Vragen over ons / onze dienstverlening
Moet ik betalen voor een kennismakingsgesprek?
Nee hoor. Een kennismakingsgesprek is gratis. Of kosteloos, als je dat liever hebt. Waarom? Je wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt en wij ook. Voor goed advies is een klik nodig.
Waarin zijn wij anders dan de anderen?
Wij stellen betere vragen. Vragen over jouw financiële situatie, maar ook over jouw ambities en dromen. Alleen zo kunnen we jou het advies geven dat je verdient.
Vragen over mijn verzekeringen
Ik heb schade aan mijn huis, wat moet ik doen?
Neem contact op met onze schade experts, hun weten of jouw schade gedekt is. En ook welke stappen je kunt nemen om de schade snel af te handelen.
Ik heb schade aan mijn auto, wat moet ik doen?
Neem contact op met onze schade experts hun weten of jouw schade gedekt is. En ook welke stappen je kunt nemen om de schade snel af te handelen.
Ik heb een juridisch geschil. Wat moet ik doen?
Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kan je daar een beroep op doen. Heb je dat niet? Wij hebben een groot netwerk van notarissen, advocaten en andere juridisch specialisten.
Mijn dochter wordt 18. Heeft ze dan eigen verzekeringen nodig?
Goede vraag. Vanaf het 18e levensjaar is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn ziektekostenverzekering. Gaat jouw dochter op kamers? Denk dan ook aan een inboedelverzekering. Voor aansprakelijkheid kan ze op jouw polis verzekerd blijven. Gaat ze zelfstandig wonen? Dan heeft ze ook een eigen aansprakelijkheidsverzekering nodig. Wil je precies weten hoe het zit? Maak dan een afspraak.
Ik ben een eigen onderneming gestart. Aan welke verzekeringen moet ik denken?
Dit hangt af van de soort onderneming die je wilt beginnen. In een persoonlijk gesprek onderzoeken we dit graag samen met jou.
Vragen over mijn pensioen
Hoeveel pensioen heb ik?
Dat kunnen wij voor je uitrekenen. We kijken wat je al hebt opgebouwd en wat je nog nodig hebt om van een zorgeloos pensioen te kunnen genieten.
Ik werk pas net, waarom moet ik nu al nadenken over mijn pensioen?
Later lijkt misschien ver weg, maar bij pensioen geldt: hoe eerder je begint met opbouwen, hoe meer je hebt tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Het is altijd verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen.
Ik begin voor mezelf. Wat gebeurt er dan met mijn pensioen?
Wat je aan pensioen hebt opgebouwd blijft van jou, maar de pensioenopbouw bij je werkgever stopt. Het is verstandig om hier een alternatieve regeling voor te treffen. We vertellen je hier alle ins en outs over in een persoonlijk gesprek.
Ik wil pensioen opbouwen. Hoe weet ik hoeveel ik nodig heb?
Dit is één van de belangrijkste vragen die men zich kunt stellen. Hoeveel je nodig hebt hangt af van jouw situatie, jouw inkomen, jouw leeftijd en vooral: jouw leefstijl. Maak je een afspraak, dan kijken we hoe je er voor staat. Onderzoeken we samen jouw wensen, jouw dromen en jouw mogelijkheden.
Vragen over aankoopbegeleiding
Welke werkzaamheden verricht de gecertificeerd aankoopbegeleider voor mij?
Dat bepaal je zelf. Je maakt hierover vooraf duidelijke afspraken met de gecertificeerd aankoopbegeleider. Deze worden vastgelegd in een Opdracht tot Dienstverlening. Natuurlijk is het verstandig als je je tijdens het gehéle aankoopproces laat begeleiden door een gecertificeerd aankoopbegeleider. De gecertificeerd aankoopbegeleider voert voor jou dan volgende werkzaamheden uit:
- Samen met jou de woning bezichtigen
- Onderzoeken of sprake is van achterstallig onderhoud of bouwkundige gebreken
- Aangeven wanneer een bouwkundige keuring gewenst of noodzakelijk is
- Onderzoeken of sprake is van bodemverontreiniging of specifieke gebreken, zoals de aanwezigheid van asbest, olietanks, betonrot ed.
