Huis kopen stappenplan? Zo werkt de aankoop van een woning in 12 stappen
26 juli 2021 
7 min. leestijd

Huis kopen stappenplan? Zo werkt de aankoop van een woning in 12 stappen

Een stappenplan voor het kopen van een huis, dat zou handig zijn, want er komt zoveel kijken bij het kopen van een woning. Om jou een goed beeld te geven van wat je kunt verwachten op de overspannen woningmarkt van tegenwoordig, hebben we een helder stappenplan voor je gemaakt. Zo weet jij precies wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Van die eerste zoektocht op Funda tot het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris.

Een huis kopen betekent allerlei beslissingen nemen. Een overhaaste of verkeerde beslissing kan je veel geld kosten. Rustig de tijd nemen om na te denken kan lastig zijn als je opgejaagd wordt door alle anderen, die ook dat leuke huis willen hebben. Een goede voorbereiding en de juiste begeleiding helpen je om stevig in je schoenen te staan en de beste deal te krijgen.

Voor veel huizenzoekers begint hun zoektocht op Funda. Als in een snoepwinkel scrol je door de pagina’s met leuke huizen. Toch valt je hier al op dat het weleens lastig kan worden om jouw droomhuis te pakken te krijgen. Sommige huizen zijn al binnen enkele dagen verkocht. Wil je serieus aan de zoektocht beginnen? Dan start je bij stap 1.

“Excellent Finance helpt je graag bij het kopen van een huis, wij besparen je tijd, geld en zorgen. Een huis kopen is waarschijnlijk je duurste aankoop ooit, dat wil je wel goed doen.”

Huis kopen stap 1: Hoeveel heb je te besteden?

Als je een huis wilt kopen is het belangrijk dat je weet hoeveel je te besteden hebt. Je schiet er niets mee op als je het huis van je dromen gevonden denkt te hebben en je de hypotheek niet rond krijgt. Daarnaast wil je met plezier in je nieuwe woning leven, het moet geen blok aan je been worden. Een te hoge hypotheek geeft je veel stress, dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Er zijn allerlei online rekentools beschikbaar waarmee je de maximale hypotheek kunt berekenen. Toch zijn deze niet zo nauwkeurig. Er spelen zoveel andere zaken mee in deze berekening. Een hypotheekadviseur helpt je een nauwkeurige berekening te maken. Dan weet je echt waar je aan toe bent en wat de beste keus is in jouw situatie.

Huis kopen stap 2: Wat te doen met je huidige woning?

Heb je al een koopwoning? Dan zul je moeten beslissen of je deze eerst gaat verkopen of hem nog even aanhoudt tot je een nieuwe koopwoning gevonden hebt. Het is natuurlijk makkelijk als je zo van de ene in de andere woning kunt stappen, maar dit moet net zo uitkomen. Vroeger was eerst je huidige woning verkopen een veilige keus, op dit moment is het beter eerst een woning te kopen dan verkopen, anders zit je straks zonder dak boven je hoofd. Je oude woning zal op de huidige woningmarkt zeer snel verkocht worden.

Afhankelijk van de situatie op de woningmarkt en je financiële situatie geven wij je advies wat het beste bij je past. Hoe vang je eventuele dubbele lasten op en kan een overbruggingshypotheek je helpen deze periode door te komen? Let wel op: Een overbruggingshypotheek kan niet altijd gebruikt worden om de dubbele lasten op te vangen, slechts in de helft van de gevallen is dit mogelijk.
We kijken ook naar de eventuele overwaarde op je huidige woning en wat je daarmee kunt.

Huis kopen stap 3: Heb je nagedacht over nieuwbouw?

Als je een huis wilt kopen heb je de keus uit bestaande bouw en nieuwbouw. De kosten zijn afhankelijk van je keus. Als je kiest voor nieuwbouw kun je gebruikmaken van een bouwdepot. Hieruit betaal je de kosten voor de bouw van je huis.

Bij een bestaande woning moet je rekening houden met de kosten koper, deze kun je niet meefinancieren in je hypotheek. Bij nieuwbouw hoef je hier geen rekening mee te houden, maar de hypotheek van een nieuwbouwwoning gaat lopen zodra je de grond koopt en de bouw begint. Grote kans dat je te maken gaat krijgen met dubbele lasten, je moet tenslotte ergens wonen tijdens de bouw. Soms kan dit gedeeltelijk mee worden genomen in de hypotheek, vraag je adviseur naar de mogelijkheden.

Huis kopen stap 4: Kies je voor een aankoopmakelaar?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar brengt kosten met zich mee, maar biedt je ook heel veel voordelen. Zeker op de overspannen woningmarkt is een goede aankoopmakelaar goud waard. Je zou zelfs kunnen stellen dat je er op sommige plekken zonder aankoopmakelaar niet meer tussen komt.

Een goede aankoopmakelaar kent de woningmarkt door en door en helpt je met onderhandelen alsof het zijn eigen geld is. Zo verdien je deze investering vanzelf weer terug. Daarnaast scheelt het je veel tijd en frustraties. De aankoopmakelaar neemt je veel werk uit handen en helpt je de juiste keuzes te maken.

Stappenplan huis bezichtigen

Huis kopen stap 5: De bezichtigingen

Je weet nu wat je kunt besteden, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar geschikte woningen. Door het advies van de hypotheekadviseur en aankoopmakelaar weet je precies waar je op moet letten, dat maakt jou een extra interessante kandidaat voor de verkopende partij.

