Oversluiten spaarhypotheek

Hoe kan je een spaarhypotheek oversluiten?

Een spaarhypotheek oversluiten kan dankzij het overgangsrecht. Voor 2013 was de spaarhypotheek een veelgekozen hypotheekvorm. Tegenwoordig wordt hij niet meer afgesloten, omdat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek met deze hypotheekvorm.

Een spaarhypotheek heeft toch enige gelijkenissen met een hypotheek waarop je inlost. Je betaalt elke maand rente over het gehele hypotheekbedrag. Daarnaast betaal je spaarpremie, waarover je rente ontvangt. Met dit spaargeld kun je aan het einde van de looptijd de hypotheek betalen.

Spaarhypotheek oversluiten

Denk je bij een andere geldverstrekker een betere deal te kunnen krijgen? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden je spaarhypotheek (gedeeltelijk) in de huidige vorm door laten lopen of overbrengen bij een andere geldverstrekker. Doordat je onder het overgangsrecht valt, hou je recht op hypotheekrenteaftrek.

Oversluiten is niet altijd voordeliger met een spaarhypotheek. Lage rente klinkt mooi, maar doordat je over het spaargeld dezelfde rente krijgt, bouw je met een hoge rente meer vermogen op.

Daarnaast komen er extra kosten kijken bij het oversluiten van een hypotheek, zoals notariskosten, eventuele taxatiekosten en advieskosten.

Hou in de gaten wanneer je rentevast periode afloopt. In veel gevallen kun je rond die tijd boetevrij je hypotheek oversluiten naar een andere vorm of onderbrengen bij een andere geldverstrekker. Doe je dit, terwijl de renteperiode nog loopt, dan is de kans groot dat je een boete moet betalen om over te sluiten.

Je hypotheekadviseur kan voor je berekenen of oversluiten een goede keus is.

oversluiten spaarhypotheek

Een spaarhypotheek oversluiten voordeliger?

In veel gevallen is het oversluiten van een spaarhypotheek niet voordeliger. De meeste mensen worden blij van de historisch lage rente, maar in jouw geval pakt het onvoordelig uit.

Doordat je onder het overgangsrecht valt, kun je nog profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Door je hoge hypotheekrente kun je meer fiscaal aftrekken. Dit, samen met de hoge spaarrente, zorgen ervoor dat je flink vermogen op kunt bouwen met deze constructie.

Zou je oversluiten naar een lage hypotheekrente dan geniet je veel minder van deze voordelen. Voor jou is het daardoor vaak onvoordelig om over te stappen op een hypotheek waarbij je maandelijks aflost.

Wil je precies weten hoe het zit? Vraag dan je hypotheekadviseur een berekening te maken, zodat je de opties kunt vergelijken.

Vrijblijvende afspraak maken