- Onderzoek doen naar de rechten en plichten die kunnen rusten op de woning en het perceel
- De waarde van de woning bepalen en de onderhandelingsstrategie met jou bespreken
- Namens jou de onderhandelingen voeren over de voorwaarden en de prijs
- Ervoor zorgen dat jouw belangen zijn gewaarborgd en dat de voor jou van belang zijnde bepalingen worden opgenomen in de koopovereenkomst
- De woning inspecteren vóór de overdracht en jou begeleiden met de verdere afhandeling
Waarom is de gecertificeerd aankoopbegeleider verzekerd, hij is toch geen partij in de koopovereenkomst?
Dat klopt. Maar de gecertificeerd aankoopbegeleider krijgt van jou de opdracht om je te begeleiden in het aankoopproces. Dat wordt vastgelegd in een Opdracht tot Dienstverlening. Als de gecertificeerd aankoopbegeleider zich niet aan de gemaakte afspraken houdt en jij hierdoor schade ondervindt, kunt je de gecertificeerd aankoopbegeleider hierop aanspreken. Dan is het prettig om te weten dat de gecertificeerd aankoopbegeleider verzekerd is voor de schade die door zijn handelen kan ontstaan.
Hoeveel kost het om een gecertificeerd aankoopbegeleider in de arm te nemen?
Gecertificeerd aankoopbegeleiders bepalen zelf welk tarief zij met jou afspreken. Omdat de gecertificeerd aankoopbegeleider tevens hypotheekadviseur is en je dus alles onder één dak kunt regelen, ben je meestal aanzienlijk voordeliger uit, dan wanneer je een reguliere makelaar inschakelt.
Vragen over mijn huis
Ik wil een huis kopen, hoeveel kan ik lenen?
Hoeveel je kunt lenen, is afhankelijk van jouw inkomen, jouw leeftijd en jouw situatie. Wil je een precies advies? Maak dan een afspraak.
Is het slim om mijn hypotheek over te sluiten?
De rente is op dit moment laag, dus het zou kunnen dat oversluiten voordelig voor je is. Aan oversluiten zijn kosten verbonden. Wil je het precies weten? Maak dan een afspraak.
Ik ga van een koophuis naar een huurhuis, wat betekent dat voor mijn belastingaangifte?
Waarschijnlijk betekent dit dat jouw belastingaangifte op een aantal punten verandert. Maak voor de zekerheid een afspraak met onze belastingadviseur.
Ik wil mijn huis laten taxeren. Doen jullie dat ook?
Wij taxeren niet zelf, maar we kennen een aantal goede taxateurs waar we al heel lang mee werken omdat ze goed werk leveren.
Als ik ga scheiden, wat gebeurt er dan met onze hypotheek?
Als je gaat scheiden heeft dat grote gevolgen voor jouw financiële situatie, omdat je belangrijke keuzes moet maken. Als je dit niet goed doet, kan je jaren last hebben van de gevolgen. Ons advies: maak een afspraak. Heb je een service-abonnement bij ons? Dan is dit gesprek gewoon onderdeel van onze dienstverlening.
Vragen over mijn belastingen
Wanneer moet ik mijn belastingaangifte doen?
Jouw aangifte moet tussen 1 april en 1 mei bij de belastingdienst binnen zijn. Invullen kan al vanaf het moment dat je alle cijfers over het afgelopen jaar op een rij hebt.
Waarom zou ik mijn belastingaangifte niet zelf doen?
De Nederlandse belastingwetgeving heeft uitzonderingen, toeslagen en bepalingen die elk jaar veranderen. Als je iets over het hoofd ziet, betaal je teveel. Als wij jouw aangifte doen weet jij zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Heb je een Excellent/Comfort abonnement? Dan is de belastingaangifte inclusief.
Ik ga van werken naar pensioen, wat verandert er in mijn aangifte?
Te veel om hier uit te leggen. Om een voorbeeld te noemen: woon je in een huurhuis? Dan kan het zijn dat je voortaan in aanmerking komt voor huurtoeslag. Wil je het precies weten? Maak dan een afspraak met onze belastingadviseur.
Hoe weet ik wat ik dit jaar terugkrijg van de belasting?
Als je aangifte hebt gedaan, kunnen we je dat precies vertellen. Heb je nog geen aangifte gedaan? Maak dan een afspraak. Hou er rekening mee dat het ook kan zijn dat je moet betalen in plaats van dat je geld terugkrijgt.
Ik krijg geld terug van de belasting. Wanneer staat dit op mijn rekening?
Zodra je een definitieve aanslag hebt gekregen, stort de Belastingdienst het geld binnen een paar dagen op jouw rekening. Heb je nog geen definitieve aanslag gekregen? Dat kan. We kunnen de belastingdienst bellen om te informeren, maar het antwoord is dan vrijwel altijd: ‘Jouw aanslag is in behandeling’.
Vragen over mijn geldzaken
Hoe weet ik of mijn financiën goed geregeld zijn?
Dat jij je dit afvraagt betekent dat je twijfelt. Ons advies: kom langs of maak een afspraak.
Ik heb geld nodig. Kan ik mijn levensverzekering laten uitkeren?
Een levensverzekering voortijdig laten uitkeren is maar in een heel enkel geval een goed idee. Er zijn andere manieren om geld vrij te maken. We vertellen je hier graag meer over.
Vragen over een nieuwbouwwoning kopen
Hoe hoog is de bouwrente?
De aannemer mag zelf de hoogte van de bouwrente bepalen, maar hij mag niet boven de 15 procent uitkomen. Hier kun je vaak over onderhandelen. Daar helpen we je graag bij.
Kan ik het geld voor meerwerk meenemen in mijn hypotheek?
Ja absoluut. Meerwerk voegt waarde aan je woning toe en het is de toekomstige marktwaarde die de hypotheek bij een nieuwbouwhuis bepaalt. Als het meerwerk boven 20 procent van de koopprijs uitkomt, vraagt de hypotheekverstrekker soms wel om een taxatie.
Wat is minderwerk?
Minderwerk is wanneer je iets uit het originele bouwplan wilt weglaten. De bouwer hoeft dit dan niet uit te voeren. Hier kun je een vergoeding voor krijgen, die meestal wordt verrekend met het door jou gewenste meerwerk.
Wanneer bepaal je het meer- en minderwerk?
Het liefst kijk je al naar de meerwerklijst voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Dan kunnen we namelijk nog onderhandelen over de prijzen met de bouwer.
Wat is de koop-/aannemingsovereenkomst?
Dat is zowel een koopcontract voor de grond waarop je huis komt te staan als een aannemingsovereenkomst voor de bouw. Tegenwoordig teken je meestal 2 losse contracten en heb je met verschillende partijen te maken.
Alvorens de koop-/aannemingsovereenkomst te tekenen, letten we goed op bijzondere bepalingen en de ontbindende en opschortende voorwaarden. Een voorbeeld van een opschortende voorwaarde is dat de bouw van je woning pas start bij een minimum aantal verkochte woningen binnen het nieuwbouwproject.
Wanneer is mijn nieuwbouwhuis af?
Bij het kopen van je woning leggen we de opleverdatum contractueel vast, evenals een compensatie bij vertraging. Als de bouwer dan toch over de opleverdatum heen gaat, ontvang je een bedrag voor elke dag vertraging.
Wat voor hypotheek heeft een nieuwbouwwoning nodig?
Je kiest net zoals bij bestaande woningen uit een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of je neemt je huidige hypotheek mee. Maar je tekent de hypotheekakte pas bij de overdracht van de grond. Dit duurt soms een tijdje.