Gevaren bij woning kopen zonder financieringsvoorbehoud
27 maart 2019 

Gevaren bij woning kopen zonder financieringsvoorbehoud

Leestijd: 4 minuten

De woningmarkt trekt weer aan. In Amsterdam raakt de woningmarkt bijna oververhit. Dit is op steeds meer plekken aan de orde. Er is meer vraag dan aanbod, waardoor er bijna een hysterie ontstaat op de markt. Woningen worden verkocht boven de vraagprijs, kopers kopen steeds vaker zonder financieringsvoorbehoud. Om een voorsprong te hebben op hun ‘concurrenten’.

Hoe aantrekkelijk de woningmarkt ook is, houdt het hoofd koel. De geldverstrekkers stellen steeds strengere eisen. Het kan dus zomaar gebeuren dat een financiering, waarvan jij dacht dat je die zeker zou krijgen, niet verstrekt wordt.

Heb je op dat moment gekocht zonder financieringsvoorbehoud dan kan je de overeenkomst niet nakomen. Hier zit een aanzienlijke boete aan verbonden. Vaak ben je minimaal 10% van de afgesproken koopsom verschuldigd aan de verkoper.

Een vervelende verrassing, die je liever voorkomt.

Koop je woning met financieringsvoorbehoud

Het perfecte huis is gevonden. Dan wil je zo snel mogelijk de deal rond hebben. Voordat de andere kapers op de kust een kans krijgen. Het is gebruikelijk dat je het eerst met de verkoper eens wordt over de prijs en leverdatum van de woning. Daarna ga je ervoor zorgen dat je de koopprijs kunt financieren. Je gaat op zoek naar een passende hypotheek.

Omdat je meestal niet zeker weet of je de hypotheek rond krijgt is het verstandig, en gebruikelijk, om te kopen onder voorbehoud van financiering. Wanneer je de geldlening niet krijgt kan je onder deze ontbindende voorwaarde van de koop afzien, zonder extra kosten.

Ik koop zonder financieringsvoorbehoud

koop met financieringsvoorbehoud

Soms loop je tegen een buitenkansje aan. De perfecte woning, de onderhandelingen vielen je alles mee. Dit kan niet misgaan. Er is voldoende inkomen dus die financiering moet geen probleem zijn.

Maar er zijn meer geïnteresseerden. “Dan koop ik zonder financieringsvoorbehoud, daarmee heb ik de voorkeur van de verkopende partij!”

Een gewaagde stap…

Want hoe zeker jij ook bent van de situatie, je kunt voor vervelende verrassingen komen de staan als de geldverstrekkers beslissen dat deze aankoop een te groot risico vormt. Zij mogen op grond van de wet alleen financieringen vertrekken als er voldoende zekerheid is dat de lening, ook op de lange termijn, draagbaar is voor de koper. Bij enige twijfel wordt afgezien van de hypotheek verstrekking. En dat heeft hele vervelende gevolgen voor jou.

Goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je een woning wilt gaan kopen is het slim eerst te kijken hoeveel je werkelijk kunt lenen. Hoeveel mag de woning kosten met het inkomen dat je hebt, en welke hypotheek zou jij kunnen betalen. Hou het wel reëel, de maandlasten moeten betaalbaar zijn, en blijven.

Wanneer je dit weet kan je zoeken naar een woning die past binnen het budget. Je hebt nu al een stuk meer zekerheid dat je voor de woning een hypotheek kunt krijgen.

Waarop baseert de geldverstrekker zijn keus?

Wanneer je bij een geldverstrekker komt met je hypotheekaanvraag zal deze gaan bepalen of je de lening kunt betalen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Belangrijke informatie waarnaar gekeken wordt zijn:
– Het inkomen
– De waarde van de woning
– De hoogte van de lening

Maar dit zijn niet de enige criteria. Afhankelijk van de woning die je wilt kopen wordt er op meer punten gelet. Geldverstrekkers zijn strenger geworden en kijken ook naar het beleid van een eventuele Vereniging van Eigenaren. En er wordt meer aandacht geschonken aan de fundering problematiek.

De invloed van de VvE op je financiering

In Nederland zijn er ongeveer 145.000 Verenigingen van Eigenaars. Als je bijvoorbeeld een appartement wilt kopen krijg je hiermee te maken.
Wanneer een gebouw bestaat uit meerdere wooneenheden koop je naast het appartementsrecht ook het recht op het gebruik van de gemeenschappelijke ruimten, zoals de hal en lift.

Je bent samen met de andere bewoners verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties aan het gebouw. Dit wordt geregeld door de VvE. Het is de bedoeling dat alle VvE’s jaarlijks een bedrag hiervoor reserveren. Maar als meer dan 80% van de bewoners hier niet in mee wil gaan wordt van de reservering afgezien.

Vaak gebeurt dit wanneer er mensen zijn die toch binnenkort willen verhuizen. Of vinden mensen op de begane grond dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het dak. Hierdoor ontstaat er veel onbegrip. Maar op het moment dat er een reparatie nodig is, en er is geen geld gereserveerd, zullen alle bewoners hun deel van de kosten direct moeten betalen.

De strengere regels van de geldverstrekkers

Strenge geldverstrekkers

De geldverstrekkers houden veel strengere regels aan dan vroeger. En volgens de NVHP, Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, is dit niet voor niets. Zij roepen consumenten zelfs op om voorzichtig te zijn met de aankoop van een woning zonder financieringsvoorbehoud. Dit is een direct gevolg van het aangepaste acceptatiebeleid bij banken en geldverstrekkers.

Ook al kan je de maandlasten van de hypotheek gemakkelijk betalen, extra kosten aan de woning kunnen voor financiële problemen zorgen. Reparaties aan het dak of installaties in een appartementencomplex brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Als er dan geen reservering aanwezig is loop je het risico met kosten geconfronteerd te worden die je niet kunt dragen.

Dit geldt ook voor de funderingsproblematiek. Ongeveer een miljoen woningen lopen het risico op verzakken door gaswinning, een te laag waterpeil of rottende palen onder de woning. De fundering herstellen is een behoorlijke investering. Het herstel achterwegen laten betekent een waardevermindering van de woning.
Daarom zijn er geldverstrekkers die erg kritisch kijken of zij nog bereid zijn om een hypotheek te verstrekken, zeker als er al scheurvorming aanwezig is. Een nadere inspectie van de fundering zal vaak nodig zijn.

Hoe koop je veilig een huis?

Je wilt graag een hypotheek. Maar te hoge woonlasten, daar zit je ook niet op te wachten. Het beleid van de geldverstrekkers is wel logisch, maar maakt het je niet makkelijker. Want hoe houd je rekening met al deze factoren bij je keuze voor een bepaald huis?

Op dit moment zijn nog niet alle geldverstrekkers zo kritisch. Maar de ervaring leert dat als er een paar hun regels aanpassen, de rest snel volgt. Advies is dan ook, koop geen woning zonder financieringsvoorbehoud. En is je oog gevallen op een appartement? Doe goed onderzoek naar de financiële situatie van de VvE en hun reserveringen. En wat is er bekend over de fundering van het pand?

Een huis kopen doe je niet elke dag. Logisch dus dat je niet alles weet. Een aankoopmakelaar doet dat wel. Laat je bijstaan door een aankoopmakelaar, dat maakt het veilig kopen van een huis een stuk gemakkelijker!

Maak vandaag nog een risicoloze afspraak met een van onze aankoopmakelaars.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down