Overwaarde gebruiken voor verbouwing? Dit zijn je mogelijkheden
07 oktober 2021 
3 min. leestijd

Overwaarde gebruiken voor verbouwing? Dit zijn je mogelijkheden

Je hebt overwaarde op je woning, dat is mooi, maar wat kun je er eigenlijk mee? Veel woningeigenaren denken dat ze de overwaarde alleen kunnen gebruiken wanneer ze hun huis verkopen. Maar verhuizen was je eigenlijk niet van plan, je woont nog prima waar je nu woont. Je zou de overwaarde liever gebruiken om je huidige woning te verbouwen, verduurzamen of toekomstbestendig te maken.

Dat kan, want er zijn diverse mogelijkheden om de overwaarde van je woning te gebruiken voor een verbouwing. Welke optie voor jou het beste is? Dat bespreek je natuurlijk met je hypotheekadviseur.

“Excellent Finance is niet voor niets verkozen tot beste hypotheekadvies kantoor 2020 van Nederland. Bij ons krijg je hypotheekadvies met financiële rust garantie.”

Hypotheek en verbouwing

Wanneer je een grote verbouwing wilt gaan doen, kun je hiervoor je hypotheek verhogen. Je hypotheek verhogen doe je door:
• Een hogere inschrijving bij de notaris;
• Een heropname na aflossen;
• De overwaarde van je woning te gebruiken.
Uiteraard zal je hypotheekverstrekker eerst akkoord moeten gaan met deze verhoging. Je inkomen en de waarde van je woning zijn hierbij bepalend.

Als na taxatie van je woning blijkt dat je overwaarde hebt, of dat de waarde van je woning zal stijgen door de verbouwing, dan kun je deze (verwachte) overwaarde gebruiken voor de verbouwing. Natuurlijk moet het wel binnen de voorwaarden en jouw financiële situatie passen.

Overwaarde en verbouwen

Verbouwing betalen van overwaarde

Je verbouwing betalen van de overwaarde van je huis. Dat is natuurlijk ideaal. Voor je de overwaarde kunt gebruiken, zul je deze eerst vrij moeten maken. Dit kun je doen door je huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.

Je hypotheek verhogen kan alleen als de waarde van je woning hoger is dan je huidige hypotheek. Samen met je hypotheekverstrekker kan de bestaande hypotheek worden verhoogd met een nieuw leningdeel. Hier is geen notaris voor nodig.

Voor een tweede hypotheek zul je wel naar de notaris moeten. Je sluit de tweede hypotheek af als extra lening op hetzelfde onderpand. Je hypotheek verhogen is de goedkoopste manier, maar een tweede hypotheek kan in sommige gevallen interessant zijn door de lage rente en hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is een persoonlijke lening altijd duurder.

De hypotheekadviseurs van Excellent Finance helpen je graag de beste optie te kiezen, misschien past een krediethypotheek beter bij jouw situatie.

Overwaarde gebruiken met krediethypotheek

Als je gebruik wilt maken van je overwaarde zal je dit geld op een manier vrij moeten maken. De krediethypotheek kan hiervoor een mooie oplossing bieden. Heb je voldoende overwaarde, dan krijg je met deze hypotheek de financiële ruimte om je persoonlijke doelen en woonwensen waar te maken. Heb je voldoende inkomen, dan kun je tot het afgesproken limiet vrij opnemen en aflossen.

Op deze manier kun je tijdens de verbouwing de rekeningen voldoen uit de krediethypotheek, want je gebruikt alleen wat je op dat moment nodig hebt. Eigenlijk is een krediethypotheek geen echte hypotheek. Je gebruikt hem namelijk niet om je huis mee te financieren, maar als alternatief voor een doorlopend krediet. Je huis is onderpand voor deze flexibele lening.

Overwaarde verbouwing slim gebruiken

Overwaarde slim gebruiken

Wanneer je hypotheek bijna is afgelost, zul je al snel overwaarde hebben. Dit geld zit eigenlijk vast in stenen. Dat is zonde, want je zou er mooie dingen mee kunnen doen. De krediethypotheek laat je, zonder te verhuizen, over je overwaarde beschikken. Je kunt tot wel 50% van de waarde van je woning lenen in deze hypotheekvorm.

Vooral nu de rente zo laag staat ben je goedkoper uit dan met een doorlopend krediet. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt en je mag aflossen wanneer je wilt. Daardoor kunnen de vaste lasten variëren. De rente is wel vaak hoger dan bij andere hypotheekvormen en je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Net als bij andere hypotheekvormen is het sinds 2013 lastiger geworden om een krediethypotheek af te sluiten. Je hypotheekadviseur kan je vertellen of je aan de voorwaarden voldoet.

Slim verbouwen met overwaarde

Wil je de overwaarde van je woning slim gebruiken, en je woning nog meer in waarde laten stijgen met een verbouwing? Pak je verbouwing slim aan en profiteer optimaal van je overwaarde. Laat je niet afschrikken door alle voorwaarden en kleine lettertjes. De hypotheekadviseurs van Excellent Finance helpen je de beste keus te maken.

Wij helpen je aan de beste en voordeligste hypotheek, die zorgt voor meer financiële rust en vrijheid. Excellent Finance is meer dan alleen een hypotheekadviseur, wij kijken naar je complete financiële plaatje.

Maak vandaag nog kennis met je hypotheekadviseur. 

Reactie plaatsen