Hoofdelijke aansprakelijkheid bij scheiding, wat is dat?
14 oktober 2021 
3 min. leestijd

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij scheiding, wat is dat?

Je wilt scheiden, maar jullie hebben samen een eigen huis. De bank begint opeens over hoofdelijke aansprakelijkheid. Wat is dat eigenlijk en welke gevolgen heeft het?
In de voorwaarde van de hypotheek heb je het misschien wel voorbij zien komen, toen jullie de lening voor jullie huis afsloten. Het leek een formaliteit, waar je verder niet bij stilgestaan hebt. Maar ja, had jij verwacht dat jullie ooit uit elkaar zouden gaan?

Staat het huis op naam van jullie beiden, dan kun je het idee hebben gekregen dat je verantwoordelijk bent voor de helft van de hypotheek. Of een andere verdeling die jullie hebben afgesproken. Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent iets anders. Je bent namelijk na ondertekening van de hypotheekakte beide aansprakelijk voor de volledige hypotheek.

Wat betekent dit tijdens de scheiding. Misschien woon je al niet eens meer in jullie huis? In deze blog ontdek je wat hoofdelijke aansprakelijkheid inhoudt, ook tijdens jullie scheiding.

Wat betekent hoofdelijke aansprakelijkheid?

Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat iemand persoonlijk kan worden gedwongen om een gemaakte verplichting na te komen. In het geval van jullie hypotheek betekent dit dat je gedwongen kunt worden om de hele verplichting na te komen, ook als je deze schuld met iemand anders deelt. Jij hebt nog steeds het recht om het deel van de schuld bij de ander terug te vorderen, maar in eerste instantie betaal jij aan de bank wanneer ze dit van je vragen.

Bij het tekenen van de hypotheekakte ben je ermee akkoord gegaan dat jullie allebei aansprakelijk zijn voor de volledige hypotheek. Niet allebei voor de helft, maar voor het gehele bedrag. Een scheiding veranderd hier in eerste instantie niets aan. Stel dat jij al niet meer in jullie gezamenlijke huis woont en je ex-partner stopt met het betalen van de hypotheek. De bank zal dan bij jou aankloppen voor het voldoen van de schuld. Ook tijdens en na de scheiding blijf je hoofdelijk aansprakelijk, totdat de bank je uit deze aansprakelijkheid ontslaat.

Hoofdelijke aansprakelijkheid scheiding

Hoofdelijke aansprakelijkheid tijdens de scheiding

Ook tijdens de scheiding blijven jullie beide hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklasten. Pas als dit officieel is aangepast op de notariële akte en in de hypotheekakte vervalt je hoofdelijke aansprakelijkheid. Tot die tijd wordt je dus ook aansprakelijk gehouden voor de maandlasten, zelfs als je niet meer in het huis woont.

Meestal wordt een hypotheek gebaseerd op twee inkomens. De bank wil zoveel mogelijk zekerheid dat je ook op langere termijn de rente en aflossing kunt blijven betalen. Daarom worden de meeste hypotheekovereenkomsten getekend door beide partners. Deze overeenkomst staat los van hoe jullie onderling het eigendom regelen. In de meeste gevallen zullen de partners beide voor de helft eigenaar zijn van de woning. Maar het komt ook voor dat één van beide eigenaar is van de woning, terwijl de partner wel heeft getekend voor de financiering. Deze partner is dan hoofdelijk verantwoordelijk voor de hypotheeklasten, terwijl hij of zij geen eigenaar is.

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van de hoofdelijke aansprakelijkheid af. Zeker als je niet meer in het huis woont en wellicht zelf op zoek bent naar een ander huis waar je een hypotheek voor af wilt sluiten. Om van deze aansprakelijkheid af te komen zal je de bank moeten vragen om je te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. De ex-partner die in het huis blijft wonen moet hiervoor aantonen dat hij of zij alleen de hypotheeklasten kan dragen.

Ex werkt niet mee bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

De aanvraag bij de bank, om de hypotheek op één naam te zetten, zul je samen in moeten dienen. Als de bank akkoord is krijgen jullie een akte die door jullie beide ondertekend moet worden. Pas daarna vervalt de hoofdelijke aansprakelijkheid voor één van beide ex-partners.

Kunnen jullie tijdens de scheiding nog door één deur, dan zal dit waarschijnlijk weinig problemen opleveren. Toch gaat het niet altijd even soepel. Zeker bij een vechtscheiding kunnen één of beide partners flink dwars gaan liggen. Is het niet mogelijk om de hypotheek op één naam te zetten, dan zal de woning verkocht moeten worden. De bank zal in dit geval de hoofdelijke aansprakelijkheid op beide ex-partners in stand houden.

Dit is natuurlijk vooral vervelend als je niet meer in het huis woont. Door jullie gezamenlijke schuld blijf je met elkaar verbonden tot de verkoop van het huis helemaal geregeld is. Wil je zelf een nieuwe woning kopen, dan kan het lastig zijn om een hypotheek te krijgen zolang je oude hypotheek nog loopt.

Helaas gebeurt het nog weleens dat een ex-partner weigert mee te werken aan het verzoek van de bank om aan te tonen dat hij of zij de hypotheeklast zelfstandig kan dragen. Je bent als ex-partner compleet afhankelijk van deze medewerking om ontslagen te worden uit je hoofdelijke aansprakelijkheid.

Regel je scheiding goed

Een scheiding is niet leuk en wil je zo snel mogelijk achter de rug hebben, maar het is wel belangrijk dat je alles goed regelt. Met de scheidingsbegeleiding van Excellent Finance heb je een goede basis waar je na je scheiding je nieuwe leven op kunt bouwen.

Wij zorgen ervoor dat je scheiding tot in de puntjes geregeld wordt. Wil je weten wat de scheidingsadviseur voor je kan betekenen? Vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ontdek hoe je jouw scheiding goed regelt.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen