Overwaarde gebruiken voor verbouwing? Dit zijn je mogelijkheden
02 februari 2024 
2 min. leestijd

Overwaarde gebruiken voor verbouwing? Dit zijn je mogelijkheden

Je hebt overwaarde op je woning, dat is mooi meegenomen. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Veel woningeigenaren denken dat ze de overwaarde alleen kunnen benutten op het moment dat ze hun huis verkopen. Niets is minder waar.  Je kunt de overwaarde gebruiken voor verschillende dingen, zoals de financiering van een verbouwing om te verduurzamen of je wooncomfort te verhogen. In dit artikel leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn.

Kort en krachtig: wat is overwaarde ook alweer?

Overwaarde van een woning betekent het positieve verschil tussen de waarde van je huis en de resterende hypotheekschuld. Stel je voor dat je een huis hebt gekocht, waar je een hypotheek van €250.000 voor hebt afgesloten. De taxatiewaarde van dit huis is €300.000. Dat betekent dat je een overwaarde van €50.000 hebt (taxatiewaarde - hypotheekschuld = overwaarde).

Overwaarde en verbouwen

Overwaarde op je huidige woning: wat is je huis eigenlijk waard?

De waardering van je woning, garage of elk ander onroerend goed wordt vastgesteld en weergegeven in de WOZ-beschikking van je gemeente. Deze officiële kennisgeving wordt per post naar je verzonden. De WOZ-waarde van je woning geeft je een leidraad in hoeveel je woning waard is. Naast de WOZ-waarde hebben we bij Excellent Finance ook een aantal tools om de actuele waarde van je woning te bepalen. Neem contact op, dan helpen we je graag verder.

Om de exacte overwaarde te achterhalen, heb je een taxatierapport nodig. Hiermee vertegenwoordig je de waarde van het onderpand van de lening en kun je dus ook achterhalen of er sprake is van overwaarde in jouw situatie.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing van een nieuw huis

Je kunt de opgebouwde overwaarde (of eigenwoningreserve) van je voormalige woning ook inzetten voor renovatie of verduurzaming van je nieuwe huis. Indien je het volledige bedrag hiervoor gebruikt, verdwijnt de eigenwoningreserve volledig. Deze reserve daalt dan tot nul.

Bij het aanvragen van een hypotheek voor je nieuwe woning hoef je geen rekening meer te houden met de eigenwoningreserve. Hierdoor kun je de volledige hypotheekrente van je nieuwe lening aftrekken bij je belastingaangifte.

Overwaarde verbouwing slim gebruiken

Bijleenregeling bij koop nieuw huis

Volgens de bijleenregeling moet de verkoopopbrengst van de oude woning worden gebruikt voor de financiering van de nieuwe woning. Als je ervoor kiest om niet de volledige opbrengst te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning, wordt het niet-gebruikte deel beschouwd als overwaarde. Over deze overwaarde kun je geen hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing van je huidige woning

Was je niet van plan om te verhuizen? Woon je nog prima waar je nu woont? Je kunt de overwaarde ook gebruiken om je huidige woning te verbouwen, te verduurzamen of toekomstbestendig te maken. Hoe dat precies zit, leggen we je hieronder uit.

Er zijn diverse mogelijkheden om de overwaarde van je woning te gebruiken voor een verbouwing. Welke optie voor jou het beste is? Dat bespreek je met een onafhankelijke hypotheekadviseur. De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Excellent Finance bieden hypotheekadvies voor elke situatie. Maak direct een afspraak voor wonen met financiële rust.

Plan een vrijblijvende afspraak in!

Over de schrijver
Zonder schroom kunnen wij zeggen dat wij trots zijn op dit bedrijf. Na een kwarteeuw mogen wij ons zelfs een prijswinnend bureau noemen. Excellent Finance is al ruim 25 jaar dé specialist in financiële dienstverlening. Wij gaan voor onze klanten door het vuur.Onze missie is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid te laten ervaren. Omdat wij geloven dat financiële rust de kwaliteit van je gezondheid, relaties en prestaties verbetert. Dit doen wij op basis van onze vier kernwaarden: respect, proactief, simpel en 9+ ervaring. Onze kernactiviteiten zijn toegespitst op financiële planningen voor particulieren, ondernemers en bedrijven: hypotheken, verzekeringen, pensioenen, boekhouding, belasting, scheidingsbemiddeling en aankoopmakelaardij. Excellent Finance is door RiFD verkozen tot beste onafhankelijk hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland en in 2022 heeft Excellent Finance van het Financieel Dagblad een FD Gazelle Award ontvangen. Hiermee behoort zij tot de 685 snelst groeiende bedrijven van Nederland.
Reactie plaatsen