Overwaarde huis opnemen, hoe werkt dat?
19 augustus 2022 
4 min. leestijd

Overwaarde huis opnemen, hoe werkt dat?

De overwaarde van je huis opnemen zonder je huis te verkopen? Dat kan! Is je woning meer waard dan de hypotheek die nog openstaat, dan heb je overwaarde. Je kunt dit zien als geld dat vastzit in stenen, waar je alleen bij kunt komen als je de woning gaat verkopen. Maar de kans is groot dat je voorlopig niet gaat verhuizen. Gelukkig is dat ook niet nodig om alsnog gebruik te maken van dit geld.

De overwaarde opnemen bied je financiële ruimte om allerlei wensen te vervullen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verbouwen van je woning;
  • Een grote aankoop zoals een vakantiewoning, auto, boot of caravan;
  • Je inkomen aanvullen;
  • Je kinderen financieel helpen;
  • Het verduurzamen van je woning.

Je kunt zelf vast allerlei goede doelen bedenken voor het bedrag dat uit de overwaarde vrijkomt. Dus laten we snel gaan kijken hoe dat werkt, die overwaarde opnemen.

Overwaarde opnemen zonder verhuizen

Hypotheek overwaarde opnemen

De overwaarde van je huis opnemen kan op verschillende manieren. Het verkopen van je woning is inderdaad één manier, maar er zijn er meer:

  • Je kunt je hypotheek oversluiten en verhogen: Hierbij wordt de bestaande hypotheek overgesloten en een aanvullend bedrag geleend, waarmee (een deel van) de overwaarde wordt verzilverd.
  • Een tweede hypotheek nemen: Je kunt je overwaarde verzilveren door een tweede hypotheek af te sluiten.
  • Een krediethypotheek afsluiten: Een krediethypotheek is eigenlijk een doorlopend krediet met je huis als onderpand. Tot een bepaald limiet kun je vrij opnemen.
  • Of je kiest voor een opeethypotheek of verzilverhypotheek: Dit type hypotheek is vooral bedoeld voor senioren, maar kan soms ook worden afgesloten voor de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Zoals de naam al zegt, eet je een deel van de overwaarde op. Of je verzilvert de overwaarde van je huis. Je kunt kiezen om het bedrag in één keer uit te laten betalen of bijvoorbeeld elke maand, als aanvulling op je pensioen of inkomen.

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

Op dit moment hebben veel woningeigenaren overwaarde, maar dat is niet altijd zo geweest. Je wilt door het opnemen van je overwaarde in de toekomst geen restschuld overhouden. Voorlopig zijn de huizenprijzen hoog en zullen ze waarschijnlijk nog verder stijgen doordat er minder aanbod is. Wil je met een gerust hart je overwaarde opnemen? Laat je dan goed informeren door onze hypotheekadviseurs.

Een deel overwaarde opnemen kun je bijvoorbeeld doen met een krediethypotheek. De bank geeft je een limiet, waarna je zelf bepaalt hoeveel je wilt opnemen. Uiteraard tot aan de gestelde limiet. De limiet wordt berekend op basis van je inkomen en de hoogte van de overwaarde. Toch mag deze limiet nooit hoger zijn dan 50% van de woningwaarde.

Kosten overwaarde opnemen

Voor het opnemen van de overwaarde ga je een nieuwe hypotheek aan. Daar zitten kosten aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten. Vaak kun je deze kosten meefinancieren in je hypotheek.

Wat kost overwaarde opnemen precies? Dat is van verschillende factoren afhankelijk. Onze onafhankelijke hypotheekadviseur rekent precies voor je uit wat het jou per maand kost om het geld uit je bakstenen te halen en er echt iets mee te gaan doen.

Overwaarde opnemen huis

Overwaarde huis opnemen en de belasting

Naast de kosten moet je ook rekening houden met de fiscale gevolgen van het opnemen van de overwaarde. Om hypotheekrenteaftrek te krijgen, moet je aan specifieke regels voldoen. Gebruik je het vrijgekomen geld om je woning te verbeteren of verbouwen, dan mag je de hypotheekrente aftrekken.

Gebruik je het geld voor andere zaken zoals een grote uitgave of een tweede woning? Dan is de rente niet aftrekbaar. De hypotheek komt dan in box 3. Over je vermogen betaal je vermogensbelasting. Heb je een opeethypotheek, dan neemt op een bepaald punt je schuld toe, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Overwaarde opnemen hoe werkt dat?

Je kunt de overwaarde op verschillende manieren laten uitbetalen. De makkelijkste manier is natuurlijk je woning verkopen. Je kunt dan direct over dit bedrag beschikken, tenzij je het nodig hebt voor je nieuwe woning.

Ben je niet van plan te gaan verhuizen, dan kun je de overwaarde opnemen via een hypotheek. Welke methode voor jou het beste is? Dat hoef je gelukkig niet zelf uit te zoeken. Onze hypotheekadviseur gaat op zoek naar de beste deal en geeft je graag persoonlijk advies.

“Dan weet je zeker dat het opnemen van je overwaarde je financiële rust en vrijheid geeft.”  

Wanneer kun je overwaarde opnemen?

Geld opnemen uit de overwaarde kan uiteraard alleen als je daadwerkelijk voldoende overwaarde hebt. Of het voor jou een gunstig moment is om je overwaarde op te nemen, is afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie. Schakel daarom altijd hypotheekadvies in, zodat je een goede en weloverwogen keus kunt maken.

Je wilt hier geen dure fouten maken. Het gaat tenslotte om jouw huis en jouw financiële rust. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Plan daarom vandaag nog je vrijblijvende kennismakingsgesprek met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Reactie plaatsen