Page content

Mag ik mijn koophuis verhuren?

Mag ik mijn koophuis verhuren?

Leestijd: 2 minuten

Je koophuis verhuren klinkt als een prima extra inkomstenbron. En het is jouw huis, dus dat moet geen probleem zijn, toch? Het klinkt simpel, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het verhuren van je koophuis?

Toestemming verhuren koophuis

Zit er nog een hypotheek op je koophuis dan mag je het niet zomaar verhuren. Bijna elke geldverstrekker heeft in de hypotheekvoorwaarden opgenomen dat er toestemming nodig is voor (tijdelijk) verhuur van de woning.

Vaak mag je de woning verhuren onder de Leegstandswet. Hiervoor vraag je een vergunning aan bij de gemeente. Deze vergunning is 5 jaar geldig. Je kunt er ook voor kiezen je koophuis kortdurend te verhuren. Dat wil zeggen dat je de woning aan één huurder verhuurt voor een periode van 0 tot 2 jaar. Hiervoor heb je geen vergunning nodig.

Lees altijd je hypotheekvoorwaarden goed na, de geldverstrekker kan aanvullende voorwaarden stellen voor het verhuren van je koophuis.

Toestemming verhuren koophuis

Pas op met het verhuren van je koophuis

Jij blijft eigenaar van de woning en bent (mede)verantwoordelijk voor wat er zich in de woning afspeelt. Je zou niet de eerste zijn waar huurders een hennepplantage aanleggen. Controleer daarom goed wie de huurders zijn. Vraag naar originele identiteitsbewijzen, check of er met enige regelmaat salaris binnenkomt op de bankrekening en maak afspraken dat je regelmatig de woning komt controleren.

Breng ook de verzekeraar op de hoogte als je de koopwoning wilt verhuren. De dekking van je opstal- en aansprakelijkheidsverzekering kunnen aangepast worden in de tijd van verhuur. Bespreek wat de mogelijkheden zijn, voordat je de woning gaat verhuren.

Er zijn steeds meer hypotheekverstrekkers die een speciale verhuurhypotheek aanbieden. In een gewone hypotheek mag je niet zonder toestemming je huis verhuren, maar je mag uiteraard wel je hypotheek oversluiten naar een verhuur hypotheek.

Fiscale gevolgen koophuis verhuren

Fiscale gevolgen koophuis verhuren

Het verhuren van je koophuis heeft ook fiscale gevolgen. Zodra je de woning kunt verhuren, valt deze niet langer onder box 1, maar wordt tot box 3 gerekend. De waarde van de woning wordt daardoor bij het vermogen geteld. Heb je nog een hypotheekschuld dan verlaagt dat het vermogen. Komt je vermogen boven het vrijgestelde bedrag dan betaal je over het meerdere vermogensrendementsheffing. De inkomsten die je uit de verhuur van je woning ontvangt zijn niet belast.

Zoals je ziet, komt er meer bij kijken dan een “Te Huur” bord in de tuin zetten. Het loont de moeite goed na te gaan of verhuren in jouw situatie rendabel is.
Je kunt er ook voor kiezen een woning te kopen, speciaal voor de verhuur. Hiervoor is er de speciale Woningverhuur Hypotheek.

Comment Section

0 reacties op “Mag ik mijn koophuis verhuren?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.