Je koopwoning verhuren: Wat komt hierbij kijken?

Je koopwoning verhuren: Wat komt hierbij kijken?

Investeren in vastgoed lijkt de nieuwe norm te worden voor het vergaren van passief inkomen. Steeds meer mensen willen daarom ook hun eigen koopwoning verhuren. Het is immers hun eigen huis, dus wat zouden er voor problemen moeten zijn? Het klinkt dus alsof je het gouden ei in handen hebt. Toch komt er meer bij kijken dan je zou denken. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je je koopwoning gaat verhuren.

Mag ik mijn koophuis verhuren? Vraag eerst toestemming

Vrijwel alle geldverstrekkers hebben in de hypotheekvoorwaarden een sectie opgenomen waarin staat vermeld dat er toestemming nodig is voor het (tijdelijk) verhuren van de woning.

Als je toestemming hebt gekregen van jouw geldverstrekker om je koopwoning te verhuren, mag je de woning verhuren onder de Leegstandswet. Hiervoor vraag je een vergunning aan bij de gemeente. De vergunning is vijf jaar geldig, maar biedt ook de mogelijkheid om je koopwoning voor een kortere termijn te verhuren. Dat wil zeggen dat je de woning aan één huurder verhuurt voor een periode van 0 tot 2 jaar. Hiervoor heb je geen vergunning nodig.

Het is echt van groot belang dat je de hypotheekvoorwaarden goed doorneemt voordat je je koopwoning verhuurt. De geldverstrekker kan namelijk aanvullende voorwaarden stellen voor het verhuren van je koopwoning.

Toestemming verhuren koophuis

Risico’s bij een huis verhuren zonder toestemming van de bank

Wie zou jou nou controleren. De bank zou niet eens doorhebben dat jij je woning verhuurt aan derde. Toch? Wij zouden het je niet aanraden. Stel dat je geen toestemming hebt gehad, maar wel je woning verhuurt en de bank komt hier achter, dan kunnen zij de lening direct opeisen. Dit staat duidelijk aangegeven in de hypotheekvoorwaarden

Omdat je vaak nog geen afbetaald huis hebt, moet je de woning direct verkopen. Het kan ook zijn dat de bank jouw woning laat veilen. Is dat het risico waard? Wij denken van niet. Zorg dus dat je toestemming hebt van de hypotheekverstrekker.

Fiscale gevolgen koophuis verhuren

Ga je je koophuis verhuren? Dan moet je hier op letten!

Heb je inmiddels een huurder gevonden en heeft hij of zij de intrede gemaakt in jouw woning? Jij bent en blijft de eigenaar van de woning en bent daarbij (mede) verantwoordelijk voor wat zich in de woning afspeelt. Controleer daarom altijd goed wie de huurders zijn. Vraag naar originele identiteitsbewijzen, check of er met enige regelmaat salaris binnenkomt op de bankrekening en maak afspraken dat je regelmatig de woning komt controleren.

Breng ook de verzekeraar op de hoogte als je jouw koopwoning gaat verhuren. Het verhuren van je woning kan namelijk invloed hebben op de dekking van je opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Bespreek voorafgaand aan de verhuur van je woning de mogelijkheden met jouw verzekeraar, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Een speciale hypotheek voor de verhuur van je woning: een verhuurhypotheek

Zoals de naam al doet vermoeden, is de verhuurhypotheek bedoeld voor het verhuren van een woning. Omdat het bij een reguliere hypotheek niet zomaar is toegestaan om de woning te verhuren, kun je de verhuurhypotheek afsluiten. De hypotheekadviseurs van Excellent Finance kunnen je helpen bij het oversluiten van een normale hypotheek naar een verhuurhypotheek, zodat je je woning kunt verhuren.

De fiscale gevolgen van het verhuren van je koophuis

Naast de financiële gevolgen heeft het verhuren van je koopwoning ook fiscale gevolgen. Zodra je de woning kunt verhuren, valt deze niet langer onder box 1, maar wordt tot box 3 gerekend. De waarde van de woning wordt daardoor bij het vermogen geteld. Rust er nog een hypotheek op het huis? Dan wordt het vermogen verlaagd met het deel hypotheekschuld.

Komt je totale vermogen boven het vrijgestelde bedrag, dan betaal je over het deel vanaf het vrijgestelde bedrag vermogensrendementsheffing. De inkomsten die je uit de verhuur van de woning ontvangt, zijn niet belast.

Het verhuren van een koopwoning is, zoals je hebt gelezen, niet iets dat je zomaar kunt beslissen en doorvoeren. Het is de moeite waard om goed na te gaan of het verhuren van jouw koopwoning in jouw situatie rendabel is. Je kunt er ook voor kiezen een woning te kopen, speciaal voor de verhuur. Hiervoor is er de speciale Woningverhuur Hypotheek. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak dan eens een afspraak met de hypotheekadviseurs van Excellent Finance.

Vrijblijvende afspraak maken