Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?
06 maart 2024 
4 min. leestijd

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

De voordelen van een aankoopmakelaar? Die zijn er genoeg. De aankoop van een woning is vaak iets waar veel emoties bij komen kijken. Je hebt een woning gezien op Funda en bent spontaan verliefd. In je hoofd heb je het al gekocht, nog voor je het in het echt gezien hebt. Probeer dan nog maar eens kritisch te zijn tijdens een bezichtiging.

En dan is er nog de verkoopmakelaar van de andere partij, vol mooie praatjes om je over te halen. Weet je daar doorheen te prikken? Weet je waar je op moet letten tijdens een bezichtiging? Want niet alleen de indeling van het huis is belangrijk. Ook de technische staat, het bestemmingsplan van de omgeving en al het papierwerk dat erbij komt kijken.

Een woning kopen doe je niet zomaar en een verkeerde beslissing kan je veel geld en frustraties geven. Zo wordt je droomhuis opeens een nachtmerrie.

We geven je 10 voordelen van een aankoopmakelaar.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je van begin tot eind. Je kunt zelf kiezen hoeveel taken je de aankoopmakelaar laat doen. Hij kan je helpen bij het vinden van een woning. Tijdens de bezichtigingen heeft hij geen roze bril op en houdt je met beide benen op de grond.

Blijkt dit het perfecte huis te zijn dan helpt de aankoopmakelaar je met onderhandelen en neemt je veel werk uit handen door al het papierwerk te regelen.
Het voordeel van een goede aankoopmakelaar is dat je ook meteen hypotheekadvies kunt krijgen. Dat scheelt je veel tijd en uitzoekwerk. En je weet dat je niet alleen nu een goede deal hebt, maar ook in de toekomst.

Voordelen aankoopmakelaar

In de huidige woningmarkt is een aankoopmakelaar geen overbodige luxe. De huizenprijzen stijgen en meer woningen worden in korte tijd verkocht. Dit kan je het gevoel geven dat je snel moet handelen, omdat je anders achter het net vist. Daardoor kun je beslissingen nemen waar je later spijt van krijgt.

De voordelen van een aankoopmakelaar zijn groot. Het is de expert op woongebied. Tijdens de bezichtiging van je favoriete woning is de kans groot dat je uit emotie handelt, waarbij je belangrijke zaken over het hoofd ziet. De aankoopmakelaar blijft scherp en helpt je de juiste beslissing te nemen.

aankoopmakelaar helpt bij zoeken huis

Hier 10 voordelen van een aankoopmakelaar op een rij:

Voordeel 1: Hulp bij het selecteren van de juiste woning in een groot aanbod

Het eerste voordeel van een aankoopmakelaar begint al voordat je een woning gevonden hebt. Als je al een tijdje op zoek ben naar een woning weet je dat je uren op Funda kunt rondhangen. Je maakt een lijstje, schrapt er weer wat af, zet het er toch weer op, twijfelt wat….

Een aankoopmakelaar selecteert aan de hand van je wensen geschikte woningen. Dit zijn wellicht woningen die je zelf niet gekozen zou hebben van de foto’s, maar die bij bezichtiging verrassend positief uitvallen. Dat scheelt je veel tijd.

Voordeel 2: De bezichtigingen worden geregeld

Waar je zelf misschien voorzichtig een bezichtiging inplant zorgt je aankoopmakelaar voor een hele serie bezichtigingen. Want alleen door te vergelijken kom je erachter of dat ene huis echt helemaal naar je wens is. De voordelen van een aankoopmakelaar? Hij regelt alle bezichtigingen voor je.

Voordeel 3: Professionele blik bij de bezichtiging

Zelf kijk je waarschijnlijk vooral naar de indeling van de woning tijdens een bezichtiging. Hoe zouden je meubels hier staan? Kijk hoe gezellig de zon naar binnen schijnt door de schuifpui.
En die muffe lucht? Die zal vast wel weggaan na wat luchten, zoals de verkoopmakelaar aangeeft.

Maar daar neemt je aankoopmakelaar geen genoegen mee. Die wil weten waar die lucht vandaan komt. Zijn er misschien vochtproblemen waar je van wilt weten voor je deze woning koopt?
Met een professionele blik tijdens de bezichtiging kun je veel problemen achteraf voorkomen.

Voordeel 4: Objectieve mening over de woning

Hoe mooi een woning ook lijkt laat je er niet door verblinden. Het voordeel van een aankoopmakelaar is zijn objectieve blik. Hij kan je informeren over de mooie kanten van de woning, maar is ook net zo eerlijk over de gebreken en mindere punten die hij gezien heeft.

Voordeel 5: Onderzoek naar bestemmingsplannen

Je aankoopmakelaar kijkt verder dan alleen de woning. Hoe zit het met de bestemmingsplannen in de omgeving? Zijn er dingen die je vooraf wilt weten, voor ze je woongenot bederven?
Het zou zonde zijn als dat prachtige uitzicht binnenkort volgebouwd wordt.

Voordeel 6: Sterk in onderhandelen

Ben je niet zo’n ster in onderhandelen? Dan betaal je al snel teveel. Je aankoopmakelaar zal voor je onderhandelen over de prijs. Zijn ervaring zorgt ervoor dat je niet teveel betaald voor de woning. Is onderhandelen niet je sterkste punt dan verdien je hier zeker je investering in een aankoopmakelaar terug.

Voordeel 7: Bouwkundig onderzoek

Vaak is een bouwkundig onderzoek aan te raden. Maar wie schakel je daarvoor in? Je aankoopmakelaar heeft de juiste contacten en regelt voor jou de uitvoering van een bouwkundig onderzoek.

aankoopmakelaar helpt bij aankopen woning

Voordeel 8: De notaris

En dan is het zover. Deze woning wordt het. Je hebt een notaris nodig om het papierwerk te regelen. Maar welke notaris moet je kiezen? Ook hier heeft je aankoopmakelaar de juiste contacten en kan je een goede, professionele notaris aanraden.

Voordeel 9: De taxatie wordt geregeld

Veel geldverstrekkers vragen om een professionele taxatie van de woning voor ze een hypotheek verstrekken. Je aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een goede taxateur.

Voordeel 10: Volledige begeleiding bij de aankoop van je woning

De aankoopmakelaar zal je stap voor stap begeleiden bij het kopen van je woning. Hij controleert alle belangrijke papieren en is bij de overdracht bij de notaris. Heb je vragen dan staat je aankoopmakelaar altijd voor je klaar.

Door alle voordelen van een aankoopmakelaar kun je straks onbezorgd van je nieuwe woning genieten.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten van een aankoopmakelaar staan niet vast. Afhankelijk van je wensen wordt er een plan op maat gemaakt. Je kunt zelf kiezen hoeveel je over wilt laten aan je aankoopmakelaar.
Het in de arm nemen van een aankoopmakelaar is een investering die zich dubbel en dwars terug zal verdienen.

Slecht onderhandelen en verborgen gebreken kosten je duizenden euro’s. Dat voorkom je met een aankoopmakelaar. Bespaar jezelf veel tijd en energie en geniet van de voordelen van een aankoopmakelaar.

Neem vrijblijvend contact op en ontdek zelf wat een aankoopmakelaar voor je kan doen.

Vrijblijvende afspraak maken

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.