Bod geaccepteerd, wat nu?
09 februari 2022 
4 min. leestijd

Bod geaccepteerd, wat nu?

Je bod is geaccepteerd, gefeliciteerd! Je droomhuis is een stap dichterbij.

Als je bod na een lange zoektocht geaccepteerd wordt, ben je natuurlijk dolblij. Hier heb je al die tijd naar uitgekeken, maar je bent er nog niet. Wat kan je allemaal verwachten? Kan de koper een geaccepteerd bod nog intrekken of is een bod dat geaccepteerd is bindend?

De eerste stap is het tekenen van het voorlopig koopcontract. Hoewel voorlopig nogal vrijblijvend klinkt, zit je hier na de wettelijke bedenktijd van 3 werkdagen toch echt aan vast. Vergeet daarom niet om ontbindende voorwaarden op te nemen in het voorlopig koopcontract, zoals ‘onder voorbehoud van financiering’. De volgende stap is namelijk het aanvragen van je hypotheek.

“De aankoopmakelaar van Excellent Finance neemt je stap voor stap mee door het koopproces. Zo maak je slimme keuzes en wordt je droomhuis geen nachtmerrie.”

Bod geaccepteerd, verkoper trekt zich terug

Tijdens de onderhandelingen proberen de koper en verkoper het eens te worden over de prijs. De verkoper mag tijdens de onderhandelingen gewoon doorgaan met andere bezichtigingen van de woning. Ook als er een voorlopig akkoord is gegeven op een bod. Zolang er geen koopcontract is getekend, mag de verkoper zich bedenken. Wordt er meer geboden, dan mag de koper de woning aan deze persoon verkopen. Zelfs als er al mondeling akkoord is gegeven.

Het komt niet vaak voor, maar ook de verkoper kan een bedenktermijn in het voorlopig koopcontract laten vastleggen. Zo kan hij zich alsnog terugtrekken na het accepteren van het bod.

Wat als je bod geaccepteerd is, maar de verkoper trekt zich opeens terug? Het kan zijn dat je al kosten gemaakt hebt. Helaas is het meestal niet mogelijk om een schadevergoeding hiervoor te krijgen, als de verkoper een particulier is. Is de verkopende partij een bedrijf, dan is een mondelinge afspraak wel bindend.

Zodra het voorlopig koopcontract getekend is, en de verkoper kan geen beroep doen op een ontbindende voorwaarde, is de koop definitief voor de verkopende partij. Wil de verkoper alsnog van de koop af, dan kan er op grond van het koopcontract meestal een boete worden gevorderd van 10% van de koopsom.

Bod geaccepteerd, huis kopen

Bod geaccepteerd, koper trekt zich terug

Als koper heb je na het tekenen van het voorlopig koopcontract een wettelijke bedenktermijn van 3 dagen. Ook tussen het accepteren van het bod en het tekenen van het voorlopig koopcontract zit een bepaalde tijd. In de wet is bepaald dat de koop van een woning altijd schriftelijk moet gebeuren. Zo word je als koper beschermd tegen overhaaste beslissingen.

Voor het tekenen van het voorlopig koopcontract en tijdens de wettelijke bedenktermijn kun je als koper nog kosteloos annuleren. Ook als de bedenktermijn verstreken is zit je nog niet definitief aan de koop vast. Daar zijn de ontbindende voorwaarden voor. Krijg je bijvoorbeeld je financiering niet rond, dan mag je van de koop afzien.

Bod geaccepteerd zonder voorbehoud van financiering

Weet je zeker dat je de financiering rond krijgt? Dan kun je overwegen om een bod te doen zonder voorbehoud van financiering. Je bent hiermee interessanter voor de verkoper, omdat je meer zekerheid en snelheid in het koopproces brengt. De koper hoeft niet meer te wachten totdat jij zekerheid hebt over je hypotheek.

Op de oververhitte woningmarkt kun je jezelf hiermee een voorsprong geven op je concurrenten. Verkopers verkiezen soms een lager bod zonder voorbehoud van financiering boven een hoger bod met financieringsvoorbehoud.

Natuurlijk blijft het slim om jezelf in te dekken met andere ontbindende voorwaarden, zoals het voorbehoud van de bouwtechnische keuring of gebreken. Je wilt natuurlijk wel een goed huis kopen.

Bod woning geaccepteerd

Bod geaccepteerd, wat is de bedenktijd?

Zodra de verkoper je bod heeft geaccepteerd zal de verkopend makelaar contact met je opnemen om het tekenen van het voorlopig koopcontact in te plannen. Je bedenktijd gaat nu in. Van deze drie dagen moeten minimaal twee dagen werkdagen zijn. Weekenden en feestdagen tellen niet mee.

Hierdoor kan de bedenktijd in de praktijk langer duren dan drie dagen. Stel dat je op vrijdag het voorlopig koopcontract hebt getekend, dan heb je tot dinsdag 23.59 uur om je te bedenken. Teken je op woensdag, dan heb je tot maandag 23.59 uur om kosteloos van de koop af te zien.


Kun je er nu alleen nog van dromen dat je bod geaccepteerd wordt? Met de aankoopmakelaar van Excellent Finance vergroot je jouw kans op een succesvolle aankoop. Maak vandaag nog vrijblijvend kennis met de aankoopmakelaar.


Reactie plaatsen