Een huis kopen of huren: zo maak je de keuze
21 april 2023 
4 min. leestijd

Een huis kopen of huren: zo maak je de keuze

Twijfel je wat beter is: een huis kopen of huren? Je bent niet de enige die hier zijn hoofd over breekt. Vooral starters vinden het een lastige afweging. Kopen is niet altijd even makkelijk. Zeker als je nog maar net aan je carrière begint en je inkomsten nog niet hoog genoeg zijn om je droomhuis te bekostigen. Huren heeft zo zijn voordelen, maar elke maand betaal je geld voor iets wat niet van jou gaat worden.

De afweging tussen kopen of huren maak je door goed naar je eigen situatie te kijken. Leg de voor- en nadelen naast elkaar en kijk welke factoren voor jou het zwaarst wegen. Wij helpen je graag het een en ander op een rijtje te zetten in deze blog.

“Ons advies gaat verder dan een hypotheek, we hebben het hier over jouw financiële rust en vrijheid.”

Huis kopen of huren

Het grootste verschil tussen een woning kopen of huren? Als je een woning koopt, betaal je elke maand een deel van je hypotheek af. Na een x aantal jaren is de woning van jou. Bij een huurwoning betaal je geen hypotheek, maar gaat er een maandelijks bedrag naar de huisbaas of woningcorporatie. Dit geld ben je kwijt en het huurhuis wordt nooit van jou.

Voor een koopwoning ben je nog allerlei kosten kwijt zoals verzekeringen en het onderhoud van je woning. Bij een huurhuis is een woonverzekering niet verplicht, maar het is wel verstandig om een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

In een huurhuis hoef jij je niet druk te maken over groot onderhoud. Dit is voor rekening van de verhuurder. Dus is de cv-ketel kapot of moeten de kozijnen aan de buitenkant een nieuwe laklaag hebben? Hier is de verhuurder verantwoordelijk voor. Klein onderhoud zoals het repareren van een lekkende kraan of het vervangen van een deurknop komen wel voor jouw rekening.

huren of kopen huis

Voor- en nadelen van een koopwoning

Een woning kopen heeft allerlei voordelen. Je hebt over het algemeen meer vrijheden. Tenzij je in een monumentaal pand gaat wonen. Maar ook dan is de woning helemaal van jou en kun je er echt jouw droomplek van maken.

De belangrijkste voordelen van een koopwoning:

 • Meestal zijn de maandelijkse kosten van een hypotheek lager dan de maandlasten voor een huurhuis.
 • Een koopwoning is een investering. Met elke betaling wordt de woning meer van jou. Zodra de hypotheek is afbetaald heb je geen hypotheeklasten meer. Je investering zie je terug als je de woning verkoopt.
 • Breng je verbeteringen aan dan kan dit de waarde van je woning verhogen. Die meerwaarde krijg je terug als je de woning verkoopt. Bij een huurhuis heb je niet altijd de vrijheid om dit te doen en een eventuele meerwaarde is voor de huisbaas interessant en niet voor jou.
 • Bij het afsluiten van je hypotheek kies je zelf hoe je maandelijkse woonlasten eruit gaan zien. Wil je in het begin meer betalen of heb je liever gelijkblijvende lasten tijdens de hele looptijd?

De belangrijkste nadelen van een koopwoning:

 • Verhuizen is met een koopwoning wat minder makkelijk dan met een huurwoning. Je zult je woning moeten verkopen in plaats van simpelweg de huur opzeggen.
 • Een hypotheek heeft een lange looptijd. Het rentepercentage zal niet altijd even gunstig zijn. Het is natuurlijk jammer als de rente net stijgt aan het einde van jouw rentevast periode.
 • Alle kosten voor reparaties en onderhoud betaal je bij een koopwoning zelf.
 • Zakt de huizenmarkt is? Dan kan het zomaar zijn dat je woning ‘onder water’  komt te staan. Dit betekent dat je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning.

De voor- en nadelen van een huurwoning

Er zijn verschillende soorten huurwoningen. Sociale huurwoningen hebben lagere maandlasten, maar zijn alleen onder voorwaarden beschikbaar. Je inkomen moet bijvoorbeeld onder een bepaalde grens zitten. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen kunnen behoorlijk oplopen. Zeker in de grote steden. Andere optie zijn huurwoning in de vrije sector. Deze zijn duidelijk duurder dan sociale huurwoningen.

De belangrijkste voordelen van een huurwoning:

 • De verhuurder is verantwoordelijk voor groot onderhoud.
 • Wil je snel verhuizen? Een huurcontract is zo opgezegd.
 • Je hoeft geen kosten te maken om je huis te verkopen.
 • Heb je een laag inkomen dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag.
 • De verhuurder mag niet zomaar het huurcontract opzeggen door de wet huurbescherming.

De belangrijkste nadelen van een huurwoning:

 • De kosten voor een huurwoning kunnen flink oplopen, waardoor je vaak meer betaalt dan voor een koopwoning.
 • De verhuurder mag de prijs elk jaar verhogen, waardoor je weinig zekerheid hebt over je maandlasten.
 • Breng je verbeteringen aan in je huurwoning, dan levert het jou qua woningwaarde niets op.
 • Het is soms lastig een huurwoning te vinden, omdat er niet overal voldoende huurwoningen beschikbaar zijn.

huis huren of kopen starters

Huis kopen of huren starter

Als starter is het belangrijk alle opties goed tegen elkaar af te wegen. Vind je het fijn om flexibel te zijn en ben je niet van plan om langere tijd op dezelfde plek te blijven wonen? Dan kan een huurwoning fijn zijn. Wil je wel kopen, maar zijn je inkomsten nog niet voldoende om de hypotheek voor je droomhuis af te sluiten? Ook dan kan een huurwoning een mooie tussenstop zijn.

Wil je meer keuzevrijheid in woningen en zelf bepalen wat je met je woning doet? Zoek je een mooie investering of ben je van plan de woning flink te gaan verbouwen en verduurzamen? Een koopwoning is voor jou een betere optie.

Natuurlijk is de keus tussen kopen of huren ook een financiële afweging. Welke mogelijkheden heb je met je huidige inkomsten? Wat zijn je toekomstplannen?

De hypotheekadviseurs van Excellent Finance denken graag met je mee en geven je persoonlijk advies. We zijn niet voor niets verkozen tot beste hypotheekadvies kantoor. Jouw droomhuis moet zorgen voor een gevoel van financiële rust en vrijheid, nu en in de toekomst.

Ontdek hoe de hypotheekadviseurs van Excellent Finance dat voor elkaar krijgen.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen