Dat heb je goed gezien. De rente stijgt, heel hard zelfs. De rente is de afgelopen 25 jaar nog nooit zo snel gestegen als nu. Maar geen reden tot paniek. We komen uit een historisch diep dal, want de rente is de afgelopen 400 jaar nog nooit zo laag geweest.
Vergeleken met 5 tot 10 jaar geleden is de hypotheekrente nog steeds heel erg laag en dus op zijn minst aantrekkelijk te noemen. Ook de belastingdienst betaalt er nog steeds aan mee. Hoe dan ook een goed moment om kritisch naar je huidige hypotheek te kijken. Of ga je wachten tot de rente nog verder gaat stijgen…?
Laten we eens kijken wat je kunt doen om nu nog van die lage rente te profiteren.
Hypotheek oversluiten kan nog steeds
Ondanks de stijgende rente, kan het nog steeds een heel goed moment zijn om je hypotheek over te sluiten. Heb je jaren geleden gekozen voor een vaste rente van 10 jaar of langer, dan is de rente die je moet betalen waarschijnlijk hoger dan de huidige hypotheekrente. Je hebt de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten bij je eigen bank of over te sluiten naar een andere geldverstrekker.
Let wel op: oversluiten kost geld. Loopt je rentevast periode nog niet af, dan kan de oversluitboete flink zijn. Daarnaast komen er nog andere kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan advieskosten van de hypotheekadviseur, kosten voor taxatie en een bezoekje aan de notaris.
Toch levert oversluiten in veel gevallen een hogere besparing op dan de kosten voor de oversluitboete. Vraag daarom altijd persoonlijk advies bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Gebruik je overwaarde slim
Zoals veel huizen, is jouw huis waarschijnlijk ook in waarde gestegen de afgelopen tijd. Dat is interessant, want waarschijnlijk kun je daardoor een lagere rente bedingen. Voor veel hypotheken geldt; hoe lager de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van je huis, hoe lager de hypotheekrente. Je geldverstrekker komt hier niet zelf mee, dus het is aan jou om hier achteraan te gaan. Soms is er een taxatierapport nodig om de huidige marktwaarde van je huis vast te stellen.
Verbouwen of verduurzamen? Regel het nu
Je kunt je overwaarde ook mooi gebruiken om je huis te verbouwen of verduurzamen. Voor energiebesparende investeringen mag je de hypotheek verhogen tot 106% van de woningwaarde. Of dit voor jou mogelijk is, hangt af van je inkomen. Je moet de hogere maandlasten van deze hypotheek natuurlijk wel kunnen dragen.
Vervolgens heb je bij de meeste hypotheekverstrekkers 2 jaar tot wel 36 maanden om de werkzaamheden daadwerkelijk uit te voeren.
Verhoog je de hypotheek voor een verbouwing, dan stort de bank dit geld in een bouwdepot. Je stuurt de rekeningen van je verbouwing naar de bank en zij regelen de betaling via deze aparte rekening.
Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan heb je deze mogelijkheid ook, alleen heet het Energiebespaarbudget. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker, zul je ook hier binnen 2 jaar de werkzaamheden moeten uitvoeren.
Niets doen?
Dat is vaak het slimste als je een (bank)spaarhypotheek hebt. De rente die je bij deze constructie ontvangt over het spaardeel, is net zo hoog als de rente die je betaalt, maar die is aftrekbaar. In dit geval is het dus juist gunstig om je hypotheek door te laten lopen met die ouderwets hoge rente.
Doe iets met die stijgende hypotheekrente
Heel soms is het prima om niets te doen, maar in de meeste gevallen is het beter om wel iets te doen met die stijgende hypotheekrente. We kunnen niet in de toekomst kijken en weten dus niet hoe lang en hoe snel de rente blijft stijgen. Wat we wel weten is dat de rente nog lang niet op het niveau is van 10 jaar geleden.
Loopt je rentevast periode bijna af? Dan is het zeker zaak om hier iets mee te doen. Maar ook in veel andere gevallen kun je nog steeds profiteren van een leuke besparing.
Wacht daarom niet langer tot de hypotheekrente nog meer stijgt, maar neem nu vrijblijvend contact op met de hypotheekadviseur.