Page content

Een hypotheek met NHG, wat houdt dat in?

Een hypotheek met NHG, wat houdt dat in?

Leestijd: 2 minuten

Je kunt een hypotheek nemen met NHG, dit staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Met een NHG Hypotheek leen je veilig. Deze vorm van geld lenen biedt diverse voordelen.
Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie precies. En wanneer kan je hier gebruik van maken?

Wat is de NHG?

Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op hypotheken tot een gemiddelde verkoopprijs. Voor 2019 is dit bedrag vastgesteld op € 290.000,-. Dit bedrag is inclusief alle bijkomende kosten. Voor woningen met energiebesparende maatregelen ligt dit bedrag 6% hoger, op € 307.400,-.

De NHG dient als vangnet. Bijvoorbeeld als je opeens je hypotheek niet meer kunt betalen, door baanverlies of een scheiding.

Ook als je na de verkoop van je huis met een restschuld blijft zitten kan je hulp verwachten. Heb je noodgedwongen je woning verkocht voor een lagere prijs dan kan de restschuld worden kwijtgescholden, onder bepaalde voorwaarden. Soms kan je de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met NHG.

Wil je een hypotheek met NHG, dan sluit je deze af via je hypotheekadviseur of bij de bank waar jij de lening aanvraagt.

Voor de Nationale Hypotheek garantie betaal je een premie. Dit is 0,9% over het totaal geleende bedrag. Deze premie is aftrekbaar van de belasting en je krijgt met NHG al een lagere rente. Daardoor heb je de premie al snel terugverdiend.

Voordelen van een hypotheek met NHG

Sluit je een hypotheek af met NHG dan heb je verschillende voordelen:

Kwijtschelden van restschuld

Wanneer er restschuld ontstaat bij de verkoop van je woning dient de geldverstrekker een verliesdeclaratie in bij de NHG. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet kan dit bedrag kwijtgescholden worden.
Twee belangrijke voorwaarde waaraan je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen zijn:

  1. Je hebt de woning verkocht omdat je niet langer aan de betaalverplichting kunt voldoen. Dit kan komen doordat je gaat scheiden, niet verwijtbaar werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden.
  2. Je hebt er alles aan gedaan om toch je lening af te betalen en/of restschuld te voorkomen. Er is bijvoorbeeld geen schade of achterstallig onderhoud aan de woning waardoor het nu minder waard is.

Korting op je hypotheekrente

Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG staat het Waarborgfonds Eigen Woning garant. Dit is voor de geldverstrekker een extra zekerheid. Daardoor geven zij een lagere rente, die kan oplopen tot meer dan 1 procent.

Woonlastenfaciliteit

Kan je tijdelijk je woonlasten niet betalen dan heeft de NHG hier een regeling voor. Is het betalingsprobleem buiten jouw schuld om ontstaan dan kan je gebruik maken van de woonlastenfaciliteit. Dit is een tijdelijke regeling waarbij de woonlasten worden verlaagd. Hierdoor kan je de moeilijke periode overbruggen, zonder in de financiële problemen te komen.

De beste hypotheek met NHGHypotheek met NHG

Wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie weet je zeker dat deze hypotheek bij je past. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
Om in aanmerking te komen voor een NHG hypotheek zal je aan verschillende voorwaarden en normen moeten voldoen.

De hypotheeknormen worden gebaseerd op de berekeningen van het Nibud. Zij hebben vastgesteld welk deel van het inkomen er maximaal kan worden besteed aan de woonlasten.
Samen met je hypotheekadviseur kan je kijken of je voldoet aan de voorwaarden en normen die hieraan gesteld zijn.
Zo weet je zeker dat de woonlasten passen in je uitgavenpatroon en niet voor financiële problemen gaan zorgen.

Wil je meer weten over de NHG en weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met een van onze hypotheekadviseurs, zij informeren je graag over de mogelijkheden.

Comment Section

0 reacties op “Een hypotheek met NHG, wat houdt dat in?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.