De rentevast periode loopt af, wat nu?
02 februari 2022 
3 min. leestijd

De rentevast periode loopt af, wat nu?

Is je rentevast periode bijna afgelopen? Tijd om je goed te verdiepen in de huidige rente. Nu staan de hypotheekrentes al tijden historisch laag. Het klinkt logisch om je rentevast periode nu lang vast te zetten. Mochten de rentes omhoog schieten, dan profiteer jij voor langere tijd van het lage tarief. Toch is dit niet altijd de beste keus. Er zijn meer mogelijkheden die het waard zijn om je in te verdiepen. Misschien ben je juist met een korte rentevast periode veel voordeliger uit.

Zo’n drie maanden voor het aflopen van je rentevast periode ontvang je een brief van je hypotheekverstrekker. Hierin krijg je een nieuwe rentevast periode aangeboden. Dit is niet automatisch het beste aanbod voor jou. Misschien is het juist een goed moment voor het oversluiten van je hypotheek. Overleg daarom altijd met je hypotheekadviseur wat voor jou de beste oplossing is.  

“De hypotheekadviseur van Excellent Finance helpt je de beste rentevast periode te kiezen, voor meer financiële rust en vrijheid.”

Wat is de rentevast periode?

De rentevast periode is iets anders dan de looptijd van je hypotheek. De looptijd van een hypotheek is vaak 30 jaar. De rentevast periode kun je tussen de 1 en 30 jaar vastzetten. Hoe langer je deze periode vastzet, hoe hoger het tarief meestal is. Zo dekt de geldverstrekker zich in als jij een lage rente voor lange tijd vastzet en deze toch gaat stijgen. Daarnaast krijg jij er een stuk zekerheid voor terug. Je weet precies wat je tijdens deze periode moet betalen aan rente.

De rentevast periode is dus het aantal jaar dat je rentetarief vaststaat. Je kunt kiezen voor korte periodes of de rente gedurende de hele looptijd van de hypotheek vast laten staan. Het is slim om een hypotheekadviseur je hierin te laten adviseren.

rentevast periode

Rentevast periode verlengen, goed idee?

Pas drie maanden voor het aflopen van je rentevast periode is het mogelijk om deze aan te passen. Je ontvangt een aanbod van je hypotheekverstrekker. Ga je niet in op dit aanbod, dan wordt het automatisch verlengd met een rentevast periode die dezelfde duur heeft als de vorige periode.

Elke situatie is anders, daarom is de keus voor een lange of korte rentevast periode persoonlijk.

Een korte rentevast periode is gunstig voor jou als je:

  • Genoeg eigen geld of voldoende inkomsten hebt om eventuele stijgende rentelasten op te vangen.
  • In de toekomst meer inkomsten verwacht.
  • Van plan bent om te gaan verhuizen.
  • Verwacht dat de rente gaat dalen

Een lange rentevast periode is beter als je:

  • Stijgingen in de maandlasten lastig kunt opvangen met eigen geld of inkomsten.
  • Inkomsten de komende jaren ongeveer hetzelfde zullen blijven.
  • Voorlopig niet van plan bent om te verhuizen.
  • Verwacht dat de rente zal stijgen

Rentevast periode loopt af bij een spaarhypotheek

De lage hypotheekrente op dit moment is leuk voor veel huizeneigenaren, maar met een spaarhypotheek heb je hier weinig voordeel van. De rentevergoeding valt ook over je spaarsaldo, waardoor je met een lagere rente juist meer in moet leggen om het eindbedrag te halen. Hierdoor ben je met een lage rente juist meer kwijt. Je kunt minder rente aftrekken en de inleg is niet aftrekbaar, waardoor je netto maandlasten kunnen oplopen.

Vraag daarom bij het voorstel om het totaalbedrag voor rente én sparen, zodat je een goed beeld krijgt van je nieuwe maandlasten. Komt dit niet gunstig voor je uit? Dan is dit wellicht een goed moment om je hypotheek over te sluiten. De hypotheekadviseur kan voor je berekenen welke hypotheek voor jou het beste en voordeligste is.

Zodra je rentevast periode afloopt, mag je boetevrij overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Hier zijn ook kosten aan verbonden.

Rentevast periode kiezen

Nieuwe rentevast periode kiezen

Zodra je rentevast periode bijna afgelopen is, mag je opnieuw kiezen. De meest gekozen rentevast periode is 1, 5, 10 of 20 jaar. Je mag zelf kiezen welke rentevast periode je neemt. Maak hierbij gebruik van de ervaring van de hypotheekadviseur. Bij het kiezen van een nieuwe rentevast periode is het goed om ver vooruit te kijken. Net als bij de keus voor de juiste hypotheek.

De hypotheekadviseur helpt je met deze blik in de toekomst. Verwacht je over een aantal jaar gezinsuitbreiding of gaan ze juist het huis uit? En hoe zit het met je salaris, verwacht je loonsverhoging of wil je juist minder gaan werken? Afhankelijk van je situatie kan het fijn zijn om de komende jaren zekerheid te hebben over je maandlasten en daar je rentevast periode op af te stemmen.

Wat te doen als je rentevast periode afloopt?

Natuurlijk kun je zelf de rekenmachine erbij pakken om te zien of het nieuwe renteaanbod aantrekkelijk is voor jou. De kans is groot dat je hier niet helemaal in thuis bent en belangrijke zaken over het hoofd ziet. Voor je het weet zit je jaren vast aan een rentetarief waar je eigenlijk toch niet zo blij mee bent.

Voorkom dat je leuke voordelen misloopt of, nog erger, dure fouten maakt. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kent de markt en weet waar je op moet letten. Zo weet je zeker dat je jouw volgende rentevast periode slim kiest, waardoor je er meer financiële rust en vrijheid voor terug krijgt.

Zoveel mogelijk voordeel halen uit je volgende rentevast periode? Bekijk je mogelijkheden met de hypotheekadviseur van Excellent Finance.

Vrijblijvende afspraak maken


Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen