Aftrekbare kosten bij aankoop woning: wat krijg je terug?

Aftrekbare kosten bij aankoop woning: wat krijg je terug?

Aftrekbare kosten als je een nieuwe woning hebt gekocht? Dat klinkt je als muziek in de oren. Een nieuwe woning kopen kost je al genoeg. Dat je bepaalde kosten af mag trekken van de inkomstenbelasting is dan natuurlijk mooi meegenomen. Dat geeft je wat financiële ruimte in een duur jaar.

Natuurlijk zijn niet alle kosten die je maakt voor je nieuwe woning aftrekbaar van de belasting. Er zijn altijd kosten die je gewoon zelf zult moeten betalen. Om je meer duidelijkheid te geven over welke kosten aftrekbaar zijn, en welke niet, geven we je hier een overzicht.

Natuurlijk kunnen de hypotheekadviseurs van Excellent Finance je precies vertellen wat er komt kijken bij het kopen van een huis. Wij bieden je graag hypotheekadvies met een financiële rust garantie, want je wilt niet wakker liggen van je hypotheek.

Eenmalige aftrekbare kosten na aankoop huis

Je hebt een nieuwe woning gekocht en daarvoor een lening afgesloten. Toen je de hypotheek af ging sluiten, kwamen er veel kosten bij. Dat viel even tegen, want je kon alleen de koopsom van de woning onderbrengen in de hypotheek. Alle andere kosten moest je betalen van je eigen geld.

Gelukkig is er goed nieuws. Een deel van deze bijkomende kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je kunt dus heel wat geld terugverwachten. Aangifte doen loont daarom zeker de moeite.

Als je een woning koopt, krijg je altijd te maken met bijkomende kosten. Hoeveel en welke kosten dit zijn, is afhankelijk van het huis dat je gaat kopen. Koop je een bestaande woning of ga je voor een nieuwbouwhuis? Je kunt erop rekenen dat er gemiddeld zo’n 4% aan kosten bovenop de aankoopsom komt.

Vergeet de aftrekbare kosten niet bij de belastingaangifte

Doe je belastingaangifte over het jaar waarin je een huis gekocht hebt, dan mag je deze kosten eenmalig aftrekken. Bij het kopen van een woning ben je verplicht bepaalde kosten te maken. Deze bijkomende kosten trek je af van de inkomstenbelasting. Niet alle kosten komen hiervoor in aanmerking.

Globaal gezegd kun je alle kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek aftrekken. Andere bijkomende kosten horen hier niet bij en zijn niet aftrekbaar.

Aftrekbare kosten inkomstenbelasting

Bijkomende kosten die wel aftrekbaar zijn van de belasting

Als je een huis koopt, moet je sommige kosten verplicht maken om een hypotheek te kunnen krijgen, zoals de kosten voor een taxatie. Deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar. Ook hypotheekadvies valt hieronder, dat is mooi meegenomen.

Eigenlijk zijn alle kosten die je maakt om een hypotheek af te kunnen sluiten aftrekbaar. Een bank wil je geen hypotheek geven op een bestaande woning, zonder taxatierapport. En je zult een hypotheekakte moeten laten opmaken bij de notaris om de koop door te laten gaan. Ook kosten voor hypotheekbemiddeling vallen onder de aftrekbare kosten.

De aftrekbare kosten voor een hypotheek op een rij:


 • De kosten die je maakt voor hypotheekadvies;
 • Kosten voor het afsluiten van de hypotheek;
 • De notariskosten, zoals de hypotheekakte, inclusief btw;
 • Boeterente of oversluitkosten die je gemaakt hebt;
 • Kosten voor het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie;
 • Taxatiekosten voor het afsluiten van een hypotheek op een bestaande woning;
 • Bouwrente over de periode ná het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst bij nieuwbouw;
 • Onder bepaalde voorwaarden, de kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot.

Bijkomende kosten die niet aftrekbaar zijn van de belasting

Zoals je ziet, kun je flink wat kosten aftrekken bij je aangifte over het jaar dat je een huis gekocht hebt. Helaas kun je niet alle gemaakte kosten aftrekken. Overige kosten die je maakt bij de aankoop van de woning, de verbouwing of het onderhoud zul je zelf moeten betalen.

Soms is het wel mogelijk om kosten voor het verbouwen van de woning (deels) mee te financieren in je hypotheek, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwhypotheek. Voordeel is dat je de hypotheekrente kunt aftrekken.

aftrekbare kosten aankoop huis

De niet aftrekbare kosten zijn onder andere:


 • De kosten die je maakt voor hulp van een aankoopmakelaar;
 • Overdrachtsbelasting en omzetbelasting;
 • De notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte;
 • Bouwrente die je betaalt over de periode vóór het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst;
 • Kosten voor onderhoud en verbouwing aan de woning, met uitzondering van bepaalde kosten aan een rijksmonumentenpand.

Met de hypotheekadviseur laat je geen geld liggen


Als je een huis gaat kopen, komt er veel op je af. Er zijn veel verschillende regels en voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Voor jou is dit geen dagelijkse kost, voor onze hypotheekadviseurs wel. Ze weten precies waar je op moet letten en wat je moet doen om geen geld te laten liggen.

Wil je weten welke kosten je af mag trekken en wil je geen belastingvoordeel laten liggen? Vraag dan advies aan onze ervaren en onafhankelijke hypotheekadviseurs. Want de adviseurs van Excellent Finance zijn er speciaal voor jou. We helpen je graag de voordeligste hypotheek te vinden en bieden je een unieke financiële rust garantie.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 16 Jun 2021

Bedankt voor het delen van de kosten die aftrekbaar zijn. Zo wist ik niet dat notariskosten en de taxatiekosten daar ook onder vallen. Ik ga het artikel in ieder geval bewaren, omdat wij ons ook willen laten adviseren over onze mogelijkheden.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down