bijkomende kosten bij hypotheek

Bijkomende kosten bij een hypotheek

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Of heb je een huis op het oog? Het is niet iedere dag dat je een huis koopt. Juist daarom willen we je extra bewust maken van alle bijkomende kosten bij het kopen van een huis, zodat jij goed voorbereid bent.

De bijkomende kosten voor een hypotheek op een bestaande woning bedragen zo’n 2% tot 5% van de aankoopsom. Dit is afhankelijk van de soorten diensten die je afneemt. In dit artikel lees je op welke kosten je kunt rekenen voor verschillende diensten bij de aankoop van een woning.

De kosten voor hypotheekadvies

Goed hypotheekadvies kost wat, maar levert je ook veel waarde. Een passende hypotheek vinden is namelijk niet altijd even eenvoudig. En omdat je deze lening voor een langere periode aangaat, wil je zeker van je zaak zijn.

Een hypotheekadviseur helpt je bij de keuze voor een geschikte hypotheek in jouw situatie. Daarnaast vraagt hij de hypotheek aan, regelt hij de stukken die getekend moeten worden en legt hij alle informatie over de hypotheek aan je uit.

Afhankelijk van het benodigde advies komen de kosten van een goede en gecertificeerde onafhankelijke hypotheekadviseur gemiddeld uit op €3.150.

De kosten voor de taxatie van de woning

Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen, wil de hypotheekverstrekker in de meeste gevallen een taxatierapport ontvangen. Hierin staat onder meer de getaxeerde waarde van de woning. Je woning vormt namelijk het onderpand voor de hypothecaire lening en moet voldoende waard zijn om de lening te kunnen verstrekken.

Bij veel hypotheekverstrekkers wordt maximaal 100% van de getaxeerde waarde van een woning als hypotheek verstrekt. Bij het verduurzamen van de woning wordt een uitzondering gemaakt, dan kan er meer hypotheek aangevraagd worden. Indien de getaxeerde waarde lager uitvalt dan het geaccepteerde bod, dien je als hypotheekaanvragen het verschil tussen de taxatiewaarde en het geaccepteerde bod zelf te kunnen betalen.

De gemiddelde taxatiekosten bedragen €825

Deze mag niet uitgevoerd worden door de verkopende en aankopende makelaar, dus wordt een onafhankelijke derde makelaar of taxateur ingeschakeld.

Bijkomende kosten bij een hypotheek

De kosten van een bouwkundige keuring

Heb je een bod uitgebracht? Dit doe je vaak onder voorbehoud van financiering. Je kunt echter ook een bod uitbrengen onder voorbehoud van de bouwkundige keuring.

Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning die de bouwkundige staat van een woning inzichtelijk maakt. In dit rapport staat ook aangegeven wat de kosten zijn voor het in goede staat brengen van de woning.

De kosten voor een bouwtechnische keuring zijn afhankelijk van de grootte van de woning. Je kunt rekening houden met een bedrag tussen de €295 en €425. Een bouwtechnische keuring is niet verplicht. Als bieder kun je zelf bepalen of je een bouwtechnische keuring wil laten uitvoeren of niet.

De kosten voor de notaris

De overdracht van de woning en de overdracht van de hypotheekakte verlopen via de notaris. De notaris stelt de benodigde aktes op die nodig zijn voor de overdracht van beide zaken. Als kopende partij mag je zelf de notaris kiezen. Veel kopers vragen daarbij offertes bij meerdere notarissen op om zo de tarieven te kunnen vergelijken.

De kosten voor de notaris zijn gemiddeld €1.500

De kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af? Dan betaal je hier een bedrag voor. De kosten zijn eenmalig 0,6% (in 2022) van het totale hypotheekbedrag. In 2022 kun je Nationale Hypotheek Garantie afsluiten voor een hypotheek tot €355.000. De maximale kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn hierdoor €2.130.

Nationale Hypotheek Garantie

De kosten voor de aankoopmakelaar

Werk je met een aankoopmakelaar die je begeleidt bij het aankopen van een woning? Ook hier betaal je voor. Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een woning die voldoet aan jouw wensen, helpt bij het onderhandelen en regelt het papierwerk voor je.

Het tarief van de aankoopmakelaar is afhankelijk van de hoeveelheid werk die je aan de aankoopmakelaar overlaat. De gemiddelde kosten zijn €3.200, maar kunnen variëren aan de hand van het takenpakket dat de aankopende makelaar voor je verzorgt.

Het betalen van overdrachtsbelasting

Ben je ouder dan 18 jaar, maar nog geen 35 jaar en ga je voor langere tijd in de woning wonen? Dan hoef je sinds 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit bespaart je veel geld die je kunt gebruiken voor de kosten koper, bijvoorbeeld! Per 1 april 2021 geldt dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000.

Ben je ouder dan 35 jaar? Dan betaal je wel overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de waarde van de woning, in dit geval de koopsom. Je betaalt enkel overdrachtsbelasting als je een al bestaand huis koopt. Bij een nieuwbouwwoning betaal je geen overdrachtsbelasting.

Kosten voor het verlengen van de hypotheekofferte

Vraag je een hypotheek aan? Dan ontvang je (eventueel via je hypotheekadviseur) een hypotheekofferte. Deze is beperkt geldig. Vindt de overdracht van de woning pas plaats nadat de hypotheekofferte is verlopen? Dan kun je deze, tegen betaling, laten verlengen.

Voor het verlengen van de hypotheekofferte wordt €0 t/m 0,25% van het totale hypotheekbedrag in rekening gebracht.

Kosten voor de bankgarantie (indien er geen eigen middelen zijn voor de waarborgsom)

Koop je een woning, dan krijg je te maken met een waarborgsom. Dit is een garantie voor zowel de hypotheekverstrekker als de verkopende partij dat jij de woning wil kopen. De hoogte van de waarborgsom is gemiddeld 10% van het geaccepteerde bod.

De waarborgsom voldoe je uiterlijk een week na het verlopen van de ontbindende voorwaarden uit het koopcontract. Heb je zelf niet de middelen om deze waarborgsom te betalen? Dan kan de bank garant staat voor dit bedrag. Dit wordt ook wel bankgarantie genoemd. Je leent hierbij de waarborgsom bij de bank.

Als vergoeding rekent de bank in veel gevallen 1% van de hoogte van de waarborgsom. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoogte van de waarborgsom.

Kosten voor de overbruggingshypotheek

Heb je een nieuwe woning gekocht, maar is je huidige woning nog niet verkocht? Dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten, waarmee je zowel je huidige woning als je nieuwe woning kunt bekostigen. Bij een overbruggingshypotheek betaal je uitsluitend rente. Dit is namelijk een aflossingsvrije hypotheekvorm. De rente verschilt per hypotheekverstrekker. Jouw hypotheekadviseur kan je meer inzicht geven in de kosten voor de overbruggingshypotheek.

Vrijblijvende afspraak maken