar zal zijn eigen onderzoek starten. Zo kom je veel meer te weten over de staat van de woning, het bestemmingsplan en andere zaken waar je rekening mee moet houden. Een aankoopmakelaar aan je zijde geeft je rust en zorgt ervoor dat je niet meer voor de woning betaalt dan deze ook daadwerkelijk waard is.
Laat je droomhuis geen nachtmerrie worden
Je zou de eerste niet zijn die een kluswoning voor een aantrekkelijke prijs op de kop weet te tikken. Maar dan opeens begint de gevel te verzakken en blijkt je nieuwe woning onbewoonbaar te zijn. Dit overkwam een familie waarbij de woning door woningbrand, jaren geleden, ernstig beschadigd bleek te zijn. Alles wat zwartgeblakerd was, had de vorige bewoner vakkundig weggewerkt.
Niet alleen oudere huizen kunnen gebreken vertonen. Ook nieuwere huizen kunnen bouwkundige problemen hebben. Een bouwkundige keuring is daarom zowel bij oudere als bij nieuwere woningen aan te raden.
Een bouwkundige keuring kan zaken aan het licht brengen waardoor je van de koop afziet, of met een veel lager bod de onderhandelingen begint. Soms wordt een keuring verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker, bijvoorbeeld wanneer uit de taxatie blijkt dat er achterstallig onderhoud is. Maar ook als de keuring niet wordt verplicht is het verstandig om er een uit te laten voeren.
Wat komt er kijken bij een groot opknapproject?
Heb je een huis op het oog, waar veel aan moet gebeuren, dan is het slim om je goed voor te bereiden. Wat kun je zelf en wat moet je uitbesteden? Met een inschatting van de kosten kun je gaan kijken hoe je de verbouwing gaat financieren.
Bedenk goed wat je wilt behouden en wat je gaat vernieuwen. Wil je een hele oude woning gaan opknappen dan is de kans groot dat er zo goed als geen isolatie aanwezig is. Zo’n oud balkenplafond is mooi, maar een isolatielaag zal je veel energiekosten besparen. Een goed geïsoleerde woning kost je later minder geld. Neem dit soort overwegingen daarom mee in je plan.
Als je toch gaat verbouwen, pas dan meteen duurzame aanpassingen toe. Een energiezuinig huis levert je niet alleen een lagere energierekening op. Je wooncomfort gaat er flink op vooruit en je bent goed bezig voor het milieu. Vervang de ramen door HR++ glas, laat goede woningisolatie aanbrengen en plaats zonnepanelen.
Hoe ga je jouw kluswoning financieren?
Je kunt de verbouwing van je kluswoning betalen met je spaargeld. Je hebt dan geen schuld en betaalt geen rente. Maak niet al je spaargeld op. Zeker als je net een huis hebt gekocht is het fijn een buffer achter de hand te hebben voor onvoorziene tegenvallers.
Heb je niet voldoende spaargeld, of wil je niet alles uitgeven? Je kunt je verbouwing ook meenemen in je hypotheek. Dit noemen ze een bouwdepot. De geldverstrekker stort een bedrag op een aparte rekening, waarvan de facturen voor de verbouwing worden voldaan.
In 2019 kun je 100% van de waarde van de woning lenen. Met een bouwdepot wordt gekeken naar de waarde van de woning na de verbouwing. Uiteraard moet je het geleende bedrag met je inkomen kunnen dragen. Ga je ook met energiebesparende voorzieningen aan de slag, dan kun je tot maximaal 106% van de marktwaarde na verbouwing lenen. Let op, vaak kun je ook nog subsidies aanvragen als je bijvoorbeeld gaat isoleren. Vraag dit dus altijd even na.
Koop geen woning zonder de veiligheid van een aankoopmakelaar
Zeker als je op zoek bent naar een kluswoning is het meenemen van een aankoopmakelaar aan te raden. Ook al zoek je zo’n woning om geld te besparen, een goede aankoopmakelaar zal zichzelf terugverdienen. Te hoog geboden of een verbouwing die tegenvalt kost je veel geld. En wat doe je als je er na aankoop achter komt dat je verbouwplannen niet zijn toegestaan in het bestemmingsplan? Daar zit je niet op te wachten.
De aankoopmakelaar kijkt samen met jou of de woning die je op het oog hebt geschikt is voor je plannen. Hij zal onderzoek doen naar de staat van de woning en zo nodig een bouwkundige keuring laten uitvoeren, ook kijkt hij naar het bestemmingsplan en wat er mogelijk is met de woning.
Is de woning geschikt dan zal hij je helpen met het vinden van de beste hypotheek en eventueel een bouwdepot om de verbouwing mee te financieren.
Met een aankoopmakelaar aan je zijde hoef jij je nergens meer druk over te maken. Na de verbouwing kunt je gaan genieten van financiële rust en vrijheid in het huis van je dromen.
Koop slim en maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.