Taxatie huis, waarom en hoe werkt het?
21 oktober 2021 
3 min. leestijd

Taxatie huis, waarom en hoe werkt het?

Een huis laten taxeren, waarom doe je het en hoe werkt het precies? De taxatie van een huis wordt uitgevoerd bij het kopen en verkopen van woningen, maar ook voor het oversluiten van een hypotheek kan een taxatie nodig zijn.

Waarom heb je soms een taxatie nodig en wat zegt de taxatiewaarde over jouw nieuwe woning? Een taxatie kan grote invloed hebben op de hoogte van je maximale hypotheek. Je zit er niet op te wachten dat de taxatiewaarde een stuk lager ligt dan de koopsom. Daarom is het belangrijk om goed uit te zoeken wat een woning waard is voor je gaat bieden.

“Een huis kopen kan een uitstekende investering zijn, of een molensteen om je nek. Zorg dus dat je de juiste beslissing maakt en gebruik een gecertificeerd aankoopbegeleider als aankoopmakelaar.”

Waarom taxatie huis?

Er zijn verschillende redenen waarom de taxatie van een huis nodig kan zijn. Als je jouw huis gaat verkopen wil je er wel een goede prijs voor vragen. Door een taxatie uit te laten voeren weet je wat je huis op dit moment waard is.

Wil je een woning kopen, dan vraagt de hypotheekverstrekker meestal om een taxatie. Met dit rapport wordt ingeschat hoeveel je kunt lenen als je een hypotheek aanvraagt. De woning dient als onderpand, dus de waarde van het huis moet hoog genoeg zijn om het geleende bedrag mee terug te betalen.

Taxeren huis

Wanneer laat je een woning taxeren?

Meestal wordt de taxateur ingeschakeld op het moment dat het voorlopig koopcontract is getekend. Je wilt een hypotheek voor deze woning en de hypotheekverstrekker wil weten wat de woning waard is. De taxateur zal een nauwkeurige inschatting maken van de waarde van de woning. Hiervan wordt een rapport gemaakt, dat je naar de hypotheekverstrekker doorstuurt.

Ook als je jouw huidige hypotheek wilt laten oversluiten kan de hypotheekverstrekker om een taxatie vragen. De woning kan flink achteruit gegaan zijn, waardoor het nu minder waard is, maar het kan ook zijn dat je overwaarde op je huis hebt. Een taxatie laat zien wat de waarde van je woning op dit moment is.

Welke invloed heeft de taxatie op mijn hypotheek?

Sinds 2018 mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Je woning dient als onderpand van de hypotheeklening. De maximale hypotheek is gekoppeld aan de waarde van je woning. De uitkomst van de taxatie is daardoor direct van invloed op de hoogte van je hypotheek.

Op de oververhitte woningmarkt van dit moment gaan sommige woningen voor astronomisch hoge bedragen weg. De aankoopprijs is niet bepalend voor je maximale hypotheek. Zolang de koopsom hetzelfde of lager is dan de taxatiewaarde is er niets aan de hand. Maar is de taxatiewaarde lager, dan is dit van invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.

Rekenvoorbeeld:
Stel je koopt een woning voor € 275.000,-. De taxatie geeft aan dat de woning € 300.000,- waard is. De maximale hypotheek voor deze woning zal € 275.000,- zijn.

Heb je flink moeten overbieden om het huis van je dromen te bemachtigen? Dan is de kans groot dat je maximale hypotheek gelijk is aan de taxatiewaarde. Het verschil zal je op moeten vangen met eigen geld en mag je niet lenen in je hypotheek. Heb je niet voldoende eigen geld, dan krijg je de financiering niet rond.

Rekenvoorbeeld:
Je moest flink overbieden en koopt een woning voor € 400.000,-. De taxatie laat echter zien dat de woning eigenlijk € 350.000,- waard is. Je maximale hypotheek zal € 350.000,- zijn. Het verschil mag je niet lenen in je hypotheek en zal uit je eigen spaargeld moeten komen.

Tegenwoordig heb je altijd eigen geld nodig als je een eigen huis wilt kopen. Alleen de koopsom mag je onderbrengen in de hypotheek. Extra kosten, zoals de kosten koper, zul je met eigen geld moeten betalen.

Huis taxeren

Een taxatie uit laten voeren

Als je een woning wilt kopen zul je vaak verplicht een taxatie moeten laten uitvoeren. De kosten hiervoor horen bij de kosten koper en zijn dus voor eigen rekening. De kosten verschillen per taxateur, maar ze zijn wel fiscaal aftrekbaar van je aangifte inkomstenbelasting.

De taxatie mag niet worden uitgevoerd door de verkoop- of aankoopmakelaar. Deze zijn niet objectief. De aankoopmakelaar van Excellent Finance beschikt over een groot onafhankelijk netwerk, waar jij van kunt profiteren. Een woning aankopen met de hulp van een aankoopmakelaar helpt je een goede waardebepaling te doen voor je een bod doet op een huis, zodat je niet in de problemen komt met je eigen geld.

Koop slim en ontdek wat de gecertificeerde aankoopmakelaar van Excellent Finance voor je kan doen. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met jouw aankoopmakelaar.

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen