Van thuis naar eigen huis: je eerste huis kopen
04 juli 2019 
3 min. leestijd

Van thuis naar eigen huis: je eerste huis kopen

Je eerste huis kopen is leuk en spannend tegelijk. De aankoop van een woning is een grote financiële beslissing. En die hypotheek, daar zit je de komende 30 jaar aan vast. Dan wil je wel de juiste beslissingen maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je droomhuis over een paar jaar een ware nachtmerrie wordt.

De zoektocht naar een eigen huis hoef je gelukkig niet alleen te doen. Met de hulp van een expert wordt het kopen van je eerste huis een stuk makkelijker. Onze hypotheekadviseurs en aankoopmakelaars zijn op de hoogte van alle voorwaarden en ‘kleine lettertjes’. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en bouw je aan financiële vrijheid in de toekomst.

In 5 stappen van thuis naar eigen huis.

Stap 1: De maximale hypotheek voor je eerste huis

Voor je op zoek kunt gaan naar een woning is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen. Door je financiële mogelijkheden in kaart te brengen weet je in welke prijsklasse je kunt zoeken. Dat voorkomt teleurstellingen wanneer je de hypotheek rond probeert te krijgen.

Wat je maximale hypotheekbedrag is, hangt af van een aantal zaken. Wil je alleen een woning kopen of samen met een partner? Heb je spaargeld of wil er iemand borg staan? En wellicht kom je in aanmerking voor een starterslening, waardoor je toch dat droomhuis kunt kopen.

Je kunt online verschillende berekeningen doen om achter je maximale hypotheekbedrag te komen. Dit zijn indicaties. Wil je zeker weten wat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek? Vraag dan een hypotheekadviseur dit voor je te berekenen. Zo start je goed voorbereid aan je huizenjacht.

op zoek naar eerste huis

Stap 2: Op zoek naar je droomhuis

Nu je weet wat je financiële mogelijkheden zijn kun je gericht op zoek naar je droomhuis. Waarschijnlijk begint je zoektocht op websites zoals Funda. Je droomhuis gevonden? Dan wil je deze in het echt zien en plan je een bezichtiging in. Maar weet je waar je op moet letten? En kun je nog kritisch kijken nu je zo verliefd bent geworden op dit huis?

Een aankoopmakelaar helpt je stap voor stap bij het aankopen van een woning. Tijdens een bezichtiging kijkt hij of zij met een professionele blik naar het huis en geeft een objectieve mening. Ook zal de aankoopmakelaar verder kijken dan de woning alleen. Het bestemmingsplan voor de omgeving is ook van invloed op je woongeluk. Het zou vervelend zijn als dat prachtige uitzicht al snel verdwijnt achter een flink appartementencomplex.

Stap 3: Onderhandelen over je eerste huis

Je weet het zeker, dit is de woning die je wilt. Dan is het tijd om te gaan onderhandelen over je eerste huis, een spannend moment. Niet iedereen is even goed in onderhandelen. Denk bijvoorbeeld goed na over je maximale bod. Want hoe leuk het huis ook is, je moet het wel kunnen betalen, inclusief eventuele verbouwingen.

Vergeet niet in je bod de ontbindende voorwaarden op te nemen, zoals een bouwkundig onderzoek of een financieringsvoorbehoud.
Kun jij het hoofd koel houden tijdens het onderhandelen? Of vertrouw je liever op de ervaring van een aankoopmakelaar. Wanneer onderhandelen niet je sterkste punt is, heb je de investering in een aankoopmakelaar er al snel uit.

Stap 4: Je eerste hypotheek

Wat een feest, je bod is geaccepteerd en je kunt het voorlopig koopcontract gaan tekenen. En dan zul je de hypotheek moeten gaan regelen. Maar welke hypotheek past het beste bij je situatie? Je wilt natuurlijk een hypotheek die betaalbaar blijft, nu en in de toekomst. De beste deal met de voordeligste rente.

Je kunt zelf een aantal avonden gaan zitten en berekeningen maken. Maar heb je ook alle voorwaarden gelezen? Een hypotheekadviseur is op de hoogte van alle voorwaarden en kan je precies vertellen en voorrekenen welke hypotheek het beste bij je past.

Een hypotheek is waarschijnlijk de grootste lening die je ooit aan zult gaan. Dan wil je de goede beslissing maken. Goed advies kan je zomaar honderden euro’s besparen. Dan heb je niet alleen de eerste 3 jaar een voordelige hypotheek, maar financiële rust voor de hele looptijd.

hypotheek eerste huis

Stap 5: Van thuis naar eigen huis bij de notaris

De hypotheek is rond en je mag naar de notaris, waar de officiële overdracht plaatsvindt. Samen met de notaris lees je de stukken door. Er wordt gecontroleerd of alles geregeld is en wat je nog moet regelen. Na het tekenen van de hypotheekakte is het huis officieel van jou. Gefeliciteerd!

Heb je een aankoopmakelaar dan zal hij of zij alle belangrijke papieren controleren en meegaan naar de notaris. Als je vragen hebt dan staat je aankoopmakelaar altijd voor je klaar.

Hulp bij het kopen van je eerste huis

Bij het kopen van je eerste huis zul je een aantal belangrijke financiële beslissingen moeten maken. Een verkeerde keus kan grote gevolgen hebben in de toekomst. De aankoop van je eerste huis is een belangrijke gebeurtenis, waar je graag met plezier op terugkijkt. Schakel daarom een hypotheekadviseur of aankoopmakelaar in om je bij te staan.
Hun advies en expertise helpt je de beste keuzes te maken. Goed hypotheekadvies bespaart je tijd, geld en zorgen.

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak om te zien wat wij voor je kunnen betekenen.

 

 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen