hypotheek met nhg

Een hypotheek met NHG, wat houdt dat in?

Bij het aanvragen van een hypotheek heb je de keuze om een hypotheek met NHG of zonder NHG af te sluiten. Maar waar staat NHG voor? Wat is het voordeel voor jou als koper van een woning om een hypotheek met NHG af te sluiten? En misschien nog wel belangrijker: kom jij in aanmerking voor NHG? Wij leggen het je graag uit.

Wat is NHG?

NHG is een afkorting die staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op een hypotheek tot een gemiddelde verkoopprijs. Voor 2022 is dit bedrag vastgesteld op €355.000. Worden er energiebesparende maatregelen meegefinancierd? Dan is de grens iets hoger, namelijk €376.300.

Koop je een woning voor totaal €355.000 of €376.300 inclusief de financiering voor de energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen? Dan kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen. Is de aankoopsom van een woning in 2022 hoger dan €355.000? Dan kun je geen Nationale Hypotheek Garantie aanvragen.

Nationale hypotheek garantie

Waarom bestaat de Nationale Hypotheek Garantie?

De NHG dient als vangnet voor diegene die een hypotheek aanvragen. Kun je je hypotheek niet meer betalen doordat je je baan bent verloren, bent gescheiden of wegens een andere reden niet meer in staat bent om de maandlasten te betalen? Dankzij NHG ben je verzekerd van een verantwoorde en betaalbare hypotheek.

NHG zoekt samen met de geldverstrekker naar oplossingen als jij je hypotheek niet meer kunt betalen.

De kosten voor het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie

Voor het afsluiten van de Nationale Hypotheek Garantie betaal je een eenmalige premie. In 2022 bedragen deze eenmalige kosten 0,6% van de totale koopsom. Deze premie is aftrekbaar van de belasting. Daarnaast profiteer je dankzij de NHG van een lagere hypotheekrente. De premie heb je dus al snel terugverdiend.

De voordelen van NHG

De voordelen van NHG

Ben je benieuwd of de Nationale Hypotheek Garantie geschikt is voor jouw situatie en welke voordelen dit biedt? Wij zetten alle voordelen van NHG voor je op een rijtje.

Kwijtschelding van de restschuld

Moet je je woning onverhoopt verkopen voor een lagere prijs en ontstaat hierdoor een restschuld? De geldverstrekker dient dan een verliesdeclaratie in bij de NHG. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, kan dit bedrag kwijtgescholden worden. Twee belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen, zijn:

  1.  Je hebt de woning verkocht omdat je niet langer aan de betaalverplichting kunt voldoen. Dit kan voorkomen na een scheiding, het niet verwijtbaar werkloos te zijn of omdat je arbeidsongeschikt bent geworden.
  2. Je hebt er alles aan gedaan om toch je lening af te betalen en/of restschuld te voorkomen. Er is bijvoorbeeld geen schade of achterstallig onderhoud aan de woning waardoor deze in waarde is verminderd.

Je ontvangt korting op je hypotheekrente

Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, staat het Waarborgfonds Eigen Woning garant voor jouw hypotheek. Dit biedt de geldverstrekker extra zekerheid. In ruil voor deze extra zekerheid biedt de hypotheekverstrekker een lagere hypotheekrente aan. Dit kan oplopen tot meer dan 1 procent!

Woonlastenfaciliteiten

Kun je tijdelijk jouw woonlasten niet betalen? Dan heeft NHG hier een regeling voor. Is het betalingsprobleem buiten jouw schuld om ontstaat? Dan kun je gebruik maken van de woonlastenfaciliteit. Dit is een tijdelijke regeling waarbij de woonlasten worden verlaagd. Hierdoor kun je de financieel moeilijke periode overbruggen, zonder hierdoor in financiële problemen te raken.

Ook hypotheek mogelijk zonder een vast contract

Heb je geen vast contract en ben je bang hierdoor geen hypotheek aan te kunnen vragen? NHG maakt het mogelijk om ook zonder vast contract een hypotheek aan te kunnen vragen. De NHG biedt namelijk garantie aan de hypotheekverstrekker dat jij de maandlasten voor de hypotheek kunt blijven betalen.

Is een hypotheek met NHG ook iets voor mij?

Wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie weet je zeker dat deze hypotheek bij je past. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Om in aanmerking te komen voor een NHG hypotheek zal je aan verschillende voorwaarden en normen moeten voldoen. De hypotheeknormen worden gebaseerd op de berekeningen van het Nibud. Zij hebben vastgesteld welk deel van het inkomen er maximaal kan worden besteed aan de woonlasten.

Samen met je hypotheekadviseur kun je kijken of je voldoet aan de voorwaarden en normen die hieraan gesteld zijn. Zo weet je zeker dat de woonlasten passen in je uitgavenpatroon en niet voor financiële problemen gaan zorgen.

Vrijblijvende afspraak maken