Ontbindende voorwaarden zijn een bescherming voor jou als koper. Al tijdens het onderhandelen neem je deze voorwaarden mee. Hoe graag je een huis ook wilt hebben, het kan gebeuren dat je toch van de koop af moet zien. Je krijgt bijvoorbeeld de hypotheek niet rond of het huis blijkt in een slechter staat te zijn dan je dacht.
Je kunt niet zomaar onder je koop uit, tenzij je ontbindende voorwaarden laat opnemen. Zonder deze voorwaarden betaal je zo’n 10% van de koopsom als je van de koop afziet. Zeker nu met het coronavirus zijn er veel onzekerheden. De woningprijzen rijzen de pan uit en overbieden is de norm geworden. Met jullie inkomsten kun je genoeg lenen, maar krijg je ook een volledige hypotheek voor je droomhuis? Als de taxatiewaarde lager uitvalt dan de koopsom, dan kan de hypotheekverstrekker anders beslissen. Heb je niet genoeg eigen geld om dit verschil op te vangen, dan kan de koop toch niet doorgaan.
“Met het hypotheekadvies van Excellent Finance weet je waar je aan toe bent, we zijn niet voor niets verkozen tot beste hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland.”
De belangrijkste ontbindende voorwaarden
Er zijn een aantal ontbindende voorwaarden die belangrijk zijn voor jou als koper. Al tijdens het bieden neem je deze voorwaarden mee in de onderhandelingen. Je brengt bijvoorbeeld een bod uit onder voorbehoud van financiering en een bouwkundige keuring. Dan heb je jezelf goed ingedekt mocht je voor verrassingen komen te staan.
Wordt jouw bod geaccepteerd, dan kunnen de voorbehouden in het voorlopig koopcontract worden opgenomen als ontbindende voorwaarden.
Op het moment dat je gaat bieden zijn er nog veel dingen onzeker. Daarom is het afspreken van passende ontbindende voorwaarden belangrijk. Welke voorwaarden er zijn? We zetten de drie belangrijkste op een rijtje:
1. Onder voorbehoud van financiering
Je kunt nog zo goed je maximale hypotheek berekent hebben. De bank moet je deze hypotheek ook nog geven. Je kunt van tevoren niet weten of je de financiering rond krijgt. Met eigen geld kun je natuurlijk een deel opvangen, maar heb je dit niet of te weinig dan ben je afhankelijk van de hypotheekverstrekker.
Voor het krijgen van de hypotheek ben je ook afhankelijk van de woningwaarde. Nu overbieden de norm lijkt te zijn wordt er meer uitgegeven voor een huis. Maar is dit huis het ook waard? Daarom vragen banken om een taxatie. Het huis dient tenslotte als onderpand.
Normaal gesproken wordt een termijn van 4 tot 6 weken aangehouden. In deze periode zul je de financiering rond moeten krijgen. Vaak wordt er van je verwacht dat je na afwijzing ook bij andere hypotheekverstrekkers probeert de hypotheek rond te krijgen. Lukt dit niet, dan kun je de koopovereenkomst ontbinden zonder extra kosten. Door de coronacrisis kan er vertraging ontstaan in dit proces, daarom is het aan te raden een langere termijn af te spreken voor dit voorbehoud.
2. Bouwkundige keuring
De bouwkundige keuring is een belangrijke ontbindende voorwaarde. Aan de buitenkant kan een huis er nog zo mooi uitzien, maar dit zegt niet altijd alles. Met een bouwkundige keuring krijg je beter inzicht in de technische staat van de woning. Je krijgt een lijst met noodzakelijke werkzaamheden die nodig zijn om de woning in een goede staat te brengen.
In de koopovereenkomst wordt vaak een maximaal bedrag afgesproken voor deze werkzaamheden. Blijken de kosten hoger te zijn, dan mag je de koop ontbinden of ga je opnieuw in overleg met de verkopende partij.
Een bouwkundige keuring is vaak op korte termijn te regelen, waardoor de termijn een stuk korter is dan bij het voorbehoud van financiering.
3. Onder voorbehoud verkoop eigen woning
Tegenwoordig staan woningen niet lang meer te koop. Toch is het fijn als je meer zekerheid hebt over de verkoop van je eigen huis. Lang met dubbele kosten zitten is niet fijn. Daarom kan je overwegen een voorbehoud voor de verkoop van je eigen huis af te spreken. Je stelt een datum vast waarop je huidige woning verkocht moet zijn. Lukt dit niet, dan kun je alsnog van de koop van je nieuwe huis afzien. Niet alle verkopers zijn even happig op een voorwaarde als deze. De kans is groot dat de woning aan een ander wordt verkocht, zeker op deze oververhitte woningmarkt.
Kopen zonder ontbindende voorwaarden?
Je kunt ook een woning kopen zonder ontbindende voorwaarden, maar dan moet je wel zeker zijn van je zaak. Mocht je er toch achter komen dat het regelen van de financiering tegenvalt of er worden gebreken gevonden bij de bouwkundige keuring, dan kun je niet meer zomaar onder het koopcontract uit. Meestal staat hier een boete van 10% van de koopsom op.
Of het slim is om bepaalde ontbindende voorwaarden uit het koopcontract te laten, kun je overleggen met je hypotheekadviseur. Het maakt je aantrekkelijker voor de verkopende partij, maar je moet er niet zelf door in de problemen komen.
Houdt er rekening mee dat als je tijdens de onderhandelingen geen ontbindende voorwaarden afspreekt, deze zullen worden doorgestreept. Je kunt er dan geen aanspraak meer op maken. Je hebt nog wel de wettelijke bedenktijd. Binnen drie dagen kun je de koopovereenkomst kosteloos ontbinden, zonder opgaaf van reden.
Eindelijk je droomhuis kopen
Een huis kopen doe je niet elke dag. Het is een grote investering, waar je veel plezier van hoopt te hebben. Met de hulp van de Excellent Finance hypotheekadviseur weet je waar je aan toe bent. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring en expertise in het begeleiden van kopers op de woningmarkt.
Zeker zijn van je hypotheek? Gebruik Excellent hypotheekadvies.