Je eerst huis kopen: de startershypotheek
27 januari 2023 
4 min. leestijd

Je eerst huis kopen: de startershypotheek

Je eerste eigen huis! Super leuk, maar ook spannend.

Je eerste huis kopen is een grote stap, de hoogste lening die je in je leven zult afsluiten.

Een van de grootste zorgen voor starters op de huizenmarkt is het krijgen van een hypotheek. Gelukkig is er de startershypotheek, speciaal ontworpen voor mensen die hun eerste huis gaan kopen.

De startershypotheek biedt starters diverse voordelen. Zo geldt er vanaf 2021 de regel dat je geen overdrachtsbelasting betaalt als je jonger bent dan 35 en je woning minder kost dan € 440.000,-. Dat kan je zomaar duizenden euro’s schelen.

“Laat je als starter goed voorlichten door de hypotheekadviseur. Wij vinden je hypotheek veel meer dan een lening. Het gaat om jouw droomhuis en jouw financiële rust, nu en in de toekomst.“

Wat is de startershypotheek?

Een startershypotheek is er speciaal voor starters op de woningmarkt, maar het is geen aparte hypotheekvorm. Je krijgt de keus uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Beide zijn aan het einde van de looptijd afgelost en je mag gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.

Als starters kun je ook kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze hypotheek geeft je meer zekerheid en vormt een vangnet, mocht je tijdens de looptijd van de hypotheek in de financiële problemen komen. Naast de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt betaald als jij het niet kan, heb je ook het voordeel van de rentekorting die je met NHG krijgt. Deze rentekorting kan je wel 0,5% per jaar schelen.

Ook met een startershypotheek mag je maximaal 100% van de woningwaarde financieren. Voor een startershypotheek met NHG geldt in 2023 een maximale waarde van € 405.000,-. Wil je meteen duurzame maatregelen toepassen? Dan mag je tot 106% van de woningwaarde financieren.

Startershypotheek

Hypotheek berekenen starter

Een hypotheek aanvragen als starter is spannend. Je hebt een bepaald inkomen nodig om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen betalen.

Als starter heb je misschien nog niet helemaal helder hoeveel je kunt lenen voor jouw droomhuis. Het is belangrijk dat je niet in de financiële problemen komt door het betalen van je hypotheek. Daarom wordt je maximale hypotheekbedrag nauwkeurig berekend. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar je inkomen, maar ook naar andere kosten en schulden. Zo is bijvoorbeeld een private leaseauto van invloed op de hoogte van je hypotheek.

De hypotheekadviseur helpt je glashelder te krijgen in welke prijsklasse je jouw droomhuis kunt gaan uitzoeken. Dat voorkomt teleurstelling achteraf.

Om je eerste huis te kopen heb je eigen geld nodig. Alle kosten naast de hypotheek zal je namelijk zelf moeten betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten koper. Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer 5% van de waarde van je woning nodig hebt aan eigen geld. Als starter op de woningmarkt heb je dit geld misschien niet tot je beschikking. Daarom is er de starterslening.

Starterslening hypotheek

Een starterslening is niet hetzelfde als een startershypotheek. Het is een aanvullende lening op je hypotheek om de aankoop van je eerste huis mogelijk te maken. Deze lening is in het leven geroepen door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten. Je kunt een starterslening aanvragen bij je gemeente, die hem onder bepaalde voorwaarden uitgeeft.

Een startershypotheek in combinatie met de starterslening, biedt extra financiële ruimte om je eerste woning te kunnen kopen.

De starterslening is bedoeld om het gat te dichten tussen het bedrag dat je maximaal kan lenen en het totale bedrag dat nodig is voor het huis dat je graag wilt kopen. Je sluit dus eigenlijk een extra lening af naast je hypotheek. Het idee hierachter is dat je inkomen als starter nu nog niet genoeg is voor de maandlasten, maar later wel. Daarom betaal je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing over de starterslening.

Voorwaarde starterslening

Om een starterslening te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Niet alleen de hoogte van je inkomen is belangrijk. Ook de waarde van het huis dat je wilt kopen telt mee. Je moet in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG en de looptijd van de lening is 30 jaar.

Een starterslening biedt allerlei voordelen:

 • Je krijgt extra financiële ruimte om je eerste woning te kopen;
 • De eerste 3 jaar heb je geen extra maandlasten;
 • Pas na 3 jaar ga je een marktconforme rente en aflossing betalen;
 • Je mag een starterslening altijd boetevrij aflossen;
 • Met een starterslening heb je recht op hypotheekrenteaftrek.

Startershypotheek starterslening

Starterslening berekenen

Net als bij de hypotheek wordt de hoogte van de starterslening ook berekend aan de hand van je inkomen. Op basis van de koopsom en eventuele verbeterkosten wordt gekeken hoeveel geld je nodig hebt voor de aankoop van je woning.

Je moet wel rekening houden met de maximale hoogte die door de gemeente gesteld is. Vaak ligt de maximale starterslening rond de 20% van het totaal aan kosten die nodig zijn om de woning te kopen. De meeste gemeenten houden een maximaal bedrag van gemiddeld € 30.000,- aan. Soms geldt er ook een leeftijdsgrens van bijvoorbeeld 35 jaar.

Nadelen starterslening

De starterslening biedt veel voordelen, maar ook nadelen. Hier moet je rekening mee houden bij het afsluiten van deze lening. We zetten de nadelen voor je op een rij:

 • De rente van een starterslening is hoger dan van een hypotheek;
 • Na 3 jaar zonder extra maandlasten ga je fors meer betalen per maand;
 • De rente die je betaalt over deze lening is niet fiscaal aftrekbaar;
 • Er is een maximum aan het te lenen bedrag;
 • Het aanvragen van een starterslening kan niet bij iedere gemeente;
 • De starterslening is een vorm van subsidie. Is de pot leeg, dan heb je pech;
 • Je moet voldoen aan de voorwaarden voor NHG;
 • De hypotheek mag niet hoger zijn dan € 325.000,-, zonder energiebesparende maatregelen.

Hulp bij het kopen van je eerste woning?

De startershypotheek en starterslening maken het mogelijk om jouw eerste woning te kopen. Een hypotheek afsluiten is niet makkelijk. Er komt heel wat bij kijken. Hier wil je geen domme of dure fouten bij maken.

De hypotheekadviseurs van Excellent Finance zoeken de hypotheek die het beste bij je past, tot aan de kleinste lettertjes. Een hypotheek die aansluit bij jouw wensen, nu en in de toekomst.

Ontdek vrijblijvend ons onafhankelijke hypotheekadvies

Of

Laat je starterslening berekenen 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen