Je hypotheek overnemen na scheiding? Dit is er mogelijk
06 januari 2023 
3 min. leestijd

Je hypotheek overnemen na scheiding? Dit is er mogelijk

De hypotheek overnemen na de scheiding is een aantrekkelijk idee. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Het is fijn dat er niet veel verandert in de leefomgeving en je hoeft niet op zoek naar een nieuwe woning. De scheiding zelf zorgt al voor genoeg stress. Blijf je op dezelfde plek wonen dan geeft dit de kinderen stabiliteit.

Daarnaast kan het overnemen van de hypotheek financieel interessant zijn. Je hebt geen verhuiskosten en het verbouwen van een nieuwe woning blijft je ook bespaart.

De gezamenlijke eigen woning is een lastig en gevoelig onderwerp tijdens de scheiding. Heb je wel voldoende inkomen om de hypotheek alleen te betalen? Kan één van de partners de hypotheek overnemen of moet het huis toch verkocht worden?

Scheiden en hypotheek

Wat gebeurt er met je hypotheek bij scheiding? Dat ligt eraan of jullie beide eigenaar zijn van het huis. Ben jij of je partner alleen eigenaar van de woning en zijn jullie niet in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan hoeft de woning niet verdeeld te worden. Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld dan kunnen hierin afspraken rond de hypotheek en woning zijn opgenomen.

Je bent in ieder geval voor 50% eigenaar van de woning als je voor 2018 in gemeenschap van goederen bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan zonder voorwaarden. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden, samenwonend of heb je een geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden? Dan kun je de afspraken over de eigendomsverdeling terugvinden in de koopakte, het samenlevingscontract of in een schuldbekentenis.

Zijn jullie samen eigenaar en wil één van beide in het huis blijven wonen? Dan zal de helft van het huis van de ex-partner gekocht moeten worden. Je hebt hiervoor waarschijnlijk een nieuwe lening nodig. De kans is groot dat de huidige regels anders zijn dan toen je de lopende hypotheek afsloot. De hypotheekverstrekker zal opnieuw kijken of je met jouw inkomen de hypotheek kunt dragen.

Tot de hypotheek is overgenomen of er een nieuwe hypotheek is afgesloten, blijven jullie samen aansprakelijk voor de hypotheek en de betaling hiervan. Het maakt hierbij niet uit of je nog in de woning woont. Ook de partner die al vertrokken is, blijft aansprakelijk.

Scheiding hypotheek overnemen

Hypotheek overnemen

Je wilt graag in het huis blijven wonen en wilt je ex-partner uitkopen. Hiervoor heb je een bepaald bedrag nodig. Heb je geen eigen geld om dit te betalen, dan kun je de hypotheek verhogen voor het uitkopen van je partner. Je laat het bedrag dat je nodig hebt opnemen in de hypotheek. Die extra kosten moet je natuurlijk wel kunnen dragen.

De hypotheek overnemen klinkt makkelijker dan het is. Er komt heel wat bij kijken om de hypotheek op 1 naam te zetten.

De hypotheek overnemen bij scheiding in 4 stappen:

  • Samen maken jullie afspraken over de waarde van de woning. Dit kan in overleg of via een taxateur.
  • De partner die de hypotheek overneemt krijgt de gezamenlijke hypotheekschuld toebedeeld.
  • De financiering van de uitkoop en overname van de hypotheek wordt geregeld.
  • De overdracht van de woning wordt juridisch vastgelegd bij de notaris.

Nieuwe hypotheek na scheiding

Gaan jullie uit elkaar, maar blijft één van jullie in de woning wonen? Dan zal de hypotheekverstrekker één van beide uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Bij een scheiding wordt de situatie door de geldverstrekker meestal beoordeeld als een nieuwe hypotheek. Er wordt opnieuw gekeken naar het inkomen van de aanvrager en de waarde van de woning.

Hoewel de hypotheekverstrekker het bekijkt als een nieuwe hypotheek is het meestal financieel voordeliger om de hypotheek over te nemen. Je hebt geen kosten koper zoals verhuiskosten en de overdrachtsbelasting.

De leenregels voor hypotheken zijn minder streng bij het overnemen van een hypotheek dan bij het afsluiten van een compleet nieuwe hypotheek. Het opnemen van de overwaarde, om deze uit te betalen aan de ex-partner, kan wel een uitdaging zijn.

Uit elkaar hypotheek overnemen

De hypotheek na scheiding op 1 naam zetten heeft misschien de voorkeur, maar is het ook mogelijk? Dat kunnen de hypotheekadviseurs van Excellent Finance voor je berekenen. Hierbij is niet alleen je inkomen van belang. Ook de te ontvangen of betalen alimentatie telt mee. We maken een overzicht van alle mogelijkheden, zodat jullie de beste keus kunnen maken.

Kun je wel wat scheidingsadvies gebruiken? Maak dan kennis met Excellent Scheiden.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen