wat is een hypotheek

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening om een huis te kopen, heel kort door de bocht. Want een hypotheek bestaat uit meerdere onderdelen. Officieel heet het hypothecaire lening. Je leent een bedrag bij de bank en geeft daarbij je huis als onderpand. Pas als je de lening hebt afbetaald is het huis echt van jou.

Maar hoe werkt zo’n hypotheek nu eigenlijk? En heb je er altijd eentje nodig als je een woning wilt kopen?

Hoe zit een hypotheek in elkaar

Een hypotheek is meer dan een lening waarover je rente betaalt. De meeste hypotheken bestaan uit 3 onderdelen; de lening, de aflossing en de verzekering.

De lening

De lening spreekt voor zich. Je hebt geld nodig om je nieuwe huis te kunnen kopen. Als je geld leent betaal je rente, tot je het complete bedrag hebt ingelost. De looptijd van een hypotheek is meestal 30 jaar. Dat is een flinke tijd. Neem daarom de tijd om de beste hypotheekoplossing te kiezen. Eentje die bij je past, nu en in de toekomst.

De aflossing

In 30 jaar zal je het hele bedrag terug moeten betalen. Dit kan op verschillende manieren. Vroeger waren er meer verschillende hypotheekvormen, nu kan je kiezen uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen betaal je, naast de rente, elke maand een deel van je lening terug. Zo heb je aan het einde van de looptijd het volledige bedrag afgelost.

De verzekering

Er kan altijd iets gebeuren, dat weet de bank ook. Daarom kan je bij een hypotheek een verzekering afsluiten. De levensverzekering is meestal verplicht. Deze verzekering keert uit bij overlijden. Zo voorkom je dat je nabestaanden achterblijven met een hoge hypotheekschuld.

Je kunt er ook voor kiezen een woonlastenverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert uit bij arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid. Met behulp van deze verzekering kan je, gedurende een bepaalde periode, je woonlasten blijven betalen.

Bijkomende kosten

Met alleen een hypotheek ben je er nog niet. Als je tegenwoordig een huis wilt kopen zal je ook eigen geld in moeten brengen. Als je een hypotheek aangaat komen daar extra kosten bij. Gemiddeld zo’n 6%. Maar je mag, vanaf 2018, niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Daarom heb je dus ook eigen geld nodig om een huis te kopen.

Kan ik een huis kopen zonder hypotheek?

Als je een huis koopt is het niet altijd nodig een hypotheek te nemen. Als je zelf genoeg geld hebt om het huis volledig te betalen bijvoorbeeld. Of als je een vorige woning al had afgelost, en goed hebt verkocht, kan het zijn dat je genoeg geld hebt om de nieuwe woning zelf te betalen.

Een huis kopen zonder hypotheek heeft niet alleen maar voordelen. Natuurlijk is het fijn als je niet elke maand rente en aflossing hoeft te betalen. Daarnaast betaal je minder vermogensrendementsheffing.

Maar aan de andere kant zit je geld vast in ‘steen’. Je krijgt het er niet zomaar uit als je het nodig hebt. Koop dus alleen een huis met geld dat je echt over hebt. Doordat je minder aftrekposten hebt betaal je bijvoorbeeld meer inkomstenbelasting.

Als je een huis wilt kopen zonder hypotheek is het wijs de voor- en nadelen goed te laten uitrekenen door een hypotheekadviseur voor je de keus maakt.

Hoe kies ik de beste hypotheek?

Er zijn zeker 30 verschillende hypotheekverstrekkers in Nederland. Daaruit de beste keus maken is niet makkelijk. Naast de verschillende hypotheekvormen kan je ook nog kiezen uit verschillende rentevast periodes. Elke hypotheekverstrekker biedt leningen aan onder hun eigen voorwaarden, vaak verpakt met een mooie naam zoals budgethypotheek, voordeelhypotheek of garanthypotheek.

Maar wat is de beste hypotheek voor jou? Die met de laagste rente? Voorkom dat goedkoop duurkoop wordt en kijk goed na of de gestelde voorwaarden bij je situatie en wensen passen. Een hypotheekadviseur helpt je de beste hypotheek te kiezen.

Waar kan ik een hypotheek afsluiten?

Als je een nieuwe woning wilt gaan kopen kan je bij de bank terecht voor een hypotheek.

Je eigen bank klinkt misschien als een logische keus. Maar daarmee loop je wellicht hele goede deals mis. Je zit niet vast aan je eigen bank en kunt je hypotheek afsluiten waar je maar wilt.

Het gaat om een groot bedrag en een lange looptijd, dan wil je de beste keus maken.

Een goede en onafhankelijke hypotheekadviseur kan je precies vertellen welke bank en hypotheek het beste past, bij jou en je situatie. Want jij wilt geen hypotheek, jij wilt een huis!

Daarom kijken wij naar het complete financiële plaatje. Doormiddel van ons heldere en gestructureerde 6 stappenplan vinden we de beste én voordeligste hypotheek voor jou.

Neem nu vrijblijvend contact op met een hypotheekadviseur.

Vrijblijvende afspraak maken