Tijd om bezichtigingen te plannen. Neem je aankoopmakelaar gerust mee als je een woning gaat bezichtigen. Jij kijkt misschien met een roze bril naar de woning, maar je aankoopmakelaar houdt een kritische blik, stelt belangrijke vragen en bekijkt de woning op alle belangrijke punten. Daar ben je later blij mee, want het voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Huis kopen stap 6: Bieden en onderhandelen

Je hebt het perfecte huis gevonden, deze wil je hebben. Tijd om een bod uit te brengen en kijken of je het kunt winnen van alle andere geïnteresseerden. In deze tijd zal je sterk in je schoenen moeten staan om de onderhandelingen te doorstaan. Voor je het weet biedt je ver over je budget, om toch maar een kans te maken. Het resultaat? Een veel te hoge hypotheek en slapeloze nachten.

Bij Excellent Finance willen we je hiervoor behoeden. Want financiële rust en vrijheid draagt bij aan een betere gezondheid, is goed voor je relaties en verhoogt je prestaties. Daarom onderhandelen we voor jou alsof het ons eigen geld is.

Huis kopen stap 7: Het koopcontract

Yes! Je bent het eens geworden met de verkopende partij, je bod is geaccepteerd. De verkoopmakelaar zal nu het voorlopige koopcontract op gaan stellen. Hier staan heel wat dingen in waar je goed naar moet kijken. Maar hoe weet je dit? Je aankoopmakelaar zal je precies vertellen wat er in het koopcontract staat en wat dit voor jou betekent. Zo weet je zeker dat de kleine lettertjes later geen vervelende consequenties voor je hebben.

Na het tekenen van het voorlopige koopcontract heb je nog drie dagen bedenktijd. Mocht je toch van de koop af willen, dan kan dit zonder opgaaf van redenen binnen deze termijn.

Huis kopen stap 8: Bouwkundige keuring

Je wilt zeker weten dat je een goed huis hebt gekocht. Je hebt al genoeg horrorverhalen gehoord van kersverse woningeigenaren die een bouwval bleken te hebben gekocht. Dat wil jij niet. Laat daarom je nieuwe woning goed nakijken door middel van een bouwkundige keuring.

Soms heb je hier nog tijd voor voordat je een bod uitbrengt, maar meestal gebeurt dit na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Laat dan in het koopcontract de uitslag van de bouwkundige keuring opnemen als ontbindende voorwaarden. Mocht toch blijken dat er veel gebreken zijn, dan kun je het koopcontract ontbinden. Sommige hypotheekverstrekkers verplichten een bouwkundige keuring, bij huizen uit bepaalde bouwjaren.

Stappenplan huis kopen

Huis kopen stap 9: De hypotheek

Zoals de meeste mensen zul je een hypotheek moeten aanvragen als je een huis wilt kopen. Als het goed is, heb je met je hypotheekadviseur van tevoren goed gekeken wat je maximale hypotheek kan worden. Het aanvragen van een hypotheek zal dan waarschijnlijk niet zo’n probleem meer zijn.

Mocht je twijfelen of je de hypotheek rond krijgt, dan kun je in het tijdelijke koopcontract ‘onder voorbehoud van financiering’ laten opnemen als ontbindende voorwaarde.

Het is belangrijk dat je een hypotheek kiest die goed bij je past. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Een hypotheek moet geen molensteen om je nek worden, maar een mogelijkheid om in het huis van je dromen te wonen. Overleg daarom goed met je hypotheekadviseur en kies de hypotheekvorm die het beste bij jou past.

Huis kopen stap 10: Taxeren

Als je een hypotheek wilt afsluiten zal de hypotheekverstrekker willen weten of het huis ook daadwerkelijk waard is wat jij ervoor gaat betalen. Daarom zal er een taxatie uitgevoerd moeten worden. Heb je een aankoopmakelaar, dan kun je mooi gebruikmaken van zijn connecties. Zo niet, dan moet je zelf op zoek naar een taxateur. Heb je een goede hypotheekadviseur, dan zal hij dit voor je regelen.

Omdat je huis als onderpand dient voor de lening die je aangaat, zal de taxatiewaarde niet lager mogen zijn dan je hypotheekaanvraag. Is dit wel het geval, dan zul je zelf dit verschil moeten bijbetalen.

Huis kopen stap 11: Naar de notaris

Het is bijna zover. Je hebt de onderhandelingen overleefd, de financiering is rond, het is tijd om een afspraak te maken bij de notaris voor de overdracht. Op de datum die je met de verkopende partij hebt afgesproken doen jullie nog een inspectieronde door het huis en worden de meterstanden opgenomen. Daarna gaan jullie samen naar de notaris. Hier worden de leveringsakte en hypotheekakte getekend. Na overhandiging van de sleutels ben jij de gelukkige eigenaar van je nieuwe woning.

Let op: Vanaf nu ben jij de eigenaar van de woning, je zult de woning vanaf dit moment moeten verzekeren.

Huis kopen stap 12: Genieten!

Je hebt nog een verhuizing en misschien zelfs verbouwingen voor de boeg, maar je bent de trotse eigenaar van je nieuwe woning. Het grote genieten kan beginnen!

Onbezorgd genieten kan alleen als je weet dat alles goed geregeld is. Een huis kopen is een flinke investering, die behoorlijk verkeerd kan uitpakken als je domme of overhaaste beslissingen neemt. Met de juiste informatie en persoonlijk advies voorkom je deze kostbare fouten. Met een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur van Excellent Finance aan je zijde weet je zeker dat je de beste deal hebt. We zijn niet voor niets verkozen tot beste hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland.

Koop slim: Neem contact op met de aankoopmakelaar. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen