Bepaalt het energielabel vanaf nu je maximale hypotheek?
24 oktober 2023 
4 min. leestijd

Bepaalt het energielabel vanaf nu je maximale hypotheek?

Het energielabel deed de afgelopen jaren al veel stof opwaaien. Waar de een nog graag op gas kookt en het niet zo nauw neemt met zonnepanelen of een warmtepomp, wil de ander graag volledig zelfvoorzienend zijn. Dat heeft vooralsnog alleen invloed op je energierekening. Toch? Helaas! Vanaf 2024 krijgt het energielabel veel meer invloed. Bij het aanvragen van een hypotheek, wel te verstaan. Wat er precies gaat veranderen en wat voor invloed dit heeft op jou als huizenkoper (of verkoper), lees je in dit artikel.

Voorgenomen wijzigingsregel hypothecair krediet

Hoeveel hypotheek je voor een huis kunt krijgen wordt vanaf 2024 mede bepaald door het energielabel van dat huis. Dit staat in de voorgenomen wijzigingsregel hypothecair krediet, een maatregel die is voorgesteld door demissionair minister Hugo de Jonge. Hij volgt hierbij het advies van het NIBUD op. Hierin staat dat je vanaf januari 2024 minder hypotheek kunt krijgen bij een laag energielabel zoals G, F of E, terwijl je juist weer meer hypotheek kunt krijgen bij energielabel beter dan E. De maximale hypotheek kan, afhankelijk van het energielabel, tot €40.000 hoger uitvallen. Dit kan zelfs oplopen €50.000, als je een energie neutrale woning hebt waarbij een energieprestatiegarantie is afgegeven.

Je kunt ook meer lenen om energiebesparende maatregelen uit te voeren, zoals isolatie, hoog rendement beglazing of het installeren van zonnepanelen.

Dus, waarom worden energielabel en hypotheek met elkaar gekoppeld?

Met de maatregelen wordt je als huiseigenaar beloond als je investeert in energiebesparende maatregelen. Er wordt gehoopt dat dit zal helpen om huizen sneller te verduurzamen en dat het woningkopers zal beschermen tegen hoge energiekosten. Beter voor de wereld en beter voor de portemonnee, is het idee.

Huis kopen? Schakel een gecertificeerd hypotheekadviseur en aankoopmakelaar in

Sta je op het punt om een huis te kopen? Dan zal het energielabel een belangrijke rol spelen bij de zoektocht en financiering van je volgende woning. Voordat je je zoektocht start, is het altijd aan te raden om een vrijblijvend gesprek met een hypotheekadviseur in te plannen. Onze hypotheekadviseurs geven je graag advies en berekenen samen met jou de maximale hypotheek.

Om je kansen te vergroten, raden we je aan om ook een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Jij bent vanaf 2024 namelijk niet de enige die zijn zinnen heeft gezet op woningen met een hoger energielabel. Want hoe hoger, hoe meer je kunt lenen. En dus ook: hoe groter de vijver voor jou om in te vissen. Een aankoopmakelaar gaat op basis van jouw wensen op zoek naar geschikte woningen en onderhandeld met de verkopend makelaar en verkopende partij over de prijs. Juist omdat je meer kunt lenen bij een huis met hoog energielabel, verwachten we dat dit invloed zal hebben op de vraagprijs. Gelukkig kennen onze aankoopmakelaars de markt en laten ze zich niet zo makkelijk gek maken. Wij zien wat een huis écht waard is, met of zonder energielabel op de brochure. Wij onderhandelen alsof het om ons eigen geld gaan en zetten graag die extra stap, zodat jij binnenkort in je droomwoning woont.

Huis verkopen? Maak je woning nu meer waard

Ben je van plan om te verhuizen? Dit is hét moment om als toekomstige verkoper de waarde van je woning te verhogen door het energielabel te verbeteren. Het heeft namelijk veel voordelen:

  • Je kunt vanaf 2024 voordelig investeren in energiebesparende maatregelen
  • Je energiekosten worden lager
  • Je comfort neemt toe (minder tocht, vocht en geluid van buiten)
  • Je kunt je huis voor een hoger bedrag verkopen
  • Je huis verkoopt op termijn veel sneller

Het verbeteren van het energielabel van je huis wordt ook wel een ‘labelstap’ genoemd. Door de voorgenomen maatregelen is de meerwaarde van een labelstap nog nooit zo groot geweest. Uit onderzoek van Brainbay ( onderdeel NVM) is gebleken dat de waardevermeerdering gemiddeld 7,2% is bij een labelstap. Als je een relatief kleine labelstap neemt van label C naar label A kan de waarde van je woning al met 5% toenemen. Een grotere investering in energiebesparing kan nog meer opleveren; als je een stap neemt van label D naar label A+ kan de waarde van je woning zelfs met 10,4% doen stijgen.

Hoe kun je het energielabel van je woning verbeteren?

Optie 1: Isolatie

Je kunt het energielabel van je woning veruit het best verhogen door je woning goed te isoleren. Gevel- en dakisolatie leent zich hier het beste voor, omdat het zwaarder telt voor je energielabel dan bijvoorbeeld vloerisolatie. De isolatie van je buitengevel zal ongeveer €125 per vierkante meter kosten, maar hiermee bespaar je meteen zo’n 25% op je energieverbruik. Sommige vormen van isolatie kun je gemakkelijk zelf doen, waarmee je op kosten bespaart. Zo kun je bijvoorbeeld goed zelf voorzetwanden plaatsen, je kruipruimte isoleren of een schuin dak isoleren. Als je hiervoor een bedrijf inschakelt, zal het langer duren voordat je de investering terugverdient met de energiebesparing.

Optie 2: Hoog rendement glas (HR glas)

Als je enkel of dubbel glas hebt, kun je last hebben van tocht en geluidsoverlast. Je kunt dan je ramen vervangen voor HR++ of driedubbel glas om energie te besparen. Het vervangen van glas is niet iets wat je gemakkelijk zelf kunt doen en kan daardoor een redelijk prijzige vorm van energiebesparing zijn. Als je moet kiezen tussen het vervangen van glas of het isoleren van de woning, raden we je aan om voor isolatie te kiezen. Twijfel je? De meeste gemeenten geven (vrijblijvend) advies over het verduurzamen van je woning.

Optie 3: Ventilatiesysteem

Je kunt je energielabel ook verbeteren door te investeren in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ook dit is redelijk kostenintensief en duurt langer voordat je het terugverdient.

Optie 4: Hoogrendementsketel

Als je nog een oude CV-ketel hebt, is het een goed idee om deze te vervangen voor een hoogrendementsketel, ofwel een HR-ketel. Daarmee bespaar je ongeveer 300 euro per jaar op je energierekening én verbeter je het energielabel van je woning. Je kunt ook een volledig elektrische warmtepomp laten installeren, mocht je hier de middelen voor hebben.

Optie 5: Zonnepanelen

Met de aanleg van zonnepanelen kun je al zo één of twee labelstappen zetten. Voor 13 panelen betaal je gemiddeld €5.000, maar die heb je binnen 7 jaar terugverdiend.

Wat betekent de invloed van het energielabel voor jou? Plan een vrijblijvend gesprek in met onze hypotheekadviseur

Wil je meer weten over hoe je een lager energielabel en meer hypotheek kunt krijgen? Wij geven je graag advies over de waarde van je huidige woning, kansen om te verduurzamen met je overwaarde of het verhuizen naar een andere woning. Neem vandaag nog contact op met onze hypotheekadviseurs en vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen