Page content

Bijkomende kosten bij een hypotheek

Bijkomende kosten bij een hypotheek

Leestijd: 3 minuten

Bijkomende kosten bij een hypotheek, voor een bestaande woning, bedragen zo’n 5% tot 8% van de aankoopsom. Hou dus bij het kopen van een woning rekening met de bijkomende kosten, zoals notariskosten, hypotheekadvies, makelaarskosten en overdrachtsbelasting. Deze eenmalige kosten zijn niet allemaal voor iedereen van toepassing.

Vroeger kon je meer lenen voor de aankoop van een woning. Nu is dat 100% van de marktwaarde. De bijkomende kosten zul je dus doorgaans zelf moeten dragen. Gelukkig zijn verschillende kosten fiscaal aftrekbaar waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Bijkomende kosten bij aankoop huis

Als je een woning gaat kopen komt daar veel bij kijken. Naast de aankoopprijs van de woning krijg je te maken met allerlei bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden.

Hieronder gaan we dieper in op de kosten die je kunt verwachten als je een woning gaat kopen.

Hypotheekadvies

Een passende hypotheek uitzoeken is niet altijd even makkelijk. Het is een lening waar je voor lange tijd aan vastzit. Dan wil je wel een goede keus maken. Niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst. Een hypotheekadviseur helpt je de juiste keus te maken.
Afhankelijk van het benodigde advies komen de kosten gemiddeld uit op € 2850,-.

Execution only

Heb je geen hulp nodig van een adviseur en ga je zelf de hypotheek afsluiten? Dat kan met execution only. Dit kost tussen de € 600,- en € 1000,-. Je zult wel verplicht een kennis & ervaringstoets moeten doen om te laten zien dat je er voldoende verstand van hebt.

Taxatiekosten

Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten vragen veel hypotheekverstrekkers om een taxatie. Je woning wordt het onderpand voor de lening dan moet het wel voldoende waard zijn. Een gemiddelde taxatie kost € 575,-.

Bouwkundige keuring

Wil je weten hoe de bouwtechnische staat van een huis is dan laat je een bouwkundige keuring uitvoeren. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de grootte van de woning. Je kunt rekening houden met een bedrag tussen de € 295,- en € 425,-.

Bijkomende kosten

Notariskosten

De overdracht van een woning verloopt via de notaris. De notaris stelt alle benodigde aktes op die nodig zijn voor de overdracht. De kosten van de notaris komen gemiddeld op € 1500,-.

Nationale Hypotheek Garantie

Koop je een woning met Nationale Hypotheek Garantie dan betaal je hiervoor. De kosten zijn eenmalig 0,9 % (2019) van het hypotheekbedrag.

Kosten aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar geeft je begeleiding bij het aankopen van een woning. De juiste woning vinden, onderhandelen en het regelen van het papierwerk kun je met een gerust hart aan de aankoopmakelaar overlaten. Afhankelijk van hoeveel je wilt uitbesteden zijn de gemiddelde kosten € 2000,-.

Overdrachtsbelasting

Koop je een bestaande woning dan krijg je te maken met de overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de koopsom van de woning. Koop je een nieuwbouwwoning dan heb je deze kosten niet.

Kosten verlengen hypotheekofferte

De offerte die je ontvangt voor je hypotheek is beperkt geldig. Passeer je niet in deze periode en gaat de rente omhoog? Dan kun je, tegen betaling, de offerte laten verlengen. De kosten hiervoor zijn 0,25% van het hypotheekbedrag.

Bankgarantie

De waarborgsom is meestal 10% van de overeengekomen koopprijs. Dit bedrag voldoe je uiterlijk binnen een week na het verlopen van de ontbindende voorwaarden. Heb je niet voldoende eigen geld dan kun je bij de bank een bankgarantie aanvragen. Dan staat de bank garant voor het bedrag als je het niet kunt voldoen.
De meeste banken rekenen hiervoor 1% van het bedrag waarvoor ze garant staan aan kosten.

Overbruggingshypotheek

Heb je een nieuwe woning gekocht, maar is je huidige woning nog niet verkocht? Dan kun je een overbruggingshypotheek nemen om beide woningen te bekostigen.

Bijkomende kosten hypotheek

Welke bijkomende kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Sommige kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Deze kosten zijn alleen aftrekbaar wanneer je een lening afsluit voor een hypotheek, de verbouwing of het onderhouden van je woning.

Fiscaal aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld:
• Taxatiekosten
• Advies en bemiddelingskosten
• Notaris kosten, voor het opstellen van de hypotheekakte
• Nationale Hypotheek Garantie
• Kosten voor het verlengen van de hypotheek offerte

Deze kosten kun je in mindering brengen op je belastbaar inkomen, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Dit hoge belastingvoordeel is erg fijn in het eerste jaar, wanneer je veel eenmalige kosten hebt.

Niet aftrekbare kosten

Niet alle kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Over de volgende kosten ontvang je geen belastingvoordeel:
• Notariskosten voor het opstellen van de transportakte
• Makelaarskosten
• Overdrachtsbelasting

Betaal niet onnodig veel bijkomende kosten

Een huis kopen doe je niet elke dag. Je krijgt aan alle kanten goede adviezen en voor je het weet geef je onnodig veel geld uit.
Een goede aankoopmakelaar zal je stap voor stap begeleiden en aangeven welke kosten noodzakelijk zijn en welke niet. Daarnaast helpt hij je bij het onderhandelen, dat kan je zomaar duizenden euro’s schelen.

Wil je meer zekerheid over de bijkomende kosten bij je hypotheek? Vraag onze aankoopmakelaar om advies.

Comment Section

3 reacties op “Bijkomende kosten bij een hypotheek


Door Hypotheek24 op 18 oktober 2020

Interessante blog! Fijn om alles zo duidelijk op een rijtje te hebben, ik ga meteen in gesprek met mijn aankoop makelaar. Bedankt, Joost


Door Vincent Rondwijk op 16 oktober 2020

Er komen inderdaad meer kosten bij het het kopen van een huis dan je waarschijnlijk inschat. In gesprek gaan met een adviseur is altijd verstandig heb ik gemerkt. Zo weet je wat je mogelijkheden zijn.


Door Marie op 9 juli 2020

Bedankt voor het delen van de info over taxatiekosten. Ik wist niet precies hoeveel dit zou zijn, maar ik ga mij verder informeren bij andere partijen. Wellicht moet ik ook een bouwkundige keuring laten uitvoeren.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.