Wat is een lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een van de twee beschikbare mogelijkheden qua hypotheken op dit moment. Het grootste verschil zit hem in de maandlasten. Bij een lineaire hypotheek zijn de maandlasten aan het begin het hoogste en nemen tijdens de looptijd steeds verder af.

Bij een lineaire hypotheek betaal je, gedurende de hele looptijd, elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Daarnaast betaald je rente over de hypotheekschuld. Het totaalbedrag dat je elke maand moet betalen hangt af van de hoogte van je hypotheekschuld op dat moment.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek neemt je hypotheekschuld elke maand af. Je betaalt gedurende 30 jaar elke maand een vast bedrag aan aflossing. Daardoor daalt het bedrag waarover je rente moet betalen. Als gevolg neemt de hypotheekrente gedurende de looptijd ook af.

De hypotheek wordt steeds kleiner, je hoeft dus steeds minder rente te betalen. Aan de ene kant is dit fijn, want je maandlasten dalen. Aan de andere kant betekent dit ook dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt, in verband met de renteaftrek.

Een lineaire hypotheek heeft een vaste einddatum. Je weet met deze hypotheekvorm zeker dat je, aan het einde van de looptijd, je lening hebt afbetaald. Je lost elke maand hetzelfde bedrag af. De aflossing en rente samen, ofwel de bruto maandlasten, zijn bij deze hypotheekvorm in het begin hoog en op het einde laag.

Voordelen van een lineaire hypotheek

De lineaire hypotheekvorm is in het begin pittig door de hoge maandlasten. Maar al snel dalen deze maandelijkse kosten. Over de gehele looptijd gezien is dit de goedkoopste hypotheekvorm. Je bent aanzienlijk minder rente kwijt over het geleende bedrag.

De voordelen op een rij:

 • Je lost relatief snel af
 • Minder kans op restschuld bij verkoop woning
 • Elke maand een gelijk bedrag aflossen
 • Maandelijks daalt de hypotheekschuld
 • De hypotheekrente daalt lineair mee
 • Hoge hypotheekrenteaftrek aan het begin
 • Recht op hypotheekrenteaftrek
 • Zeer veilige hypotheekvorm, door snelle aflossing

Nadelen van een lineaire hypotheek

Naast de vele voordelen heeft deze hypotheekvorm ook nadelen. Bereken en overweeg daarom goed welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Als je net een woning hebt gekocht komen er veel kosten op je af. Nieuwe meubelen, nog wat verbouwen hier en daar. Dat telt flink door.

De nadelen van een lineaire hypotheek op een rij:

 • Maandlasten bij aanvang heel hoog
 • Door de hoge lasten in het begin krijg je vaak een lagere hypotheek aangeboden
 • Door de dalende rente gedurende de looptijd profiteer je minder van de hypotheekrenteaftrek

Wanneer kies je voor een lineaire hypotheek?

Wanneer je een woning koopt heb je de keus uit twee hypotheekvormen. Een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Vroeger waren er meer hypotheekvormen. Maar als je nu een huis koopt ben je verplicht een hypotheek te kiezen waarbij je binnen 30 jaar het bedrag aflost. Anders heb je geen recht op hypotheekaftrek, en dat is natuurlijk zonde.

Veel starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Dit omdat de maandlasten in het begin lager zijn en dus meer betaalbaar.

Een lineaire hypotheek is bij aanvang duurder, maar als je de hogere lasten kunt betalen biedt deze hypotheekvorm je op termijn financiële voordelen. Daarnaast zullen de kosten vrij snel dalen. Dit kan handig zijn als je nu een goed betaalde baan hebt, en in de toekomst van plan bent minder te gaan werken. Bijvoorbeeld als er kinderen komen. Of als je nu een woning koopt en over niet al te lange tijd met pensioen wilt gaan.

Goed advies bij het kiezen van de beste hypotheek

Een hypotheek sluit je meestal af voor 30 jaar. Dat is een behoorlijke tijd. Niemand kan in de toekomst kijken maar een goede hypotheekadviseur kan je de juiste tips geven, zodat je in de toekomst niet voor verassingen komt te staan.

Goed advies is goud waard.

Een ervaren hypotheekadviseur is de investering zeker waard, want je wilt niet alleen de eerste 3 jaar een voordelige hypotheek. Goed hypotheekadvies geeft je financiële rust. Wij zoeken de goedkoopste hypotheek, die aansluit bij jouw situatie.

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.