aflossingsvrije-hypotheek-oversluiten

Hoe moet je een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten kan een goed idee zijn. Zeker nu de rentes zo laag staan. Er zijn veel Nederlanders met een hypotheek die, geheel of gedeeltelijk, aflossingsvrij is. Een voordeel van deze hypotheekvorm zijn de lage maandlasten. En door het hoog blijvende hypotheekbedrag kun je optimaal gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.

Houd er wel rekening mee dat deze hypotheekvorm niet altijd ongewijzigd kan worden meegenomen bij oversluiten.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Deze hypotheekvorm wordt nu niet meer afgesloten. Had je voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek, dan geldt voor jou een overgangsregeling. Volgens de wet mag je de hypotheek oversluiten naar een nieuwe hypotheekverstrekker.

Je kunt dan weer voor 30 jaar een lening aangaan. Maar dit betekent niet automatisch dat je 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Bij veel geldverstrekkers kun je maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij oversluiten.

aflossingsvrije hypotheek

Regels oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Je kunt niet zomaar je aflossingsvrije hypotheek oversluiten, hier zijn een aantal regels aan verbonden. Zo moet er sprake zijn van een ‘zuivere oversluiting’. Hierbij neem je de oude situatie over.

De nieuwe hypotheek moet voldoen aan de huidige regels. Het bedrag dat je wilt lenen mag daarom niet hoger zijn dan wat je maximaal kunt lenen, met je huidige inkomen. Je mag ook niet meer lenen dan de waarde van je woning. Kijk goed bij welke bank je de hypotheek afsluit. Veel banken willen maar tot 50% van de woningwaarde aflossingsvrij afsluiten.

Had je voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek dan behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek, je valt onder het overgangsrecht.

Bij het oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek kun je niet meer lenen dan de huidige hypotheek. Wil je meer lenen dan zul je dit bedrag moeten aflossen.

Is oversluiten voor jou voordelig?

Wil je weten of oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek voordelig is? Overleg met je hypotheekadviseur. Hij of zij kan je precies vertellen aan welke regels je moet voldoen en wat voor jou de beste optie is. Want oversluiten is alleen voordelig als de lage hypotheekrente opweegt tegen de kosten van het oversluiten.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseurs.

Vrijblijvende afspraak maken