Overwaarde opnemen om je huis te verduurzamen, dat levert geld op
05 januari 2022 
3 min. leestijd

Overwaarde opnemen om je huis te verduurzamen, dat levert geld op

De overwaarde van je huis gebruiken om je huis te verduurzamen is een zeer lucratieve investering, zeker met de huidige energietarieven. Veel woningeigenaren denken dat hun overwaarde vast zit in stenen en dat ze pas iets met dit geld kunnen als ze hun woning verkopen. Niets is minder waar, want ook als je in je woning blijft wonen kun je gebruikmaken van de overwaarde. 

Het verduurzamen van je woning is een investering waar je flink geld mee kunt verdienen. Zo kun je met goede isolatie elke maand tot wel honderden euro’s besparen op je energierekening. Woningisolatie zoals, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie is een eenmalige investering. Daarna geniet je jarenlang van een comfortabele woning en een aangename energierekening. 

Met de besparing op je energierekening verdien je in enkele jaren je investering terug. Maar ook daarna blijf je genieten van lagere woonlasten. Zo levert deze eenmalige investering je geld op. Dit geldt natuurlijk ook voor zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame investeringen. Het kost je één keer geld, maar dit verdien je vanzelf weer terug en in de jaren daarna levert het je geld en extra comfort op. Laat daarom je overwaarde niet werkeloos staan, maar investeer in de verduurzaming van je huis.  

“Laat je geld voor je werken: Verduurzaam je woning met de overwaarde van je huis.”

Woning verduurzamen met overwaarde

Het verduurzamen van een woning kan een flinke investering zijn. Dit geld heb je misschien niet op je bankrekening staan. Met de alsmaar stijgende huizenprijzen is de kans groot dat je overwaarde op je woning hebt. Met dit geld zou je allerlei duurzame investeringen kunnen doen. 

Verduurzaming staat hoog op de agenda. Er zijn dan ook diverse geldverstrekkers die het mogelijk maken om de financiering van bijvoorbeeld zonnepanelen via een hypotheek te regelen, als je overwaarde hebt op je huis. Verduurzamen van je woning heeft allerlei voordelen:

 1. Je woning wordt milieuvriendelijker;
 2. De kosten voor energie gaan omlaag;
 3. Je woning wordt comfortabeler;
 4. De waarde van je woning stijgt. 

Groene verbouwingen, zoals extra isolerend glas, isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp worden door de overheid en diverse gemeenten vaak gestimuleerd met subsidies en speciale duurzaamheidsleningen.  

Het verduurzamen van je woning kan gefinancierd worden uit je hypotheek. Om je hypotheek te verhogen heb je overwaarde nodig. Is je lopende hypotheek lager dan de waarde van je woning? Dan kun je de hypotheek verhogen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de hypotheeklasten kunt dragen. De hypotheekverstrekker zal dit toetsen aan de hand van je inkomen.

Verduurzamen huis met overwaarde

Energiebesparende maatregelen betalen van overwaarde

Het verduurzamen van je woning levert je dus geld op, maar eerst zul je die investering moeten doen. Hoe fijn is het om daar je overwaarde voor te gebruiken. Zeker nu is financiering met een hypotheek interessant door de lage hypotheekrente. 

De overwaarde op je huis kun je inzetten om je huis duurzamer te maken. Hiervoor verhoog je de huidige hypotheek of je sluit een nieuwe, groene hypotheek af naast je bestaande hypotheek. 

Je mag zonder advies, kennis- en ervaringstoets je huidige hypotheek verhogen met maximaal € 25.000,-, als dit bedrag aantoonbaar wordt besteed aan de verduurzaming van je woning. Besteed dit bedrag aan:

 1. HR+++ glas (minimaal HR++)
 2. Isolerende kozijnen en deuren
 3. Vloerisolatie
 4. Spouwmuurisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Zonnepanelen
 7. Warmtepomp 
 8. Zonneboiler 

Energiebesparende maatregelen worden aan alle kanten gestimuleerd. Waar het sinds 2018 niet meer mogelijk is om meer te lenen dan de woningwaarde, wordt er voor energiebesparende maatregelen een uitzondering gemaakt. Er zijn diverse banken waar het maximale hypotheekbedrag kan worden opgerekt tot 106%, als je dit gebruikt voor het verduurzamen van je huis. 

Dat verduurzaming loont, blijkt wel. Wil je een duurzaam huis kopen, met een energielabel A++ of hoger, dan kun je over het algemeen meer lenen voor je hypotheek. Dit kan zomaar oplopen tot € 9000,- meer. Koop je een nul op de meter woning, dan mag je tot wel € 25.000,- meer lenen, op basis van je inkomen. 

Hoe duurzamer je jouw huis maakt, hoe meer het in waarde zal stijgen en hoe aantrekkelijker jouw woning zal zijn op de huizenmarkt. Gebruik je overwaarde dus goed en verduurzaam je huis.

Een duurzaam huis levert geld op

Hoe je het ook wendt of keert, verduurzaming van je woning levert geld op. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden speciale ‘groene hypotheken’ aan. Je krijgt een lagere hypotheekrente als je huis aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet. 

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan profiteer je ook van extra voordelen. De energiebesparende maatregelen betaal je vanuit een depot, dat is samengesteld op basis van een schatting. Pas later hoef je de facturen in te dienen.

Hoe je de overwaarde van jouw woning het beste kunt gebruiken? Dat overleg je met de hypotheekadviseur van Excellent Finance. Goed en onafhankelijk advies laat je glashelder zien hoe je jouw geld het beste uitgeeft. Want jij hoeft niet alleen voor je geld te werken. Als het aan ons ligt, werkt je geld ook voor jou. 

Maak vrijblijvend kennis met de hypotheekadviseur. 

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur. Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen