Page content

Wat zijn de meest voorkomende hypotheekvormen?

Wat zijn de meest voorkomende hypotheekvormen?

Leestijd: 2 minuten

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Het verschil zit hem in de manier waarop je de hypotheek aflost. Vanaf 2013 zijn de meest voorkomende hypotheekvormen de:

  • Annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheek betaal je elke maand rente en aflossing, waardoor je aan het einde van de looptijd je hypotheek hebt afgelost. Gedurende de looptijd blijft het brutobedrag hetzelfde, maar het nettobedrag wordt steeds hoger doordat je minder hypotheekrente terugkrijgt.
  • Lineaire hypotheek. Elke maand los je een vast bedrag in, daarnaast betaal je rente over het bedrag dat nog open staat. Daardoor daalt het brutobedrag en is de hele hypotheek ingelost aan het einde van de looptijd.

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek heb je alleen bij deze twee vormen recht op hypotheekrenteaftrek. Dat is zo sinds januari 2013. Door de nieuwe wetgeving moet je direct beginnen met aflossen en aan het einde van de looptijd je hypotheek hebben ingelost. Anders heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Andere hypotheekvormen

Andere hypotheekvormen

Voor januari 2013 was de keus aan hypotheekvormen veel groter. Toen was het mogelijk om bij andere vormen hypotheekrenteaftrek te krijgen. Loopt deze hypotheek nog, dan heb je dit recht nog steeds. Soms kun je de hypotheek meenemen als je gaat verhuizen.

Andere hypotheekvormen zijn:

  • Aflossingsvrije hypotheek. Je lost deze hypotheek niet af. Je betaalt alleen maandelijks rente. Zodra je huis verkocht wordt los je de hypotheek af met de opbrengst van het huis.
  • Bankspaarhypotheek. Je lost niet af, maar spaart het bedrag bij elkaar. Op de spaarrekening ontvang je rente die even hoog is als de hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd los je de hypotheek in met het gespaarde geld op de rekening.
  • Spaarhypotheek. Deze hypotheek is grotendeels gelijk aan de bankspaarhypotheek, alleen betaal je hier ook voor een overlijdensrisicoverzekering. Mocht jij of je partner overlijden dan is de hele hypotheek geregeld.
  • Beleggingshypotheek. Je lost niet af, maar spaart op een beleggersrekening. Dit geld wordt voor je belegd. Het is de bedoeling dat je met dit geld je hypotheek kunt inlossen. Maar je weet nooit wat beleggingen op gaan brengen. Het kan dus zijn dat je zelf bij moet leggen.
  • Hybride hypotheek. In deze hypotheek wordt de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek gecombineerd. Je bepaalt zelf hoeveel risico je wilt nemen aan beleggingen.
  • Levenhypotheek. Hier combineer je een aflossingsvrije hypotheek met een levensverzekering. Je lost niet in, maar betaalt hypotheekrente en een bedrag aan verzekeringspremie. Over deze premie krijg je een vergoeding en de verzekeraar helpt je met bijvoorbeeld een bedrag aan winstdeling. Met dit geld los je uiteindelijk je hypotheek in.

De meeste vormen zijn niet meer af te sluiten. Een hypotheekadviseur kan je het beste adviseren over welke hypotheek bij je past.
Heb je een van bovenstaande hypotheken dan kan oversluiten voordelig voor je zijn. De historisch lage rente is een mooi moment om met je adviseur eens goed naar je hypotheek te kijken.

Neem vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseurs.

Comment Section

0 reacties op “Wat zijn de meest voorkomende hypotheekvormen?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.